YENİ MODELLER › Yeni Skoda Octavia tanıtıldı

Yeni Skoda Octavia tanıtıldı

12 Kasım 2019 / 16:22 Dünya prömiyeri Prag'da gerçekleştirilen yeni Octavia 2020'nin son çeyreğinde Türkiye'de olacak

Yeni Skoda Octavia tanıtıldı

Skoda markasının en çok satan modeli olan Octavia yenilendi. Dünya prömiyeri Prag’da gerçekleştirilen dördüncü nesil Octavia'nın önümüzdeki yılın son çeyreğinde Türkiye pazarına sunulacağı açıklanıyor. İlk etapta Sedan ve Combi gövde tipleri tanıtılan Octavia, 2020 yılı içerisinde arazi odaklı sürüş sunan Scout ve performanslı RS versiyonlarına da kavuşacak.

Selefinden daha büyük bir gövdeye sahip olan Octavia, Audi modellerine benzer hatlarıyla artık daha prestijli bir görünüm sunuyor. Otomobilin tamamen yenilenen tasarımı artık daha keskin çizgilere sahip. Son neslinde olduğu gibi Sedan ve Combi karoserle satışa sunulacak olan Octavia’nın Sedan gövde tipinin uzunluğu 19 mm artarak 4.689 mm'ye, genişliği de 16 mm artışla 1.829 mm'ye ulaşmış.  Aracın dingil mesafesi ise 2.686 mm olarak veriliyor.

7ff6920b53e1f78cf334d81ff6df2a80_1.jpg

Yeni tasarımla birlikte daha çekici bir görünüme bürünen model, ayrıca geliştirilen aerodinamileriyle dikkat çekiyor. Hava sürtünme katsayısı 0.24 Cd'ye gerileyen Octavia Sedan, bu sayede daha iyi bir yakıt verimliliği sunuyor ve CO2 emisyonunu aşağıya çekiyor.

Octavia alışıldık geniş ve ferah kabinini bir adım daha ileriye taşımış. Arkada oturan yolcular için daha geniş bir diz mesafesi sunan Octavia, sınıfının en büyük bagajına sahip. Octavia Sedan 600 litre ve Octavia Combi ise 640 litrelik bagaj hacmi sunuyor.

Yeni iki kollu bir direksiyon simidine sahip olan Octavia'nın orta konsolu, kapı kolları ve ön konsolu da yeniden tasarlanmış. Ergonomik koltuklar da ısıtma-soğutma ve masaj özelliğiyle daha fazla konfor sunuyor. Son teknolojiye sahip Octavia’da iki 10 inç’lik cama yansıtmalı gösterge ekranı bulunacak. Bu ekranda hız, navigasyon gibi önemli bilgiler cama yansıtılacak. Yeni Octavia aynı zamanda daha da geliştirilmiş Sanal Kokpit sistemini sunuyor. Son jenerasyon kişiselleştirilebilir sistem 10 inç ekranla geliyor. 

7ff6920b53e1f78cf334d81ff6df2a80_2.jpg

DAHA VERİMLİ MOTORLAR
Yeni Skoda Octavia'da daha çevreci, daha az yakıt tüketen ve daha az emisyon salımı yapan TDI dizel ve TSI benzinli motorlar görev yapıyor. Bununla birlikte Skoda, yeni Octavia ile birlikte şarj edilebilir hibrit ve yarı hibrit teknolojisini de sunmaya başlayacak. 7-ileri DSG şanzımanlı 110 bg gücündeki üç silindirli 1.0 TSI ve 150 bg'lik dört silindirli 1.5 TSI motorlar 48V marş motoru ve 48V lityum iyon bataryaya sahip. Bu sayede yolda motor kapatılarak daha az yakıt tüketilirken, frenleme esnasında enerji depolanarak motorun elektronik kullanımı için desteklenmesi sağlanıyor. 190 bg'lik 2.0 TSI motor ise dört çeker ve 7-ileri DSG şanzımanla sunulacak. Tüm TSI motorlarda benzin partikül filtresi yer alacak.

Skoda, şarj edilebilir Superb iV ile bir ilke imza atmıştı ve şimdi ise yeni Octavia’nın 1.4 TSI benzinli motoru da, Octavia iV versiyonu ile elektrikli sürüşe sahip olacak. 204 bg ve 245 bg güç seçenekleriyle tercih edilebilecek Octavia iV, 6-ileri DSG şanzımanla eşleştiriliyor.

Octavia’nın yeni jenerasyon EVO dizel motorları ise yüzde 80 daha az nitrojen oksit salımına sahip. Yeni Octavia 115 bg'den 200 bg'ye kadar olan aralıklarda üç farklı dizel motor sunuyor. Benzinli, hibrit ve dizel motorların yanı sıra Octavia'da, sıkıştırılmış doğal gaz (CNG) kullanan G-TEC modeli de sunulacak. 130 bg güç üreten 1.5 TSI motor, CNG ile çalışacak şekilde tasarlanmış.

Skoda, Octavia’yı standart şasinin yanı sıra, 15 mm daha alçak spor süspansiyon veya 15 mm daha yüksek bozuk yol şasisi ile de sunacak. Farklı sürüş modları ile süspansiyonu ve sönümlemeyi en iyi şekilde ayarlayan Dinamik Şasi Kontrolü ise opsiyon olarak tercih edilebilecek. Yeni Octavia aynı zamanda DSG şanzımandaki elektronik bağlantı teknolojisini kullanıyor. Buna göre vites kolu artık vites kutusuyla mekanik olarak yapılmıyor. Bunun yerine vitesler elektronik olarak seçiliyor. Octavia’nın orta konsolunda ise vites kolu yerine sürüş modlarının seçildiği bir düğme bulunuyor.

7ff6920b53e1f78cf334d81ff6df2a80_0.jpg

YENİLİKÇİ GÜVENLİK VE ASİSTAN SİSTEMLERİ
Dördüncü jenerasyon Octavia, bir dizi yenilikçi asistan sistemi ve güvenlik teknolojileriyle birlikte geliyor. Bu sayede Octavia sınıfının en güvenli otomobillerinden biri olarak öne çıkıyor. Yeni Çarpışma Önleyici Asistan, yaya, bisiklet veya bir başka araçla çarpışmayı engellemek adına direksiyonu çeviriyor ve daha kontrollü bir manevra yapılmasını sağlıyor. Araçtan Çıkış Uyarı sistemi ise, sürücüyü kapıyı açmadan önce bir başka araç veya bisikletli yaklaşması durumunda uyarıyor. Eller Direksiyonda Tespit Sistemi ise sürücünün ellerinin direksiyonda olup olmadığını kontrol ediyor. Sürücünün potansiyel bir tıbbı acil durumla karşılaştığının tespit edilmesiyle ise, Acil Yardım Asistanı devreye girerek aracı uygun bir şekilde durduruyor.

ÇOK OKUNANLAR