SEKTÖREL › Volvo'da hedef verimli sürüş keyfi

Volvo'da hedef verimli sürüş keyfi

10 Ekim 2013 / 01:23 Volvo, 2014’te pazara sunacağı yeni Drive-E güç üniteleriyle verimli sürüş keyfine odaklanıyor

Volvo'da hedef verimli sürüş keyfi

Volvo Cars, yeni Drive-E güç ünitesini 2014’ün ilk çeyreğinde S60, V60, XC60, S80 ve XC70 modellerinde pazara sunacak. Güç ve akıcı kullanım için silindir sayısının önemli olmadığını ispatlayacağı açıklanan Drive-E motor yelpazesinde, dizel motorlar dünyada ilk olan i-Art teknolojisiyle donatılırken, en güçlü benzinli versiyon ise hem kompresör hem de turbo teknolojisini bir arada sunuyor.

Yenilenen modeller ve yeni motorların yatırımı için şimdiye dek 1 milyar USD harcayan Volvo Cars, tüm motor ailesinin yenilenmesi ile ilgili çalışmalarını 2015 ortasında tamamlamış olacak.

Geliştirme aşamasında Volvo Motor Mimarisi (VEA) olarak adlandırılan Drive-E motor yelpazesi, biri commonrail dizel ve diğeri de direkt enjeksiyonlu benzinli olmak iki adet dört silindirli motordan oluşuyor. Bu motorların farklı silindir hacimli versiyonları olacak ve üç platform üzerinde sekiz farklı motor seçeneği mevcuttakilerin yerini alacak.
 
Drive-E dizel motorların güçleri 120 ile 230 bg aralığında değişirken, benzinli versiyonların güçleriyse 140 beygirden başlayarak 300 beygire kadar çıkabilecek. Yeni motor ailesinin tamamında kullanılacak turbolar da yakıt tasarruflu türevlerden yüksek güç ve tork üreten varyantlara kadar oldukça esnek bir yapı içeriyor.

Üç Drive-E motor
Başlangıçta; yeni S60, V60 ve XC60, yeni motor ailesinden üç güç ünitesiyle satışa sunulacak: 306 bg turbo benzinli T6, 245 bg gücünde T5 ve 181 beygirlik D4 turbo dizel... Yeni 8-ileri otomatik şanzıman da yakıt ekonomisine katkıda bulunacak yenilikler arasında. T5 ve D4 motorlar yeni Volvo V70, XC70 ve S80’de de satın alınabilecek.

Dizellerde dünyanın ilk i-Art teknolojisi
Common rail motorlarda her yakıt enjektöründen basınç geri bildirimi alan sistem yerine geleneksel tek basınç sensörüne sahip i-ART teknolojisi, tüm silindirleri sürekli izlemeye olanak tanıdığı gibi her dört silindir için yanma başına yakıt püskürtülmesine de olanak tanıyor. Yeni sistemde her enjektörün üstünde yer alan küçük bir işlemci, sürekli olarak püskürtme basıncını izliyor. Bu bilgileri kullanan i-Art sistemi, her yanma döngüsü sırasında ideal yakıt miktarının püskürtülmesi için kendini uyarlıyor. Volvo Car Group Güç Üniteleri Mühendisliği Başkan Yardımcısı Derek Crabb bu teknolojiyle ilgili olarak; “Yakıt hattı basıncını olağanüstü yüksek 2500 Bar’a artıran i-Art teknolojisi, dizel devriminin ikinci önemli adımı olarak tanımlanabilir. Hatta Volvo’nun 1976 yılında katalitik konvertörler için sunduğu lambda sensörü icadıyla karşılaştırılabilecek bir atılım. Bu, Volvo için bir başka dünya ilki” açıklamasını yapıyor.

Elektrifikasyona hazırlık
Drive-E motorları, daha en baştan geleceğin elektrifikasyon sistemleri için hazırlanmış durumda. Bu da entegre başlangıç jeneratörü gibi temel bileşenlerin kolayca adapte edilebilmesi anlamına geliyor. Kompakt boyutlara sahip dört silindirli motorlar sayesinde, elektrikli motorlar otomobilin ön ya da arka aksına monte edilebilecek ve pil takımları aracın merkezinde yer alacak.

ÇOK OKUNANLAR