LANSMAN › Yeni Hyundai Tucson satışa sunuldu

Yeni Hyundai Tucson satışa sunuldu

22 Mayıs 2021 / 14:30 Gizli far tasarımı ve teknolojik donanımlarıyla dikkat çeken yeni Tucson, 377 bin TL'den başlıyor

Yeni Hyundai Tucson satışa sunuldu

Hyundai’nin ilk kez 2004 yılında tanıttığı ve 17 yıllık tarihinde 7 milyon adetten fazla satılan başarılı kompakt SUV modeli Tucson’un dördüncü nesli Türkiye pazarına sunuldu. Markanın "Sensuous Sportiness" adındaki yeni tasarım kimliğiyle şekillenmiş ilk SUV modeli olan yeni Tucson, benzersiz far tasarımı, teknolojik donanımları, sürüş destek asistanları ve hacimli yapısıyla segmentin iddialı modelleri arasındakini yerini alıyor. Ülkemizde her ikisi de 7-ileri DCT şanzımanla kombine edilen 180 beygir gücünde 1.6 litrelik T-GDI benzinli ve 136 beygirlik 1.6 CRDi dizel motor seçenekleriyle satışa sunulan yeni Tucson’un sadece Comfort donanımı ve 4x2 aktarma ile satın alınabilen benzinli versiyonu 377.000 TL’lik fiyat etiketi taşırken, 4x2 ve 4x4 aktarma seçenekleri bulunan dizel versiyonun fiyatı ise 436 bin TL ile 549 bin TL arasında değişiyor. Dizel motorlu Tucson, Prime, Elite ve Elite Plus donanım seviyeleriyle sunuluyor. 

31fd2f7e6d00df1b663c3c1c14a10a5b_1.jpg

Yeni Tucson fütüristik bir tasarıma sahip. Bu farklı görünüm için Hyundai tasarımcılarının geleneksel çizim ve eskiz yöntemlerinden uzak durarak, dijital teknolojilerle üretilen geometrik algoritmalar kullandıkları açıklanıyor. "Parametrik dinamikler" olarak bilinen bu süreç sonucunda ortaya çıkan tasarım ise üçüncü nesil Tucson’a göre oldukça farklı. Yan panellerinde kaslı bir görünüm oluşturan geometrik desenler ve yontulmuş yüzeyler barındıran Tucson’un en çarpıcı detayı ise ızgaraya yerleştirilen ve “Parametrik Gizli Farlar” olarak tanımlanan patentli aydınlatma teknolojisi. Bu yeni düzende Tucson’un LED gündüz farları da geometrik desenlerle ızgaraya entegre edilmiş. Donanıma bağlı olarak 18 ve 19 inçlik jantlara yer verilen Tucson’un arka tasarımı da ön bölüm gibi özgün bir forma sahip. Parametrik gizli detaylara sahip geniş stoplar, bir Hyundai modelinde ilk kez olmak üzere spoylerin altına yerleştirilmiş gizli arka silecekler ve üç boyutlu Hyundai logosuyla Tucson’un arka tasarımı da tamamen yeni bir çizgiye sahip. 

31fd2f7e6d00df1b663c3c1c14a10a5b_2.jpg

KABİN TASARIMINDA ŞELALELERDEN İLHAM ALINMIŞ
Dış tasarımı cesur çizgilerden oluşan yeni Tucson’un kabini ise daha sade bir forma sahip. Şelalelerden ilham alındığı açıklanan kabinde orta panelden arka kapılara kadar uzanan gümüş renkli çizgilere, birinci sınıf plastiklere ve deri kaplamalara yer verilmiş. Otomobildeki dijital teknolojiler de dikkat çekici. Orta konsolunda 10,25 inçlik dokunmatik multimedya ekranına yer verilirken, havalandırma ve klima gibi donanımlar için de dokunmatik kumandalar kullanılmış. Selefine göre daha alçak bir gösterge paneline sahip olan otomobilde analog kadranlar yerine 10,25 inçlik dijital ekran bulunuyor. Sürüş modlarına göre teması değişen göstergede arka kamerayı takip etmek de mümkün. Üç bölgeli klima, kablosuz telefon şarjı, hem ön hem de arka bölümde USB girişleri, 64 farklı renk seçeneği sunan ambiyans aydınlatması ve en üst donanım paketinde olmak üzere ısıtmalı ön/arka koltuklar ve soğutmalı ön koltuklar da bulunuyor. Tucson'un 620 litrelik bagaj hacmi de çok iddialı.

31fd2f7e6d00df1b663c3c1c14a10a5b_3.jpg

SON NESİL GÜVENLİK VE SÜRÜŞ DESTEK SİSTEMLERİ
Yeni Tucson Hyundai’nin son nesil aktif güvenlik ve sürüş destek teknolojileriyle donatılmış. Hyundai Smartsense teknolojilerinin yeni özellikler arasında “Kavşak Dönüşlü Ön Çarpışma Önleme Yardımı (FCA)”, “Kör Nokta İzleme Monitörü (BVM)” ve “Kör Nokta Çarpışma Engelleme Yardımcısı (BCA)” gibi özellikler bulunuyor. Bir nevi otonom fren işlevi olan Kavşak “Kavşak Dönüşlü Ön Çarpışma Önleme Yardımı”, yayaları ve bisikletlileri de algılayabiliyor ve kavşaklardaki olası çarpışmaları önlemeye yardımcı oluyor. Şerit Takip Asistanı (LFA), Şeritte Kalma Asistanı (LKA), Kör Nokta Çarpışma Uyarısı (BCW), Araç Kalkış Uyarısı (LVDA), Güvenli Çıkış Uyarısı (SEW), Arka Çapraz Trafik Çarpışma Uyarısı (RCCW), Uzun Far Yardımı (HBA) ve 360 derece Çevre Görüş Monitörü (SVM) gibi teknolojiler de sunan Tucson’un en önemli özelliklerinden biri de “Arka Yolcu Uyarısı (ROA)” Bu özellik sayesinde, hareketleri algılayan bir sensör aracılığıyla arka koltuklar izleniyor ve aracı terk etmeden önce sürücü, yolcuların arka koltuklardan çıkmalarını sağlamak için görsel ve işitsel olarak uyarılıyor. Sistem, küçük çocukların veya evcil hayvanların araçta unutulması halinde olası tehlikelerin yaşanmasını da önlemiş oluyor. Yeni Tucson ayrıca daha yüksek güvenlik seviyesi için yeni bir orta yan hava yastığıyla donatılmış. Toplamda yedi hava yastığına sahip araçta kullanılan yeni orta hava yastığı, olası bir çarpışma durumunda ön sıradaki yolcuların birbirleriyle çarpışmasını önlüyor.

31fd2f7e6d00df1b663c3c1c14a10a5b_4.jpg

Hyundai, yeni Tucson’un yürüyen aksamını da yenilemiş. Önde MacPherson gergi kolu, arkada ise çok bağlantılı süspansiyona sahip olan Tucson’un amortisörlerinde daha fazla ayar esnekliği sunan yeni bir valf teknolojisi kullanılmış. Mühendislerin ayrıca yeni Tucson için çok yönlü bir sürüş modu geliştirdikleri açıklanıyor. Eco, Normal ve Sport modları sunan otomobil, HTRAC dört tekerlekten çekişli versiyonlarında; Çamur, Kum ve Kar olmak üzere üç tip arazi modu da sunuyor. 

0cb1105c57b31fb92bfb4b4785580ee9_0.jpg

Yazının başında da belirttiğimiz gibi Tucson ilk etapta ülkemize 1.6 litrelik benzinli ve dizel motor seçenekleriyle sunuluyor. 1.6 litrelik Plug-in Hybrid versiyonla ilgili olarak ise henüz bir plan bulunmuyor. Tucson’un ülkemizdeki benzinli versiyonunda görev yapan 1.6 litrelik T-GDI motor, Sürekli Değişken Valf Süresi (CVVD) teknolojisine sahip. Koşullara bağlı olarak sürüş sırasında valf açılma süresini değiştirden sistemin, performansı yüzde 4, yakıt verimliliğini ise yüzde 5 artırırken, emisyonları da yüzde 12 düşürdüğü açıklanıyor. DCT şanzıman eşliğinde otomobili 0’dan 100 km/s hıza 8.8 saniyede çıkarabilen T-GDI ünitenin ortalama 7.3 lt/100 km’lik tüketim değeri sunduğu açıklanıyor. Tucson’un diğer motor seçeneği olan 1.6 litrelik CRDi Smartstream dizel motor’un ortalama ortalama yakıt tüketimi ise 4x2 versiyonda 5.7 lt/100 km, 4x4 versiyon ise 6.3 lt/100 km olarak veriliyor. Dizel Tucson’un 0-100 km/s süresi ise 11.4 sn (4x4: 11.6 sn) şeklinde açıklanıyor.

0cb1105c57b31fb92bfb4b4785580ee9_2.jpg

ÇOK OKUNANLAR