SEKTÖREL › Toyota'dan hidrojenle çalışan mobil klinik

Toyota'dan hidrojenle çalışan mobil klinik

10 Nisan 2021 / 14:01 Toyota, dünyanın ilk yakıt hücreli mobil kliniğinin testlerine 2021 yaz aylarında başlayacağını açıkladı

Toyota'dan hidrojenle çalışan mobil klinik

Toyota, hidrojeni kullanarak elektrik üreten dünyanın ilk yakıt hücreli mobil kliniğinin testlerine 2021 yaz aylarında başlanacağını açıkladı. Normal zamanlarda ve afet durumlarında kullanılmak üzere tasarlanacak mobil klinik modeli, küresel ısınmanın önlenmesine yardımcı olmak için CO2 emisyonlarının azaltılmasına da katkıda bulunacak.

Son yıllarda tayfunlar, sel baskınları ve diğer doğal felaketlerin oranında artış gözlenirken, elektrik sıkıntısının yaşanmasına yol açan bu tür doğa olayları aynı zamanda afetlerden etkilenen bölgelerde tıbbi hizmet ihtiyacını da artırıyor. Bu öngörüden yola çıkan Toyota, Japon Kızıl Haç Kumamoto Hastanesi ile 2000 yılının yaz ayından bu yana yaptığı çalışmaların sonucu olarak normal zamanda sağlık hizmeti verecek olan mobil klinik, afet durumunda ise tıbbi hizmetin yanı sıra elektrik de üretebilecek. Aracın sadece içerisinde değil, dışındaki çoklu güç çıkışları bir dizi elektrikli ürüne elektrik sağlayacak. 

dca927eabf16503a34ff042c96237956_0.jpg

Toyota Coaster minibüs üzerine geliştirilecek klinik, güç kaynağı olarak Toyota Mirai’de yer alan hidrojen yakıt hücresi sistemini kullanacak. Klinik, seyir esnasında herhangi bir CO2 emisyonu veya endişe verecek herhangi partikül salımı olmadan tamamen çevreci, sessiz bir şekilde ilerleyen bir araç olacak. Mobil klinik 210 kilometre civarında bir menzile ulaşabilecek.

Toyota ve Japon Kızıl Haç Kumamoto Hastanesi, yakıt hücreli mobil kliniğin geleneksel mobil kliniklerde olmayan özellikleriyle fark yaratacağına inanıyor. Çevreci olmasının yanı sıra acil durumlarda güç kesintisi yaşanmamasıyla insanların stresinin azalmasını sağlayacak yakıt hücreli mobil klinik geniş bir kullanım alanı da sunuyor. Kan bağış otobüslerine ve medikal araçlara elektrik sağlayabilecek mobil klinik aynı zamanda mobil bir PCR test aracı da olabilecek.

ÇOK OKUNANLAR