Yeni 911 GT3 RS'de DRS sürprizi
18 Ağustos 2022 / 23:06 Porsche'nin yeni GT3 RS'i motor sporlarından aktarılan teknolojilerle bambaşka bir seviyeye ulaştı
Porsche, 911 GT3 RS'in yeni neslini tanıttı. İlk kez yer verilen bir çok çarpıcı özelliğe sahip olan yeni GT3 RS, aktif aerodinamik özellikleri, daha çevik tepkiler veren arka aks yönlendirme teknolojisi, kokpitten ayarlanabilen özel süspansiyonu ve 525 bg güç üreten 4.0 litrelik atmosferik motoruyla bambaşka performans seviyesi sunuyor. DRS gibi çarpıcı bir motorsporları teknolojisinin adapte edildiği yeni 911 GT3 RS, sahip olduğu yarış DNA’sı, hafif yapılı atmosferik motoru, soğutma ve aerodinamik sistemleriyle, motorsporları alanındaki kardeşi 911 GT3 R ile bağ kuruyor.
Yeni GT3 RS, nefes kesen aerodinamik detaylara sahip. Aerodinamik gelişimin temelini ise Le Mans şampiyonu 911 RSR ve 911 GT3 R'da yer verilen merkezi radyatör oluşturuyor. Önceki GT3 RS'teki üç radyatörlü düzen yerine yeni 911 GT3 RS'in önünde büyük ve açılı bir merkezi radyatör bulunuyor. Bu sayede yan taraflarda açılan alanlar, aktif aerodinamik unsurların eklenmesine olanak sağlamış.
Önde ve iki parçalı arka kanatta sürekli olarak ayarlanabilen aktif parçalar 200 km/s hızda 409 kg toplam bastırma kuvveti elde edilmesinde önemli bir role sahip. Bu da yeni 911 GT3 RS'in güncel 911 GT3'ten üç kat daha fazla bastırma kuvveti ürettiği anlamına geliyor. 285 km/s hızdaki toplam bastırma kuvveti ise 860 kg’ye çıkıyor.
Yeni GT3 RS ile birlikte ilk kez seri üretim bir Porsche modeline DRS de dahil edildi. DRS pistin düz bölümlerinde düşük sürtünme ve daha yüksek hız elde etmek için kanatların tek düğmeye basılarak düzleştirilmesini sağlıyor. Hava freni işlevi, yüksek hızlarda acil frenleme sırasında etkinleştiriliyor: Ön ve arka taraftaki kanat elemanları maksimuma ayarlanıyor ve tekerlek frenlerini önemli ölçüde destekleyen aerodinamik yavaşlama etkisi yaratılıyor.
Yeni 911 GT3 RS'deki en belirgin aerodinamik unsur devasa arka kanat olarak karşımıza çıkıyor. Kuğu boynu formlu bu kanat, sabit bir ana parça ve hidrolik olarak ayarlanabilen bir üst kanat elemanından oluşuyor. Seri üretim bir Porsche modelinde ilk kez arka kanadın üst kenarı otomobilin tavanından daha yüksekte yer alıyor. Buna ek olarak 911 GT3 RS'in ön tarafında ise artık bir ön spoyler bulunmuyor, bunun yerine üzerinden ve altından akan havayı bölen bir ön deflektöre yer verilmiş.
Ön tekerleklerin arkasındaki girişler, ikonik Le Mans ödüllü 911 GT1 tarzında, tekerlek kemerlerindeki dinamik basıncı azaltıyor. Girişin arkasındaki yan kanatlar havanın otomobilin yan tarafına yönlendirilmesini sağlıyor. Merkezi olarak konumlandırılan radyatörden gelen hava, ön kapaktaki büyük hava deliklerinden dışarı akıyor. Tavandaki kanatçıklar ise havayı dışarı doğru yönlendirerek motorun soğuk hava ihtiyacına destek oluyor. Yeni 911 GT3 RS’de arka yan paneldeki açıklıklar sadece aerodinamiği iyileştirmek için kullanılıyor ve proses havasını içeri çekmiyor. Hava akışı optimizasyonu için arka tekerlek kemerinde de bir giriş ve bir yan kanat bulunuyor. 911 GT3 modelindeki ile aynı olan arka difüzerde de birtakım düzenlemeler yapılmış.
KOKPİTTEN AYARLANABİLEN ÖZEL BİR SÜSPANSİYON
Yeni 911 GT3 RS'in tekerlek kemerleri güçlü hava akımlarına maruz kaldığından, çift salıncaklı ön aksın bileşenleri gözyaşı damlası şeklinde profillerle tasarlanmış. Aerodinamik açıdan verimli olan bu bağlantılar, ön akstaki bastırma kuvvetini en yüksek hızda yaklaşık 40 kg artırıyor ve yalnızca üst düzey motorsporları uygulamalarında kullanılıyor.
Ön ve arka akslar arasındaki bastırma kuvveti dengesinin yüksek hızlarda fren yaparken bile korunmasını sağlamak için süspansiyon mühendisleri, frenleme sırasındaki titreşimi önemli ölçüde azaltmışlar. Yeni 911 GT3 RS’de alt arka kolun ön bilyeli mafsalı ön aksta daha alçak konuma getirilmiş. Çok bağlantılı arka aks da değiştirilmiş yay oranları ile düzenlenmiş. Sürücü destek sistemleri ve arka aks yönlendirme de bu modelde daha dinamik bir yapıya sahip.
911 GT3 RS’de Normal, Spor ve Pist olmak üzere üç sürüş modu bulunuyor. Pist modunda temel ayarlar ayrı ayrı düzenlenebiliyor. Diğer ayarların yanı sıra ön ve arka aksların geri tepme ve sıkıştırma sönümlemesi ayrı ayrı ve birkaç aşamada ayarlanabiliyor. Arka diferansiyelin direksiyondaki kumandalar aracılığıyla ayarlanması mümkün. Bu, yine motor sporlarından ödünç alınan bir çalıştırma ve gösterge konseptiyle hızlı ve sezgisel şekilde yapılıyor: Direksiyonda dört ayrı döner kumanda ve DRS için bir düğme bulunuyor. Bu döner kumandalar, ayarlama işlemi sırasında gösterge panelindeki grafikler aracılığıyla net bir şekilde gösteriliyor.
Ayrıca, 911 GT3 RS, 911 GT3’ten aşina olduğumuz pist ekranına da sahip. Sürücü, bir düğmeye dokunarak iki adet 7 inçlik yan ekrandaki dijital göstergeleri yalnızca temel bilgilere indirgeyebiliyor. Analog takometrenin sağında ve solunda yer alan vites değiştirme göstergeleri de GT3 modelinden alınmış.
525 beygir gücünde 4.0 litrelik yüksek devirli atmosferik motora ve PDK şanzımana sahip olan 911 GT3 RS sıfırdan 100 km/s hıza 3,2 saniyede çıkıyor ve yedinci viteste 296 km/s maksimum hıza ulaşıyor.
Yeni 911 GT3 RS'in fren performansı için de bir dizi çalışma yapılmış. Ön aksta her biri altı pistonlu alüminyum monoblok sabit kaliper frenler ve 408 mm çapında fren diskleri yer alıyor. Piston çapları 911 GT3’e kıyasla 30 mm’den 32 mm’ye çıkarılırken, disklerin kalınlığı da 34 mm’den 36 mm’ye yükseltilmiş. Arka aksta 380 mm’lik fren diskleri ve dört pistonlu sabit kaliperli frenler bulunmaya devam ediyor. Opsiyonel olarak sunulan Porsche Seramik Kompozit Fren (PCCB), ön aksta 410 mm’lik, arka aksta ise 390 mm’lik disklere sahip. Yeni 911 GT3 RS standart olarak merkezden kilitli hafif jantlar ve önde 275/35 R 20, arkada ise 335/30 R21 ölçülerindeki trafiğe uygun spor lastiklerle geliyor.
Akıllı hafif yapı, efsanevi 911 Carrera RS 2.7’den bu yana tüm RS modellerinin temel prensibi oldu. Yoğun karbon fiber takviyeli polimer (CFRP) kullanımı gibi bir dizi hafif üretim önlemi sayesinde 911 GT3 RS, birçok büyük bileşene sahip olmasına rağmen sadece 1450 kg (DIN'e göre boş ağırlık) ağırlığında. Örneğin kapılar, ön kanatlar, tavan ve ön kapak CFRP'den üretildi. Hafif CFRP iç mekanda da, örneğin standart tam yarış koltuklarında da kullanılmış.
İç mekana gelirsek... Yeni GT otomobilinin kabini, tipik RS tarzında hazırlanmış. Siyah deri, Racetex ve karbon dokuma kaplama sade ve sportif ambiyansın karakteristik niteliklerini oluşturuyor. Clubsport paketi, herhangi bir ekstra ücret ödemeden satın alınabiliyor. Bu pakete çelik denge çubuğu, portatif yangın söndürücü ve sürücü için altı noktalı emniyet kemerleri dahil. Ek ücret karşılığında temin edilebilen Weissach paketinin içeriği ise daha kapsamlı. Bu pakette kaput, tavan, arka kanadın parçaları ve dış aynaların üst gövdeleri karbon dokuma kaplamalı. CFRP’den üretilen ön ve arka denge çubukları, arka bağlantı çubukları ve arka akstaki kesme paneli, sürüş dinamiklerinin daha da geliştirilmesine katkıda bulunuyor. İlk kez CFRP’den imal edilen denge çubuğu, çelik versiyona kıyasla yaklaşık altı kilogram tasarruf sağlıyor. Weissach paketinin öne çıkan bir diğer özelliği de motor sporlarından türetilmiş mıknatıs teknolojisine sahip PDK vites değiştirme kulakçıkları. Opsiyonel olarak Weissach paketiyle birlikte sunulan magnezyum jantlar ise sekiz kilogram daha tasarruf sağlıyor.
- Fiat 600 rekabetçi fiyatlarla geldi Fiat'ın yeni B-SUV modeli 600, tamamen elektrikli ve 48V hibrit motor seçenekleriyle satışa sunuldu
- Chery'den yeni bir ürün gamı: LEPAS Chery, başarılı genç nesilleri hedefleyen LEPAS ürün gamını tanıttı
- MG'ye Kristal Elma Ödülü MG, Türkiye’de çekilen reklam filmiyle Kristal Elma Ödülü’ne layık görüldü