GÜNDEM › Audi üretiminde insan ve robot işbirliği...

Audi üretiminde insan ve robot işbirliği...

18 Şubat 2015 / 23:25 Audi’nin Ingolstadt’daki fabrikasında başlattığı yeni uygulamada, üretim hattında teknisyenler ve robotlar ilk kez birlikte çalışıyor

Audi üretiminde insan ve robot işbirliği...

Dünya genelinde otomotiv üretiminde, uzun yıllardır kullanılan robotlar rutin, sağlığa zararlı olabilecek ve ağır işçilik gereken işleri yaparken, teknisyenler de daha fazla uzmanlık gereken ince işleri yapıyordu. Ancak Audi’nin Ingolstadt Fabrikası’nda yeni başladığı uygulama, bu tip üretimi tek bir noktada buluşturdu.

Fabrikadaki A4, A5 ve Q5 modellerinin üretim hattında artık teknisyenler ve robotlar, bir arada çalışıyor. Bu uygulamadan önce, teknisyenlerin bu modellerin soğutucu tanklarını monte etmesi için, eğilmeleri, malzeme kutularından bu tankları almaları ve araca monte etmeleri gerekiyordu. İlk bakışta çok kolay gelen bu işlemi vardiyaları boyunca yüzlerce kez tekrar etmek zorunda kalan teknisyenlerde sırt ağrıları veya daha farklı fiziksel sorunlar oluşabiliyordu. Artık, fiziksel uğraş gerektiren bu işleri, PART4you adı verilen iki robot gerçekleştiriyor.

Bir kamera ve tutma kolu olan PART4you, üretim hattında teknisyenler ile omuz omuza çalışıyor. Robot, monte edilecek malzemeleri, malzeme kutusundan alarak insan iş arkadaşına veriyor. Teknisyenler de ergonomik bir açıda aldıkları bu malzemeleri de eskiye oranla çok daha zahmetsiz ve daha az fiziksel uğraşla araçlara monte edebiliyor.

PART4you’nun teknisyenlerin iş sürecini oldukça kolaylaştırdığını söyleyen Audi A.G Üretimden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Hubert Waltl, “Audi olarak fabrikamızda, teknisyenlerimizin ergonomik açıdan zorlandığı, rutin işlerde robotları kullanmaya devam edeceğiz. Bu uygulama, gelecekte üretimin nasıl olacağına dair de bir bakış açısını yansıtıyor. Fabrikalar, şimdi de gelecekte de insansız olarak düşünülemez. Üretimde insanlar söz sahibi olmaya devam edecek” diye konuştu.

Haber: Ege Geçyatan

ÇOK OKUNANLAR