GÜNDEM › Otonom araçlar yolcuları daha çok “tutabilir”

Otonom araçlar yolcuları daha çok “tutabilir”

12 Nisan 2015 / 18:01 Bilimsel bir araştırma otonom araçların “taşıt tutması” sorununa daha çok neden olabileceğini gösterdi

Otonom araçlar yolcuları daha çok “tutabilir”

Michigan Üniversitesi öğrencilerinin yaptığı bir araştırma otonom araçların normal araçlara kıyasla “seyahat sırasında oluşan mide bulantılarına” daha çok neden olabileceğini ortaya kodu. ABD, Japonya, Çin, Hindistan, Avustralya ve Britanya’da yaşayan toplam 3.200 yetişkin bireye otonom bir araçta ne yapacakları konusunda sorular yönelten Michigan Üniversitesi Ulaşım Araştırma bölümü öğrencileri Michael Sivak ve Brandon Schoettle soruları cevaplayan Amerikalıların üçte birinin bu tarz bir araçta bir şeyler okuyacağı veya yazacağı, televizyon veya film izleyeceği ya da oyun oynayacağı yönünde cevaplar aldı. Hintlilerin %50’si, Çinlilerin %40’ı, Japonların, Avustralyalıların ve Britanyalıların ise %26-30’u bu soruya aynı cevapları verdi.

Yapılan araştırmanın sonucu olarak sürücüsüz bir otomobilde yolculuk yapan Amerikalı yetişkinlerin %6-12’sinin yolculukları sırasında “taşıt tutması” sorununu yaşayacağı ortaya çıktı. Öğrencilerin araştırması ayrıca Amerikalıların %60’ından daha fazlasının sürücüsüz bir otomobilde uyuyacağını, konuşacağını veya camdan yolu seyredeceğini de gözler önüne serdi.

Her ne kadar bu araştırmanın sonucu çok da şaşırtıcı olmasa bile, Sivak ve Schoettle otomotiv üreticilerinin “taşıt tutması” sorununa çare bulmak amacıyla otonom araçlarda daha büyük camlara, yatabilen koltuklara ve yolcuları yüz yüze getirebilecek bir koltuk düzenine yer verebileceklerini de açıkladı.

Haber: Ege Geçyatan

ÇOK OKUNANLAR