RÖPORTAJ › 'Yeni A3 ile pazarı büyütürüz'

'Yeni A3 ile pazarı büyütürüz'

08 Kasım 2012 / 01:51 Doğuş Otomotiv-Audi Pazarlama Müdürü Mustafa Murat Uluer, yeni A3 ile ilgili sorularımızı yanıtladı

'Yeni A3 ile pazarı büyütürüz'
Doğuş Otomotiv-Audi Pazarlama Müdürü Mustafa Murat Uluer ile özel bir röportaj gerçekleştirdik ve kendisine yeni A3 ile ilgili bazı önemli sorular yönelttik...

Yeni Audi A3’ün yerini aldığı modele göre temel üstünlükleri neler?
Aslında otomobil tamamen yeni. Bence en önemli farklılık yürüyen aksamda gerçekleşti. Audi’nin ‘ultra’ felsefesindeki hafiflik unsurundan kaynaklanan ve yürüyen aksamda da kendini gösteren bazı önemli üstünlükler var. Yeni elektroservo direksiyon da bütün sürüş dinamiğini etkileyen bir yenilik getiriyor. Motor açısından baktığımızdaysa, yeni otomobil ‘Cylinder on Demand’ teknolojisiyle selefinden ayrışıyor. 140 beygirlik 1.4 TFSI motorla sunulan bu teknoloji yüke göre iki ya da dört silindiri devreye alan bir sistem. Tüm bunların yanında, yeni A3 modelimiz elektronik açıdan da önemli farklılıklar içeriyor. Touchwheel dediğimiz dokunmatik multimedia arayüzü segmentinde tek diyebiliriz. 11 inçlik hareketli ekran da nispeten Audi’nin diğer modellerinden A3’e taşınan özelliklerden biri. Yeni otomobilin temel üstünlükleri ve farklılıkları bunlar.

Cylinder on Demand teknolojisini ne zaman sunacaksınız?
Cylinder on Demand 2013’ün ikinci çeyreğinin başında Türkiye’de olacak.

Bu teknoloji daha sonra A4’te de karşımıza çıkabilir mi?
Audi, ‘Cylinder on Demand’e ilk önce V8 motorlarda yer verdi. Bu teknolojiyi daha sonra grup içerisindeki diğer markalar da kullandı. Şu an 1.4 litrelik motorumuzda mevcut ve A4’ün güncel versiyonunda 1.4 motor seçeneği yok. Mevcut jenerasyon için 1.4 bir alternatif olarak sunulacak mı, açıkçası elimizde çok net bir bilgi yok. Yeni kasa A4 geldiğinde bu kuvvetli bir ihtimal olabilir. Genel olarak premium segmente baktığımızda bir downsizing trendi olduğunu görüyoruz. A4’te de şu an en düşük motorumuz 1.8 litrelik hacme sahip. Rakiplerdeki gibi 1.6 ve daha düşük motor sunamıyor olmamız bizim için bir dezavantaj, ama yeni nesil A4’te kuvvetli bir ihtimal düşük hacimli seçeneklerimiz de olabilir.

A3’ün ilk etapta ithal edilecek gövde tipi ve motor seçenekleri hangileri olacak?
A3^ün 3 kapılı versiyonuyla başlıyoruz. 2013’ün ilk çeyreği sonunda, yani Nisan ayı gibi 5 kapılı A3 Sportback devreye girecek ve senenin son çeyreğindeyse bu otomobili A3 Sedan takip edecek. A3 ailesi aslında 2014’ün ortalarında A3 Cabrio’nun gelişiyle tamamlanmış oluyor. Sedanın gelişiyle aile, geçmişe göre biraz daha genişleyecek diyebiliriz.

Peki A3’ün en çok satılacak gövde tipinin sedan olacağını mı düşünüyorsunuz?
Türkiye’nin bir sedan ülkesi olduğu çok açık. Buna ek olarak A3 Sedan’ın, mevcut motorlarla; yani 1.4 TFSI, 1.2 TFSI ve 1.6 TDI motorlarla geleceğini varsayarsak, otomobil vergi olarak da çok çekici olacaktır. Bunlar da A3 Sedan’ı tabi ki kendi içerisinde daha fazla ön plana çıkaracaktır.

A3 satışlarında nasıl bir dağılım olur?
Minimum yüzde 50 sedan versiyon olur. Satışların yüzde 40’ını Sportback, geri kalan yüzde 10’unu da mevcut 3 kapılı A3 oluşturur. Bu oran yüzde 60 oranında sedana doğru da taşınabilir. Yani 60-30-10 gibi bir duruma da gelebiliriz. Bu sene yaklaşık 120 adetlik bir hedefimiz var. Bunun sebebi de, Avrupa’da otomobile çok yüksek bir talep olmasından dolayı yeterince adet alamamamız. Ama dediğim gibi A3 ailesi büyüyor. Segmentinin önemli oyuncularından biri olan A3 sedan gövde tipinin gelişiyle birlikte ağırlığını daha da çok hissettirecektir.

2013 yılı için bir tam yıllık satış hedefiniz nedir?
Sportback’in Nisan ayında gelecek olmasından dolayı tam bir yılı yakalayamıyoruz. Az önce bahsettiğim dağılım Sedan ve Sportback üzerine kurulu bir yapı. A3’ün toplam satışlar üzerinde yüzde 30-35’lik bir ağırlığı var ve bu da Sportback ile gelen bir durum. Toplamda, A3 Sportback ve Sedan dahil olmak üzere 2013’te 5000 adetlik bir rakama ulaşabiliriz.

Bu sınıfta Mercedes A-serisi ve Volvo V40 gibi yeni modellerle büyük bir rekabet yaşanacak. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?
Kesinlikle doğru. Yeni A-serisinin gelişi, 1-serisi ve yeni V40 segmente hareket getiriyor. Açıkçası ben olaya şöyle bakıyorum: Bu segmenti yaratan otomobil A3. Daha önce premium markaların bu sınıfta otomobilleri yoktu ve biz yeni A3 ile üçüncü jenerasyona giriyoruz. Bunun yanında A3’ün yıldan yıla taşıdığı bir liderlik de söz konusu. Bence rekabet pozitif olacaktır. Mevcut konumumuzu koruyacağımıza inanıyorum. Aracın halihazırda yaratmış olduğu bir kitle var ki, bu da 20 bin adetlere yaklaşan bir büyüklük anlamına geliyor. Bu bizim, araç parkı halen çok genç olan bir marka olarak en kuvvetli olduğumuz nokta. Bence orta-üst segmentle premium segment arasındaki geçişler çok daha fazla olacak. O nedenle biz pazarı büyütürüz. Karşılıklı rekabet de çok çetin olur ve bu, segmenti büyütecek bir ortam yaratacaktır. Bu segmentin ulaşılabilirliği arttıkça insanlar kendi hayal markalarına erişecek bir basamak yakaladıkları düşüncesiyle daha farklı bir pozisyon alabilirler.  

ÇOK OKUNANLAR