SEKTÖREL › İkinci el ticaretindeki kısıtlama resmileşti

İkinci el ticaretindeki kısıtlama resmileşti

17 Ağustos 2022 / 14:01 İkinci el otomobil satışında 6 ay ve 6 bin km şartı Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi

İkinci el ticaretindeki kısıtlama resmileşti

Bir süredir otomotivin gündemini meşgul eden ikinci el araç satışı sınırlaması Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. İkinci el ticareti yapan galerileri ve bayileri kapsayan bu kısıtlamayla; ikinci el araç satışına ilk tescil tarihinden itibaren 6 ay ve 6 bin km şartı getirildi. Uygulama ile piyasada oluşan yüksek fiyatlamanın önüne geçilmesi planlanıyor. 1 Temmuz 2023 tarihine kadar geçerli olacak uygulama Ticaret Bakanlığı tarafından 6 ay uzatılabilecek.

İkinci el motorlu kara taşıtı ticareti yapan galeriler düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten önce tescil edilen otomobil ve arazi taşıtlarını 15 Eylül 2022 tarihine kadar satabilecekler. Uygulama, araç alım-satımından gelir elde etmeyen bireysel kullanıcılar için geçerli değil. Bireysel kullanıcılar yılda en fazla üç aracı ay ve kilometre sınırı olmadan satabilecekler. Ayrıca kamyon, otobüs ve kamyonet gibi araçlar da kapsam dışı bırakıldı. 

Ticaret Bakanlığı, pazarlama ve satış kısıtlamasına aykırı faaliyetlerin tespitini satış kayıtları üzerinden yapacağını ve saha denetimlerinin artırılacağını belirtirken, ayrıca vatandaşlardan gelen şikayetlerin de derhal işleme alınacağı söyleniyor. 

ÇOK OKUNANLAR