LANSMAN › Yeni Audi A6'da teknoloji şovu

Yeni Audi A6'da teknoloji şovu

29 Mayıs 2018 / 00:30 Yeni A6, sürüş özellikleri ve teknolojisiyle üst-orta sınıf rekabetinde yeni bir sayfa açıyor

Yeni Audi A6'da teknoloji şovu

Üst orta sınıf olarak tanımladığımız E segmentinde, özellikle üç Alman marka arasında uzun yıllardır kıyasıya bir rekabet yaşanıyor. Ancak Audi, bu segmentteki otomobillerini daha önce yenileyen Mercedes-Benz ve BMW ile olan rekabette gücünü yitirmeye başlamıştı. Bu iki rakibin özellikle teknolojik açıdan geçirdiği değişimin ardından gözlerimiz Audi’ye dönmüş ve yeni A6’yı merakla beklemeye başlamıştık. Bu sınıfta BMW ile Mercedes-Benz arasında geçen ikili rekabet uzun sürmeyecek gibi görünüyor. Özellikle dört tekerlekten yönlendirme ve 48V elektrik sisteminden beslenen Mild Hybrid teknolojisi gibi yenilikler A6’nın elini oldukça güçlendiriyor. Doğuş Oto Audi, yeni A6'yı Temmuz ayında Türkiye pazarına sunmayı planlıyor.

Her ne kadar tasarım açısından devrimsel bir değişim geçirmemiş olsa da yeni A6’nın gerçek dünyada çok prestijli ve şık bir görünüm sunduğunu söyleyebiliriz. Otomobilin dış tasarımında, yakın zaman önce yenilenen A8 ve A7 modellerinde de işlenen tasarım hatları ön plana çıkıyor. Uzun ön kısmı, geniş ön ızgarası, kısa ön ve arka tampon çıkıntıları, sert profil çizgileri, kısa bagaj kapağı ve arkaya doğru eğimli tavan çizgisiyle artık daha dinamik ve çekici bir görünüm sunan otomobilin jant tasarımları da selefinde sunulan seçeneklerden çok daha şık ve sportif. A6’nın yeni gövdesinin aerodinamik verimliliği de dikkar çekici. Önceki nesilde 0.26 Cd olan rüzgar direnç katsaysı 0.24 Cd’ye gerilemiş.

4d44d0bf4987e79418129dad1ba3c853_0.jpg

A6’nın boyutlarında ise çok ciddi bir değişim bulunmuyor. Uzunluğu 7 mm artışla 4939 mm’ye ulaşan otomobilin yüksekliğinde 2 mm, genişliğinde ise 12 mm fazlalık bulunuyor. Audi, yeni A6’da 7’si yeni olmak üzere 14 renk seçeneği sunuyor. Ayrıca baz versiyona ek olarak, ‘S line’ da dahil olmak üzere farklı tasarım paketleri de sunulmakta. Bu versiyonlar arasında, tek çerçeveli ızgara veya yan hava kanalları gibi farklılıklar bulunuyor. Üç farklı seçenek arasında en üst versiyon olarak isteğe bağlı olarak alınabilen HD Matrix LED farlar ve okrom bir şeritle birbirine bağlanan yepyeni LED stoplar da yeni A6’nın ışıltısına ışıltı katıyor.

Aynı ışıltıyı A6’nın kabininde de görüyoruz. Kabin siyah panel tasarımı ve dokunmatik ekranlarla son derece fütüristik bir ortam sunuyor. Orta konsol ve üst bölümde yer alan dokunmatik MMI ekranı sürücüye dönük bir yerleşime sahip. İç mekanda ilk kez yeni A8 ile gördüğümüz en güncel MMI multimedya sisteminin baskınlığı görülüyor. Standart modelde sekiz inç ölçüsündeki ekranlar kullanılırken, Navigation Plus isimli donanımın satın alınması halinde üstte 10 inçlik bilgi-eğlence paneli, altta ise 8.6 inçlik klima kontrol paneli sunuluyor. Dokunmatik paneller, yeni nesil iPhone modellerinde olduğu gibi akustik ve titreşimli geri bildirim özelliğine sahip. Bu paneller ve Audi’nin 12.3 inç ölçüsündeki Sanal Kokpit adındaki dijital paneli otomobilin teknolojik yönüne vurgu yapan detaylar arasında. Yeni A6’da sunulan kablosuz şarj özelliği ise bir diğer teknolojik donanım olarak karşımıza çıkıyor.

4d44d0bf4987e79418129dad1ba3c853_2.jpg

Eğimli tavan çizgisine rağmen geniş ve ferah bir kabine sahip olan yeni A6’nın kabin uzunluğunun 21 mm, arkadaki diz mesafesinin ise 12 mm arttığı açıklanıyor. Otomobilde sunulan malzeme çeşitliliği ve kalite hissiyatı da dikkat çekici. Geniş renk ve materyal seçenekleriyle kabinin havasını değiştirmek mümkün. Dynamic, Sport, Design, Design selection ve S line paketlerinin her biri kabine farklı bir hava katmakta. 30 farklı renk seçeneği sunan ambiyans aydınlatmasıyla karanlıktaki görsel çekiciliği artırılan kabinde ayrıca farklı koltuk seçeneklerine de yer verilmiş. Spor koltuklar, süper spor koltuklar veya kişiselleştirilmiş şekilli koltuklar ile Audi, seçenek sunmak konusunda sınırları zorluyor.

Yeni A6 sürücü destek sistemleri açısından da evrim geçirmiş gibi görünüyor. Üç paket halinde sunulan ve bünyesinde kavşak asistanı, verimlilik asistanı ve uyarlanabilir sürüş asistanı gibi yeni sistemler barındıran 39 kadar sürücü destek sistemi sunan otomobildeki bu sistemler arasında park pilotu ve garaj pilotu gibi fonksiyonlar da yer alıyor. Bu sistemler sayesinde otomobili otomatik olarak park etmek veya park yerinden çıkarmak mümkün. Sistemi devreye sokmadan önce otomobilden çıkan sürücü, süreci akıllı telefonundaki myAudi uygulaması üzerinden takip edebiliyor. Bunun için sürücünün hareket süresince ilgili düğmeye basılı tutması gerekiyor. Şehir asistanı paketinde ise yeni kavşak asistanı gibi özellikler bulunuyor. Bu asistan hizmetlerinin arka planında ise, Audi’nin ileri teknolojisi merkezi sürücü asistan kontrolörü (zFAS) bulunuyor. Sensörlerden toplanan bilgileri bir araya getiren kontrol sistemi, otomobilin çevresini ayrıntılı bir şekilde modelliyor. Donanım paketine göre sensör seti kapsamında azami beş adet radar sensörü, beş kamera, on iki ultrasonik sensör ve lazer tarayıcı bulunuyor. Otomobilin bir diğer çarpıcı özelliği de, navigasyon sisteminin gündelik rotanızı HERE isimli servis sağlayıcısından aldığı verileri işleyerek optimize etmesi olarak gösterilebilir.

4d44d0bf4987e79418129dad1ba3c853_3.jpg

Teknoloji yeni A6’nın yürüyen aksamında ve motor teknolojilerinde de yoğun bir şekilde ön plana çıkıyor.  Dinamik süspansiyon, spor süspansiyon, sönümleme kontrollü süspansiyon ve amortisör kontrol özelliğine sahip olan uyarlanabilir havalı süspansiyondan oluşan dört farklı süspansiyon seçeneği sunan yeni A6’da gövde yüksekliği, tercih edilen seçeneğe bağlı olarak 30 mm’ye kadar alçalabliyor. A6’nın daha çevik olan yeni karakterinde, optimize edilen quattro dört tekerlekten çekiş sisteminin, sportif direksiyonun ve opsiyonel olarak sunulan dinamik tüm tekerlerden yönlendirme sisteminin de büyük bir payı bulunuyor. Direksiyon oranı, hıza bağlı olarak 9,5:1 ile 16,5:1 arasında değişen otomobilin arka aksında yer alan dişli sistemi de arka tekerlekleri 5 dereceye kadar döndürebiliyor. Düşük hızlarda arka tekerlekler, ön tekerleklerin aksi yönüne dönerek A6'nın çevikliğini artırırken, ayrıca manevralardaki dönüş yarıçapını da 1,1 metre azaltarak, 11,1 metreye indiriyor. Yüksek hızlarda ise arka tekerlekler 2 derecelik bir açıyla önlerle aynı yönde dönerek stabiliteyi güçlendiriyor.

4d44d0bf4987e79418129dad1ba3c853_1.jpg

Yeni A6 ilk etapta dört farklı güç ünitesi ile sunulacak ki bu ünitelerden üçü dizel, biri ise benzinli. Porta’da ilk olarak yeni A6’nın 340 bg güç ve 500 Nm tork verileri sunan ve yeni model adı stratejisi doğrultusunda arkasında 55TFSI yazan 3-litrelik benzinli V6 motor seçeneğini kullandık. Sunduğu performans ve sessizliği ile beni oldukça etkileyen bu versiyon ülkemize ancak özel sipariş üzerine ithal edilebilecek. Bu versiyondan sınra sonra direksiyonuna geçtiğimiz 286 bg güç ve 620 Nm maksimum tork değerleri sunan 3-litrelik V6 TDI motorlu 45 TDI seçeneği ise A6’nın ilk etapta ülkemizde satışa sunacağı motor seçeneği olacak. İleriki dönemlerde otomobilin 204 bg güç ve 400 Nm tork verileri sunan 2-litrelik dört silindirli bir diğer TDI da satışa sunulmuş olacak. A6’nın V6 dizel motor seçeneği 8-ileri tork konvertörlü şanzımanla eşleştirilirken, V6 benzinli ve dört silindirli dizel seçenekler ise 7-ileri çift kavramalı şanzıman ile kombine edilmiş. 8-ileri şanzımana sahip modellerde Tiptronic kendinden kilitlenen merkezi diferansiyel yer alıyor. Tiptronic şanzımana opsiyonel olarak eklenebilen spor diferansiyel ise gücü arka tekerlekler arasında aktif olarak dağıtarak, A6’nın dinamizmini daha da artırıyor. Auri drive select üzerinden seçilen modlarla otomobilin karakterini konfor ile sportiflik arasında değiştirmek de mümkün.

A6 3.0 V6 TDI’ın ortalama yakıt tüketimi 5.8 lt/100 km olarak açıklanıyor. Böylesine iddialı bir verinin elde edilmesinde tüm versiyonlarda standart olarak sunulan mild hibrit teknolojisinin payı bulunuyor. Altı silindirli modellerde 48V elektrik tesisatından beslenen ve lityum iyon bataryalara bağlı kayışlı bir alternatör mekanizmasından oluşan mild hibrit teknolojisi sayesinde, 55 km/s ile 160 km/s arasındaki hızlarda, aracın sadece elektrik gücüyle süzülmesi sağlanıyor. Sistem bildiğimiz hibrit teknolojilerinden farklı olarak düşük hızlarda benzinli motoru kapatmıyor, ancak 55-160 km/s arasındaki hızlarda V6’yı devre dışı bırakarak elektrik gücüyle süzülebiliyor. Bu teknolojinin ortalama yakıt tüketimini 100 km'de 0.7 litreye kadar düşürdüğü açıklanıyor ki, bunu fabrika verisi tüketim değerlerinde de görebiliyoruz.

Yeni A6, sahip olduğu teknolojilerle üst-orta segmentteki rekabeti farklı bir boyuta taşıyacak gibi görünüyor. Özellikle yürüyen aksam konusunda dikkat çekici bir gelişmeye sahne olan A6’da mühendisler adeta sınıfının en dinamik ve çevik otomobilini yaratmak hedefiyle işe başlamışlar gibi görünüyor. Her ne kadar bazı rakipleri gibi 1.6 litrelik bir seçeneğe sahip olmasa da, yeni A6’nın rekabette yeni bir sayfa açacağı bir gerçek.

Yazı: Bahadır Bektaş / Porto

ÇOK OKUNANLAR