LANSMAN › Yerli üretim "hot hatch" satışa sunuldu

Yerli üretim "hot hatch" satışa sunuldu

27 Nisan 2022 / 22:40 204 beygir gücündeki i20 N, 595 bin TL'lik fiyat etiketiyle Türkiye pazarına sunuldu

Yerli üretim

Hyundai i20'nin diğer motor seçenekleri gibi ülkemizde üretilen i20 N Türkiye pazarına sunuldu. Yıllık 100 adetlik Türkiye kotası ile yollarımıza çıkan en ateşli i20, ülkemizde üretilen en güçlü otomobil olma özelliğine sahip. 595 bin TL'lik fiyat etiketi taşıyan i20 N, markanın N departmanı tarafından geliştirildi. i20 N, Hyundai N modellerine özgü “Performans Mavisi” gövde rengi ve iki tonlu bir tarz için “Phantom Black” siyah tavan rengiyle geliyor. Gövde üzerindeki kırmızı renkli parçalar ise Hyundai'nin motor sporları DNA'sını ve yarış pistlerini vurguluyor. 

e0d6438c5d6fbdfaed8d1f58bb3b40db_1.jpg

Zemin yüksekliği güncel i20’den 10 mm daha az olan i20 N, dış tasarımında da aerodinamik olarak tamamen farklı bir form sunuyor. Ön tarafta, turbo motor için daha geniş hava girişine sahip bir tampon dikkat çekerken, N logolu geniş radyatör ızgarası da yarış pistlerini simgeleyen damalı bayrak silüetiyle hazırlanmış. Kırmızı şeritli tampon altı spoyler de modelin performans odaklı tasarımını pekiştiriyor. Bu kırmızı renk yeni tasarımlı marşpiyele ve oradan da arkaya doğru uzanıyor. 

Arkada ise i20 WRC'den esinlenilmiş bir tavan spoyleri bulunuyor. Bu aerodinamik parça, sportif görünümün yanı sıra yere basma kuvvetini de artırıyor. Yüksek hızlarda dengeyi korumaya yardımcı olan bu parçayı tampon altındaki difüzör takip ediyor. Üçgen arka sis lambasına sahip arka tampon, motorsporlarında görmeye alıştığımız ışık temasını yansıtıyor. Hyundai i20 N'de sürüş modlarına bağlı olarak sesi değişen sportf bir egzoz yer alıyor.

e0d6438c5d6fbdfaed8d1f58bb3b40db_0.jpg

Diğer i20 modellerindeki gibi ön LED farlar i20 N’de de yer alırken, karartılmış arka stoplar da adeta i20 N’in sportif bütünlüğünü destekliyor. Mat gri renkli özel tasarım 18 inçlik jantlar ise Pirelli tarafından sadece bu model için özel olarak üretilen 215/40 R18 ebatındaki P Zero HN lastiklerle çevrelenmiş. 

Hyundai i20 N, yüksek performanslı motorun ürettiği 204 bg'lik gücü N markalı kırmızı fren kaliperleri ve önde 320 mm’lik diskler ile dizginliyor. Fren sistemi, balataların yıpranması durumunda sürücüsünü gösterge tablosundaki görsel uyarıyla bilgilendiriyor.

c9791601f27cc1ca8d6618cc137a5376_4.jpg

Hyundai i20 N sadece dışı ve içiyle dikkat çeken bir sporcu değil. Bu karakteri ve duruşu yüksek performanslı bir turbo motorla destekleyen otomobilde Hyundai Motorsport imzalı 1.6 litrelik bir turbo motor kullanılıyor. Sadece 6-ileri manuel şanzımanla sunulan araç, maksimum 204 bg güç üretiyor. 1265 kg'lik ağırlığı ateşli bir performansla buluşturan bu motor, 275 Nm'lik tork verisi sunuyor. Hyundai i20 N, ton başına düşen 171 bg'lik güç/ağırlık oranıyla sınıfının en dinamik ve en güçlü modeli olarak tescilleniyor. 

Hyundai i20 N, 0-100 km/s deparını 6.2 saniyede tamamlarken aynı zamanda maksimum olarak 230 km/s hıza ulaşabiliyor. Hyundai i20 N'in düz güç ayarı (Flat Engine Power), kullanılamayan yüksek devirlerde maksimum güç rakamlarına gitmek yerine daha düşük devirlerde daha fazla tork ve güç sağlayarak günlük sürüş koşullarında motorun potansiyelinden daha fazla yararlanıyor.

e0d6438c5d6fbdfaed8d1f58bb3b40db_2.jpg

Normal yol koşulunda veya yarış pistlerinde daha etkili bir kalkış için Launch Control özelliğine sahip olan otomobil, ayrıca, ön tekerleklere gelen güç aktarımını kontrol etmek için torsiyon dişli tip Mekanik Sınırlı Kaymalı Diferansiyel (m-LSD) de sunuyor. Sistem, tekerlekler arasındaki dönüş hızı farkı belirli bir limiti aştığında devreye girerek dönüş hızlarını eşitliyor. Bu da özellikle sert virajlar gibi çekiş kaybının yaşandığı durumlarda yol tutuşun tekrar kazanılmasını sağlıyor ve kafadan kayma eğilimini önlüyor.

Hyundai N mühendisleri araçta özel bir turbo sistemi kullanmış. N intercooler ve su sirkülasyonu ile soğutulan turbo motor, 350 bar’lık yüksek basınçlı enjeksiyon rayıyla da daha hızlı yanma ve daha verimli bir yakıt karışımı sağlıyor. Sürekli Değişken Valf Süresi (CVVD) ise valf açma ve kapama süresini sürüş koşullarına göre düzenliyor. Bu sayede performansta artış ve yakıt verimliliğinde yüzde 3 iyileşme sağlanıyor.

Hyundai i20 N’de daha fazla sürüş keyfi için N Grin kontrol sistemine de yer verilmiş. Otomobil, beş farklı sürüş modu ile kullanıcısına yüksek seviyede kişiselleştirme sunuyor: Normal, Eco, Sport, N ve N Custom

e0d6438c5d6fbdfaed8d1f58bb3b40db_3.jpg

Hyundai N mühendisleri, yol tutuşu için güncel i20’nin şasisini, süspansiyonunu, frenlerini ve direksiyonunu baştan sona modifiye ederek adeta yeniden üretmiş. N için geliştirilmiş bu özel şasi, her yolda ve her türlü hava koşulunda daha sorunsuz yol tutuşu sunabiliyor. Pist performansı için 12 farklı noktadan güçlendirilen şasi, bazı yerlerde ek dirseklere ve bağlantı parçalarına da sahip.

Araçta kullanılan süspansiyon ise güçlendirilmiş ön kuleler ve ayarlanmış geometriye sahip mafsallar sunuyor. Bu, daha iyi çekiş için artırılmış kamber ve tekerlek için beş farklı sabitleme noktası anlamına geliyor. Günlük hayatta yarış otomobili keyfi için de yeni tip viraj denge çubuğu, spor helezon yayları ve sert amortisörler tercih edilmiş. Mevcut i20’den 40 mm daha büyük ön diske sahip olan i20 N, olması gerektiği gibi daha etkili bir fren performansı sunuyor. Hyundai i20 N, 12.0 azaltılmış direksiyon oranı ve elektronik motor destekli hidrolik direksiyon sistemi (C-MDPS) sayesinde de oldukça güvenli ve aynı zamanda hassas bir sürüş vaad ediyor. Devir eşleştirme sistemi ise aracın hızına göre, uygun vitesi önceden belirleyerek motor devrini bir sonraki vitese göre ayarlıyor. Böylece sistem, mükemmel vites geçişleri sağlarken turbo basıncını ve motor devrini üstte tutuyor.

4169092b1bfa207f7d755a465f169199_0.jpg

Otomobilde yer alan aktif ve pasif güvenlik donanımları da oldukça dikkat çekici. Şeritten Ayrılma Uyarı Sistemi (LDWS), Şeritte Kalma Asistanı (LKA), Sürücü Dikkat Uyarısı (DAW), Uzun Far Asistanı (HBA), Şerit Takip Yardımı (LFA), Park yönlendirmeli geri görüşkamerası (RVM), Akıllı Hız Limit Asistanı (ISLA), Ön Çarpışma Önleme Asistanı (FCA), Yokuş Kalkış Destek Sistemi (HAC) ve Çoklu Çarpışma Önleme Yardımcısı (MCB) gibi sistemler, sürücü ve araç içerisindekileri olası tehlikelerden korumakla görevli.

Merak uyandırıcı i20 N ilgili görüşlerini dile getiren Hyundai Assan Genel Müdürü Murat Berkel, “Uzun bir bekleyişten sonra, nihayet performanslı modelimizi Türkiye'de satışa sunmaktan dolayı çok heyecanlıyız. Hyundai N ailesinin dinamik bir üyesi olan i20 N, göz alıcı bir görünüme sahip. İster yolda ister yarış pistinde olsun, sürüşü çok eğlenceli. Bu mükemmel performans ve sportif tasarımla beraber Türk tüketicisine dinamizm sunarken aynı zamanda ülkemizde üretilen en hızlı ve en güçlü otomobile imzamızı attığımız için de oldukça gururluyuz. i20’nin tek amacı, eğlenceli bir sürüş” dedi.

ÇOK OKUNANLAR