YENİ MODELLER › Audi A3 Sportback

Audi A3 Sportback

27 Eylül 2012 / 01:17 Audi, yeni A3 modelinin Sportback adındaki 5 kapılı gövde tipini de günışığına çıkardı

Audi A3 Sportback
Yeni Audi A3’ün 5 kapılı versiyonu da hazır. 4310 milimetre uzunluğunda ve 1780 milimetre genişliğinde bir gövdeye sahip olan A3 Sportback’in dingil mesafesi, 58 milimetre artırılarak 2.636 milimetreye ulaşmış. Yerini aldığı modelden daha geniş bir kabine sahip olduğu açıklanan otomobilin bagaj hacmiyse380 litre.

Audi’nin ultra hafif tasarım prensibi çerçevesinde geliştirilen yeni A3 Sportback, selefinden 90 kg daha hafif bir otomobil. 1.4 TFSI motora sahip olan versiyonun sürücüsüz boş ağırlığının sadece 1.205 kg olduğu belirtiliyor. Audi yeni A3 Sportback’i öncelikle bir TDI ve iki TFSI motor seçeneğiyle satışa sunuyor. Motorlar direkt enjeksiyon, turbo şarj, ısı kontrolü ve start-stop sistemi gibi verimliliği artıran birçok teknolojiyi bir araya getiriyor. Ortalama yakıt tüketimi önceki modele kıyasla yaklaşık yüzde 10 daha az. 1.6 TDI, model serisindeki en verimli motor olarak öne çıkıyor. Minimum iç sürtünme özelliğine sahip kompakt dizel motor, manuel şanzımanla ortalama 100 kilometrede sadece 3.8 litre yakıt tüketiyor. A3 Sportback ile birlikte sunulan yeni 1.4 TFSI motorsa aynı zamanda alüminyum bloka da sahip. Sadece 107 kilogram ağırlığında olan 122 beygirlik motor, selefine kıyasla 21 kilogram daha hafif. Bu motorun yakın bir gelecekte 140 bg güç ve 250 Nm tork değerleri sunan daha güçlü bir versiyonunun da sunulacağı açıklanıyor. Bu motor, düşük ve orta yüklerde ikinci ve üçüncü silindirleri devre dışı bırakan inovatif “cylinder on demand” sistemine sahip olacak.

Audi, A3 Sportback’te artık 'Audi drive select' (Ambition'da standart) sistemini de sunuyor. Bu sistem sayesinde sürücü bir düğmeye basarak gaz pedalı, hidrolik direksiyon ve opsiyonel S tronic'in, konfor, otomatik, dinamik, bireysel veya verimlilik  modlarından birinde çalışmasına karar veriyor. Verimlilik modunda, otomatik klima, uyarlanabilir far ve uyarlanabilir hız kontrolü de yakıt tüketimini optimize etmeyi amaçlayan bir modda çalışıyor. Audi drive select üzerinden kumanda edilen bir başka opsiyonel teknoloji de elektromanyetik amortisör kumanda sistemi olan Audi magnetic ride.

Yeni Audi A3 Sportback, destek sistemleri için gelişmiş teknolojiler kullanıyor. Bunlar içinde en önemlisi Audi uyarlanabilir hız sabitleme sistemi. Audi Side Assist, Audi Active Lane Assist, otomatik park sistemi, kaza öncesi sürücüyü kademeli olarak uyaran Audi presense özelliği gibi teknolojilere de sahip olan yeni A3 Sportback’in  2013’ün ikinci çeyreğinde Türkiye pazarına sunulması planlanıyor.

ÇOK OKUNANLAR