SEKTÖREL › Hafif hibrit teknolojili Maserati Levante Türkiye'de

Hafif hibrit teknolojili Maserati Levante Türkiye'de

30 Ekim 2021 / 20:51 48V hafif hibrit teknolojisine sahip olan Maserati Levante Hybrid, 1.931.366 TL’den başlayan fiyat etiketleri taşıyor

Hafif hibrit teknolojili Maserati Levante Türkiye'de

Maserati’nin elektrifikasyon stratejisinin önemli adımlarından biri olan Levante Hybrid, 1.931.366 TL’lik başlangıç fiyatıyla Türkiye’de satışa sunuldu. Levante Hybrid içten yanmalı 2.0 litrelik motorunu 48V hafif hibrit sistemle kombine ediyor. Maserati'nin 48V hibrit sistemi; BSG, batarya, eBooster ve bir DC/DC dönüştürücü olmak üzere dört bölümden oluşuyor. Alternatör görevi gören BSG (Kayışlı Marş Jeneratörü) fren ve yavaşlama anında oluşan enerjiyi geri kazanıyor ve bagajdaki bataryayı şarj ederek eBooster motora güç sağlıyor. eBooster, motorun düşük devirdeki güç üretimini arttırmak üzere geleneksel turbo beslemeyi destekliyor. Hibrit sistem çalışma stratejisi gereği, ister batarya, isterse de BSG aracılığıyla olsun eBooster’ın ihtiyaç duyulduğunda kullanılabilir olmasını sağlıyor. BSG ve eBooster kombinasyonu, Spor modda motor en yüksek devire ulaştığında ekstra bir destek sağlayarak performansı en üst seviyeye taşırken, Normal modda ise yakıt tüketimi ve performansı dengeliyor. 

Dizelin alt devirdeki yüksek torkuyla 6 silindirli motorun gaz tepkilerini bir arada sunan Levante Hibrit, Maserati’nin kendine has sesini de koruyor. 350 bg'lik V6 benzinli motorun performans değerlerini sunan hibrit sistem, WLTP normuna göre benzine kıyasla yüzde 18, dizele kıyasla yüzde 3 oranında CO2 emisyonlarında azalma sağlıyor.

7abec1fe725a6cf787ba7661b1e8e328_0.jpg

Levante Hybrid'in motoru 330 bg güç ve 450 Nm tork üretiyor. Maksimum torkunu 2.250 d/d’de üreten motor henüz 1.750 d/d’de torkunun yüzde 90’ını kullanıma sunuyor. Bu değerler dört tekerlekten çekişli Levante Hybrid’i sadece 6 saniyede 0’dan 100 km/s hıza ulaştırıyor ve 240 km/s maksimum hıza olanak tanıyor. 

Levante’nin 2021 model yılı için güncellenen yenilikçi ön ızgarası bu versiyonda krom olarak kullanılıyor. “Azzurro Astro” adı verilen yeni metalik üç katmanlı mavi renk ile tanıtılan Levante Hibrit’te, tıpkı Ghibli’de olduğu gibi bazı ayrıntılar kobalt mavisi ile vurgulanıyor. Maserati bu renk ile hibrit versiyonları diğer modellerden ayrıştırıyor. Dışarıdan bakıldığında mavi renk; üçlü yan havalandırma kanalı, fren kaliperleri ve C sütunu logosunu süslüyor. Aynı renk, koltukların dikişlerinde olmak üzere iç mekanda da kullanılıyor. Levante Hibrit, yeni logolarla özel bir görünüme de kavuşmuş Otomobilin C sütununda üç dişli mızrak logosu yer alırken; GT logosu üçlü yan hava kanallarının üzerini süslüyor. Levante’nin hibrit versiyonuna yeni bir bagaj kapağı üzeri logosu eklenirken; bilgi-eğlence sistemindeki logo da yenilenmiş. Levante Hybrid, müzik keyfini de en üst seviyeye taşıyor. Kabin içinde standart olarak 8 hoparlörlü 600 Watt gücünde ses sistemi sunuluyor. Harman Kardon Premium ve Bowers & Wilkins Premium Surround ses sistemleri de isteğe bağlı olarak tercih edilebiliyor. 

7abec1fe725a6cf787ba7661b1e8e328_2.jpg

Levante Hibrit, Maserati’nin Q4 Akıllı Dört Tekerlekten Çekiş Sistemi ile donatılmış. Sistem, ön aksa bir tahrik mili ile bağlanan bir transfer kutusu içine monte edilen ve elektronik olarak kontrol edilen çok plakalı bir kavramaya dayanıyor. Sistem, düşük tutuşa sahip yol koşullarında bile Maserati’nin geleneksel arkadan itiş sisteminin avantajlarını sağlıyor. Normal sürüş koşularında torkun tamamını arka aksa aktaran Q4 sistem, daha kaygan yüzeylerde veya arka tekerleklerin tutunma zorluğu yaşadığı sürüş koşullarında, 150 milisaniye gibi kısa bir sürede torku 50:50 oranında olacak şekilde ön ve arka aks arasında paylaştırıyor. Tork dağılımındaki değişiklik hissedilmese de sistemin etkinliği ekrandan anlık olarak izlenebiliyor. Standart olarak sunulan arka akstaki Sınırlı Kaymalı Diferansiyel (LSD) ise tüm sürüş koşullarında optimum tutuş sağlıyor. Asimetrik kilitleme özelliği, güç altında yüzde 25 ve serbest kaldığında ise yüzde 35 kilitlenme sağlıyor. Torque Vectoring özelliği ise LSD ve Q4 Akıllı Dört Tekerlekten Çekiş Sistemi ile birlikte sportifliğe ve sürüş keyfine katkı sağlıyor. Sistem virajlarda iç tekerleğe hafif bir frenleme kuvveti uygularken dış tekerleğe daha fazla tork aktarıyor.

7abec1fe725a6cf787ba7661b1e8e328_1.jpg

ÇOK OKUNANLAR