GÜNDEM › Yeni Audi RS 3'ten Nürburgring rekoru geldi

Yeni Audi RS 3'ten Nürburgring rekoru geldi

16 Ağustos 2021 / 18:53 Audi RS 3, 7 dakika 40.748 saniyelik derecesiyle Nürburgring’in en hızlı kompakt sınıf otomobili oldu

Yeni Audi RS 3'ten Nürburgring rekoru geldi

Audi'nin 400 beygir gücündeki yeni RS 3 modeli efsanevi Nürburgring pistinde kendi kategorisinin rekorunu kırdı. Audi Sport pilotlarından Frank Stippler'ın direksiyonuna geçtiği RS 3, 7:40.748’lik derecesiyle yeni rekorun sahibi oldu. Dört tekerlekten çekişli bir performans otomobili olan RS 3 kompakt sınıftaki en iyi tur zamanını elde etti. Her ne kadar RS 3 yeni rekorun sahibi olsa da, bir başka kompakt model olan Honda Civic Type R ise 7:43,8 saniyelik tur zamanıyla pistin önden çekiş rekorunu elinde tutmaya devam ediyor.

RS 3'ün Nürburgring rekorunun temelinde, Audi’nin ilk kez bu modelinde kullandığı Tork Ayırıcı-Splitter’ın etkisi bulunuyor. Arka tekerlekler arasında aktif, tamamen değişken tork yönlendirmesini mümkün kılan sistem, dinamik sürüş sırasında, daha yüksek tekerlek yükü ile dış arka tekerleğe giden tahrik torkunu arttırarak, önden kayma eğilimini önemli ölçüde azaltıyor. Torku, sol virajlarda sağ, sağ virajlarda sol arka tekerleğe ve düz sürüşte her iki tekerleğe iletiyor ve yüksek hızlarda viraj alırken optimum denge ve maksimum çeviklik sağlıyor. 

22339a18c0fa572e1e5f228314d3e6e6_1.jpg

Bir önceki rekorun da sahibi olan ve derecesini RS 3 ile 4,64 saniye geliştiren Stippler, "Yeni RS 3, virajın ortasından sonuna kadar ve hatta virajdan çıkarken çok daha çevikti. Benim için tork ayırcı, çevik sürüş açısından tam anlamıyla bir atılım. Özellikle kendi motor ve şanzıman özellikleriyle yarış pisti için özel olarak geliştirilmiş yeni RS Performance sürüş moduyla birlikte çok daha hissediliyor“ dedi. 

22339a18c0fa572e1e5f228314d3e6e6_0.jpg

Rekor turdan önce sadece araç üzerindeki Pirelli P Zero Trofeo R semi slick lastiklerin basıncını pist koşullarına göre ayarlayan Stippler, yarış hazırlıklarıyla ilgili olarak da “Böyle bir rekoru denemek için sınırsız fırsatımız yoktu. Bu nedenle, küçük detaylar son derece önemliydi. Özellikle lastik basıncı açısından. Çünkü bu aynı zamanda tork ayırıcının nasıl çalıştığını da etkileyecekti. Sonunda başardık” dedi.

ÇOK OKUNANLAR