LANSMAN › Focus’a yeni yüz ve teknolojiler

Focus’a yeni yüz ve teknolojiler

25 Kasım 2014 / 15:26 Ford Focus, artık yepyeni bir yüze, daha ergonomik bir kabine ve yeni donanımlara sahip...

Focus’a yeni yüz ve teknolojiler

Ford Otosan, otomobil ürün gamındaki en önemli modellerden biri olan Focus’un yenilenmiş versiyonunu piyasaya sundu. İlk bakışta bir makyaj operasyonu gibi algılansa da, Focus’ta aslında önemli yenilikler bulunuyor.

Yeni trapezoid ön ızgarası, tamponları, motor kaputu ve farlarıyla yepyeni bir yüze kavuşan Focus’un stop grubunda da küçük bir revizyon gerçekleştirilmiş. Sedan versiyonunda daha zarif stoplara ve yeni bir bagaj kapağına yer verilirken, hatchback Focus ise yeni spoyler tasarımıyla dikkat çekiyor. Focus’un kabini de, müşterilerden gelen yorumlar doğrultusunda büyük bir değişim geçirmiş. Otomobilde artık daha az sayıda ve ergonomik açıdan daha başarılı butonlar bulunuyor. Araçla ilgili pek çok özelliğin kontrol edilebildiği, yüksek çözünürlüklü ve dokunmatik 8 inçlik ekran da Focus’un kabinindeki önemli yenilikler arasında.

Focus, aynı zamanda artık daha teknolojik bir otomobil. Şartlara göre otomatik olarak 7 farklı ayar yapabilen bi-xenon far opsiyonuna kavuşan Focus, ayrıca Dinamik Ön Far Sistemi ve Otomatik Uzun Far gibi teknolojiler de sunuyor. Donanım listesine; hem dikey hem de paralel parklar esnasında direksiyon hareketlerini otomatik olarak gerçekleştiren Otomatik Park Sistemi’ni de ekleyen Focus, ayrıca park yerinden çıkma işlemi sırasındaki direksiyon hareketlerini de kendi gerçekleştirebiliyor. Böylece sürücüye sadece gaz ve freni kontrol etmek kalıyor. Bu teknolojinin yanı sıra, arka görüş kamerası da listeye yeni eklenen donanımlar arasında.

Yenilenen Focus, özellikle güvenlik teknolojileriyle dikkat çekiyor. Dinamik Tork Kontrolü, Elektronik Denge Programı, Proaktif Denge Sistemi ve Elektronik Fren Ön Hazırlığı gibi aktif güvenlik donanımları sunan otomobil ayrıca, Şeritte Kalma Yardımcısı ve Şerit Takip Sistemi, 50 km/s hıza kadar (daha önceki versiyon 30 km/s hıza kadar çalışıyordu) aktif olan Aktif Şehir İçi Güvenlik Sistemi, Çapraz Trafik Uyarı Sistemi ve Kör Nokta Uyarısı gibi teknolojilerle de alınabiliyor.

Trend X, Style ve Titanium donanım seviyeleriyle sunulan Focus’un tüm donanım seviyelerindeki ekipman listelerinin kalabalıklaştığı açıklanıyor. Örneğin; Trend X versiyonuna; deri direksiyon, yokuş kalkış desteği ve Ford MyKey özellikleri eklenmiş durumda. Bu da otomobilin baz donanım açısından da artık daha zengin olduğu anlamına geliyor.

Ülkemizde 52.400 TL’den başlayan 74.500 TL’ye uzanan bir fiyat bandında satışa sunulan yeni Focus’un motor gamıysa şu an için iki benzinli ve bir dizel motor seçeneğinden oluşuyor. 125 bg gücündeki 1.6 litrelik Ti-VCT benzinli motor, manuel ya da Powershift şanzıman seçenekleriyle alınabilirken, diğer benzinli seçenek olan ve yine 125 bg gücündeki 1.0 EcoBoost ise şimdilik sadece manuel olarak tercih edilebiliyor. Ancak bu motor, 2015’in dördüncü çeyreğinde otomatik şanzıman seçeneğiyle de sunulmaya başlanacak. Focus’un benzinli gamındaki bir diğer önemli yenilik de, ikinci çeyrekte eklenmesi planlanan 182 beygirlik 1.5 EcoBoost olacak. Aynı zamanlarda otomobilin Powershift şanzımanlı 120 beygirlik 1.5 TDCi turbodizel motor seçeneği de satışa sunulmuş olacak. Ancak o zamana kadar dizel motor olarak sadece, 95 ve 115 beygirlik versiyonları bulunan, manuel şanzımanlı 1.6 TDCi sunuluyor olacak.

Haber: Bahadır Bektaş

ÇOK OKUNANLAR