FAYDALI BİLGİLER › Yağışlı Havalarda Güvenli Sürüş

Yağışlı Havalarda Güvenli Sürüş

23 Ekim 2013 / 08:20 Sonbahar mevsiminin gelmesiyle başlayan yağışlar yollarda risk oluşturuyor.

Yağışlı Havalarda Güvenli Sürüş

Yağışlı havada kaza riski, yağışsız havaya oranla yüzde 25 daha fazla. Yağmurlu havada fren mesafesi normalin yüzde 30'u kadarkarlı havada ise 8 kata kadar olabilmektedir. Bu yüzden yağışlı havalarda aracınızı kullanırken yapılacak bir hata daha fazla kaza riskini beraberinde getiriyor.

Peki yağışlı havalarda sürücülerin yapması gerekenler nedir? Sizin için araştırdık.

Düşük Hız

Yağışlı havalarda fren mesafesinin artması, normal şartlar altında geçerli olan takip mesafesinin de arttırılması anlamına geliyor. Yağışlı havalarda hızlı otomobil kullanıyor olmanız durmanızı dahada geciktirir bu yüzden yağışsız havaya nazaran yağışlı havalarda daha düşük hızlarla seyredilmesi gerekir.

Sollama

Yağışlı havalarda sollama yaparken silecekleriniz daha hızlı çalışması gerekmektedir. Bu sayede dışarıdan gelecek olan herhangi bir etkiye karşı kontrollü olabilesiniz.

Takip Mesafesi

Yağışlı hava koşullarında takip mesafeniz yağışsız hava koşullarına göre daha fazla olmalıdır. Zeminin ıslak olması ve durma mesafenizin fazla olması göz önünde bulundurulduğunda, kötü bir durumla karşılaşmaktan kaçınmak için alınacak en iyi önlemlerin başında takip mesafenizi arttırmak gelir.

Kayganlaşan Yol

İlk yağmurların yolu kayganlaştırdığını unutmayın. Yol üzerindeki toz, çamur vs. gibi birikintiler ilk yağmurla birlikte çamur gibi bir hal alarak lastiklerin sürtünmesini azaltır. Özellikle kuru yol üzerine yağmaya başlayan yağmurda araç hızınızı düşürün ve takip mesafenizi arttırın.

Fren Balataları

Herhangi bir sebepten dolayı fren balatalarınız ıslanırsa kuruması için fren pedalına birkaç defa hafifçe basın. Bu size daha sonra karşılaşabileceğiniz bir durumda güvenli bir şekilde durmanızı sağlar.

Tüm bu uyarılara ek olarak araç farlarının açık olması, cam buğulanmasının engellenmesi, araç bakımı, mümkünse kış lastiği kullanılması ve emniyet kemerinizi takmayı unutmayın.

Foto Galeri Tüm Foto Galerileri
ÇOK OKUNANLAR