SEKTÖREL › Yeni Fiat Panda, ikinci çeyrekte Türkiye'de...

Yeni Fiat Panda, ikinci çeyrekte Türkiye'de...

15 Aralık 2011 / 23:20 Yeni Panda, büyüyen boyutları ve çevreci motorlarıyla 2012'nin ikinci çeyreğinde satışa sunulacak

Yeni Fiat Panda, ikinci çeyrekte Türkiye'de...
İlk kez geçen Eylül ayındaki Uluslararası Frankfurt Otomobil Fuarı’nda tanıtılan yeni Fiat Panda’nın uluslararası basın lansmanı İtalya’nın Napoli kentinde gerçekleştirildi. Üretimine başlandığı 1980 yılından beri aradan geçen 31 yılda 6.5 milyon adetlik satış rakamına ulaşan Fiat Panda’nın üçüncü nesli 800 milyon Euro’luk yatırımla yollara çıkmaya hazırlanıyor. Fiat'ın Napoli yakınlarındaki Pomigliano Fabrikası’nda üretilen yeni Panda, büyüyen boyutları, çevreci motorları, fonksiyonel ve estetik tasarımıyla dikkat çekiyor.

Daha hacimli bir Panda
Yeni Fiat Panda, büyüyen boyutlarıyla iç mekanda sınıfının üzerinde bir yaşam alanı sunuyor. Uzunluğu 3650 mm (+120 mm), genişliği 1640 mm (+70 mm) ve yüksekliği 1540 mm (+10 mm) olan yeni nesil Panda’da, Fiat tarafından ilk kez kullanılan ‘Slim’ ön yolcu koltuklarına yer verilmiş. İnce tasarımlı slim koltukların, yolculara önde ilave 23 milimetre, arkadaysa 6 milimetre alan sağladığı açıklanıyor. Yeni Fiat Panda’nın bagajı 225 litre. Bu rakam arka koltıkların öne doğru kaydırılmasıyla 260 litreye, arka koltukların tamamen yatırılmasıyla ise 870 litreye kadar çıkabiliyor. Ayrıca otomobilin içinde 14 farklı eşya gözüne yer verilmiş.

Artık daha güvenli
Sağlam bir gövdeye sahip olduğu açılanan yeni Fiat Panda, aktif ve pasif güvenlik teknolojileriyle de dikkat çekiyor. 4 hava yastığı, BAS (Fren Destek Sistemi) ile desteklenen ABS, ön gergili ve yük sınırlayıcılı ön emniyet kemerleri, çocuk koltukları için Isofix bağlantıları, arka baş dayamalar ve “Gündüz Farları” gibi birçok güvenlik ekipmanının standart olarak yer aldığı Panda’da ESC (Elektronik Denge Kontrolü) sistemiyse opsiyonel olarak sunuluyor. Yeni Fiat Panda’nın güvenlik teknolojisindeki en önemli yeniliklerin başında ise düşük hızlarda çarpışmayı önlemeyi veya çarpışmanın olası etkilerini en aza indirmeyi amaçlayan LSCM sistemi. Bu sistem, AEB (Otomatik Acil Fren) sistemi, BAS (Fren Destek Sistemi) ve ESC (Elektronik Denge Kontrolü) sisteminin birlikte entegre olarak çalışması sonucunda saatte 30 kilometrenin altındaki hızlarda çarpışmayı önlemeyi amaçlıyor. Yeni Fiat Panda’nın ön camında bulunan lazer sensör sayesinde potansiyel engel ve tehlike tespit edilerek, aracın otomatik olarak en hızlı ve güvenli şekilde fren yapması sağlanıyor. Böylece, sürücünün dikkat eksikliği veya başka nedenlerden dolayı tepki vermekte gecikmesi sonucunda oluşabilecek kazalar önlenebiliyor.

Ekonomik ve çevreci motor yelpazesi
Yeni Fiat Panda’da, “2011 Yılının Motoru” ödülünün de sahibi olan ve Dualogic otomatik vites seçeneğiyle de tercih edilebilen 2 silindirli 0.9 litrelik TwinAir Turbo motor dikkat çekiyor. Bu benzinli motor, küçük hacimli olmasına rağmen 85 beygir güç üretirken, 145 Nm’lik tork değerine ulaşabiliyor. 100 kilometrede ortalama 4.2 litre yakıt tüketim değerine sahip olan 0.9 litre TwinAir Turbo, 99 g/km’lik emisyon değeriyle de  hem ekonomik hem de çevreci olduğunu kanıtlıyor. Yeni Fiat Panda’da 2 silindirli TwinAir teknolojisine sahip bir diğer motor seçeneği ise 69 beygir güç ve 88 Nm tork değerlerine sahip olan 0.9 litre TwinAir motor. Yeni Fiat Panda’da üçüncü benzinli motor seçeneği de şimdiye kadar 10 milyon adetlik üretim rakamına ulaşan Fire Motor ailesinin en yeni üyesi 1.2 Fire EVO II. 1.2 litrelik bu motor. Bu ünite, 69 beygir güç üretirken, 102 Nm’lik tork değerine ulaşabiliyor. Ortalama yakıt tüketimi 5.2 litre/100 km olan 1.2 Fire EVO II’nin emisyon değeri ise 120 g/km. Yeni Panda’da görev yapan tek dizel motor ise Euro 5 standardındaki 1.3 Multijet II. 75 beygir güç ve 190 Nm tork değerleri sunan 1.3 Multijet II, 3.9 litre/100 km olan ortalama yakıt tüketimiyle öne çıkıyor. 1.3 litrelik bu dizel motor, 104 g/km’lik emisyon değeriyle de çevreci olduğunu gösteriyor.

Yeni Fiat Panda’da yeni bilgi ve eğlence sistemi “Blue&Me-TomTom LIVE", “Skydome” açılır tavandan CD/MP3 çalarlı Hi-Fi sistemine ve “City” (Şehir) işlevli “Dualdrive” elektrikli direksiyona kadar birçok yenilik sunuluyor.    

ÇOK OKUNANLAR