LANSMAN › Mazda3'e teknik makyaj

Mazda3'e teknik makyaj

01 Kasım 2011 / 02:40 Mazda^nın en çok satan modelindeki makyaj, otomobilin sürüşünü ve tüketim değerlerini iyileştirmiş

Mazda3'e teknik makyaj
Mazda'nın en çok satan modeli olan Mazda3, 2012'ye bazı görsel değişiklikleri ve önemli iyileştirmeleri kapsayan bir makyajla girmeye hazırlanıyor. Venedik'te düzenlenen ve Ajansotomobil olarak katıldığımız test sürüşü aktivitesinde tüm bu değişiklikleri yakından görme imkanı bulurken, ayrıca otomobilin farklı motor seçeneklerini de, belirlenen 3 farklı rotada kullanma şansımız oldu.

Daha iyi bir aerodinamik yapı
Makyajla birlikte 'Güz Kahve' adında yeni bir renk seçeneğine ve 16-17 inç ebadında yeni tasarımlı jantlara kavuşan Mazda3'teki diğer görsel değişiklikler, aerodinamik yapıyı iyileştiren yeni ön tampon ve eskisinden daha sportif görünen arka tampondan oluşuyor. Tabi bu, makyajın görünen kısmı. Otomobilde aerodinamik verimlilik için görünmeyen noktalarda da bazı yenilikler bulunuyor. Otomobilin gövde altı kaplaması yüzde 10 oranında genişlerken, ön lastik deflektörü de yüzde 50 oranında artırılmış. Bu değişikliklerle sedan versiyonun rüzgar sürtünme katsayısı 0,28'den 0,27 Cd'ye, hatchback modelinkiyse 0,30'dan 0.29 Cd'ye düşürülmüş. Mazda3'ün kabininde de bazı değişiklikler mevcut, ancak bunlar çok belirgin değil. Sadece bazı kumanda birimlerinde ve gösterge tablosunda değişiklik bulunuyor. Opsiyonel olarak sunulan ve 4 GB dahili hafızaya sahip olan, 5,8 inçlik ekranlı TomTom navigasyon sistemi de yeniliklerden biri.

Sürüş konforu için iyileştirmeler
Mazda3, sürüş karakteri açısından sınınfının en sportif modellerinin başında geliyor. Otomobilin yol tutuşu ve direksiyon tepkileri dinamizmi seven sürücüler için birebir. Bunun yanında makyajın kapsamında aracın sürüş karakterini etkileyen dokunuşlar da bulunuyor. Döşeme altı takviyesiyle gövde tokluğu artırılıp, yol gürültüsü azaltılırken, amortisörler de düzgün olmayan yüzeylerde yol tutuş becerisini artıracak şekilde ayarlanmış. Direksiyon sisteminde de iyileştirmeler olduğu açıklanan Mazda3 tok bir sürüşe sahip, ancak sürüş karakterinde öne çıkan daha çok sportiflik oluyor.

Tüketimde ve emisyonda azalma
Mazda3, 3 farklı turbodizel ve 3 farklı benzinli olmak üzere toplam 6 farklı motor seçeneğiyle üretiliyor ve bunlardan biri 260 bg gücündeki MPS adındaki performanslı versiyon. Otomobilin 2-litre ve üzeri hacimli ünitelerin de bulunduğu motor seçenekleri arasında 1.6 litrelik hacme sahip olanlar Türkiye pazarına daha uygun, bu sebeple onlara odaklanmakta fayda var. 4-ileri (5 veya 6-ileri olmasını tercih ederdim) otomatik şanzıman seçeneği de sunan 105 bg gücündeki 1.6 litrelik direkt enjeksiyonlu MZR motorun emisyon oranının manuel şanzımanlı versiyonda, yeni vites değiştirme göstergesinin de etkisiyle 149'dan 147 g/km'ye düşürüldüğü açıklanıyor.

Mazda3'ün 1.6 litrelik turbodizel motor seçeneğiyse 115 bg gücünde. Bu motorun ortalama yakıt tüketimi 4.3 lt/100 km olarak veriliyor ki, bu rakam kompakt sınıftaki pekçok rakip modelin tüketim verisinden daha düşük. MZ-CD dizel motorun ortalama tüketiminin de yapılan iyileştirmelerle birlikte yüzde 2,3 oranında düştüğü açıklanıyor.

Güvenlik teknolojileri
Mazda3 güvenlik donanımlarıyla da öne çıkan bir seçenek. Arka Araç İzleme Sistemi'ne sahip olan otomobilde ayrıca Lastik Basınç monitörü, Dinamik Stabilite Kontrolü ve Acil Duruş Sinyal Sistemi gibi teknolojiler yer alıyor. Bi-xenon farlar ve Adaptif Ön Far Sistemi (AFS) de aydınlatmayı iyileştirerek sürüşü daha güvenli hale getiren yeniliklerden.

Bugüne kadar global pazarda 3 milyon adetten fazla satılan Mazda3'ün makyajlı versiyonu, ülkemizde 42.880 TL'den başlayan fiyatlarla satışa sunuldu.

Bahadır BEKTAŞ / Venedik

ÇOK OKUNANLAR