YENİ MODELLER › Lamborghini'nin ilk hibrit modeli tanıtıldı

Lamborghini'nin ilk hibrit modeli tanıtıldı

11 Eylül 2019 / 00:07 Lamborghini'nin yeni modeli Sian ikonik V12 motoru mild hybrid teknolojisiyle birleştiriyor

Lamborghini'nin ilk hibrit modeli tanıtıldı

Lamborghini, hibrit teknolojisine sahip yepyeni süperspor otomobili Sián'ı Frankfurt Otomobil Fuarı'nda görücüye çıkardı. Tüm zamanların en hızlı Lamborghini modeli olan Sián, markanın tasarım DNA'sına dayanılarak üretilmiş olsa da dünya dışından gelmiş izlenimi yaratan görüntüsüyle yeni bir dönemin kapısını aralıyor. 

Lamboghini, Sian'dan sadece 63 adet üretecek. Bu rakam markanın kuruluş yılını temsil ediyor. Bu 63 otomobilin her biri, Lamborghini Ad Personam işbirliğiyle Lamborghini Centro Stile tarafından hazırlanacak ve her bir örnek, araç sahibinin isteklerine göre dizayn edilecek.

2b900d8e046e218ccfc2250a1d7744a0_0.jpg

Frankfurt Otomobil Fuarı'nda Oro Electrum (elektrik sarısı) detaylara sahip Verde Gea rengiyle sergilenen otomobilin gövde boyası, altın parçacıkları ve altın kristaller içeren hayli değerli ve çok katmanlı bir yapıya sahip. Kokpite ise özel olarak geliştirilen ve üretimde ilk kez 3D basılmış parçaların kullanıldığı 'Terra di Sant'Agata Bolognese' rengi anilin deri döşeme bulunuyor.

2b900d8e046e218ccfc2250a1d7744a0_1.jpg

Sián gücünü günümüzün Lamborghini motorlarının zirve noktası olan V12 motorundan alıyor ve süper spor otomobiller için yeni bir güç aktarma mekanizması sunuyor. Yeni ve eşsiz hibrit sistem, en hafif çözümle en yüksek gücü sağlamaya odaklanıyor. Hızlı tepki ve gelişmiş performans için şanzımana 34 beygir gücü üreten 48 voltluk bir elektrikli motor eklenmiş. Böylece düşük voltajlı bir hibrit otomobilde elektrikli motorla tekerlekler arasında ilk kez doğrudan bir bağlantı kurulmuş oluyor. Elektrikli motor ayrıca geri dönüş ve park etme gibi düşük hızda gerçekleştirilen manevraları da destekliyor.

2b900d8e046e218ccfc2250a1d7744a0_2.jpg

Sián, lityum iyon bir batarya taşımak yerine çığır açarak süper kapasitör uygulamasını hayata geçiriyor. Süper kapasitör, aslen Lamborghini Aventador'un öncüsü olduğu ancak güç depolama kapasitesi on kat artırılarak büyük ölçüde geliştirilmiş bir teknoloji. Süper kapasitör, aynı ağırlıktaki bir bataryaya kıyasla üç kat daha güçlü ve aynı gücü üreten bir bataryaya kıyasla üç kat daha hafif. Kokpitle motor arasındaki bölme panelinin içinde yer alan süper kapasitör, kusursuz bir ağırlık dağıtımı sağlıyor. Süper kapasitör ve elektrikli motor dahil olmak üzere yalnızca 34 kg ağırlığındaki elektrik sistemi, böylece 1 kg/1 bg gibi hayli dikkat çekici bir güç/ağırlık oranı sağlıyor. 

Sian'ın titanyum emme supaplarına sahip olan atmosferik V12 motoru 8500 d/d'de 785 bg güç üretiyor. Hibrit sistemden gelen 34 bg ilave güç ile birlikte Sián toplam 819 bg (602 kW) güç değeri sunuyor.  0'dan 100 km/s hıza 2.8 saniyeden kısa sürede ulaşan Sian'ın maksimum hızı ise 350 km/s olarak veriliyor. 

Lamborghini Sián'da Lamborghini için özel olarak üretilen ileri düzey yenilemeli fren sistemi bulunuyor. Normal Li-İon bataryaların aksine aynı güçle hem şarj edilip hem boşaltılabilen süper kapasitörün simetrik hareketi sayesinde Sián'ın enerji depolama sistemi, araç her fren yaptığında tam olarak şarj oluyor. Depolanan enerji anında güç yükleme için kullanılabiliyor. Bu, sürücünün ivmelenme sırasında elektrikli motorun otomatik olarak devreden çıkmasıyla birlikte 130 km/s'ye kadar yüksek torktan anında faydalanmasını sağlıyor ve böylece esnek manevraları iyileştirerek bu sisteme sahip olmayan bir otomobile kıyasla yüzde 10 daha yüksek hız olanağı sunuyor.

ÇOK OKUNANLAR