LANSMAN › Peugeot 308'e kapsamlı revizyon

Peugeot 308'e kapsamlı revizyon

22 Haziran 2017 / 11:21 Peugeot 308’in tasarımı, donanım özelliklerini ve motor gamı elden geçirildi...

Peugeot 308'e kapsamlı revizyon

Peugeot, özellikle SUV segmentinde yeni model atağını sürdürürken, mevcut modellerinde de önemli revizyonlar gerçekleştiriyor. Markanın en çok satılan modeli olan 308 de kapsamlı bir makyaj operasyonu geçirdi. Görüntüsü, markanın yeni tasarım çizgisine uygun olarak elden geçirilen otomobilin görünmeyen noktalarında da önemli yenilikler söz konusu. Avusturya’nın Salzburg şehri çevresinde kullandığımız otomobildeki en önemli yenilik ise 8-ileri EAT8 şanzıman olarak karşımıza çıkıyor.

308’deki yenilenme operasyonunun görsel ayağında küçük ama etkili dokunuşlar bulunuyor. Motor kaputu daha keskin çizgilere kavuşurken, aslan logosu ise daha dikey konumlu yeni ön ızgaraya taşınmış. Önde hem tasarımı güçlendiren hem de aerodinamik yapıyı iyileştirdiği belirtilen yeni hava girişlerine sahip bir tampon yer verilirken, farlar da Peugeot 3008’dekine benzer bir forma kavuşmuş. Aslan pençesi olarak adlandırılan ve üç adet dikey şeritten oluşan stop lambası grafikleri ise 308’i arkadan daha etkileyici hale getiren yeniliklerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Geçirdiği makyaj operasyonuyla birlikte yeni jant tasarımlarına da kavuşan otomobilin daha önce yuvarlak olan depo kapağı da değiştirilmiş. Ancak bu değişim daha iyi bir görsellik amacıyla değil, yeni Euro 6.c motorların bir yansıması olarak, yakıt girişinin yanında AdBlue depo girişine de yer açmak için gerçekleştirilmiş. 308’in renk seçeneklerinde de yenilikler bulunuyor. Yeni Bej renk de dahil olmak üzere 10 farklı gövde rengiyle satışa sunulan otomobilin 270 beygirlik GTi versiyonunda ise artık, Manyetik Mavi ve İnci Siyah renklerini kombine eden yeni bir çift renk opsiyonu daha bulunuyor.

890a05abd1fd4f3b0d8943945d5968a6_0.jpg

Makyajlı 308’in güçlü yönlerini korumaya devam eden iç mekanında da bazı dokunuşlarla karşılaşıyoruz. Konfor, ergonomi ve kalite algısının geliştirildiği açıklanan kabinde; 3 boyutlu navigasyonu ve iklimlendirme sistemini tek bir noktadan kumanda etme imkanı sunan, kapasitif özellikli yeni bir dokunmatik ekran bulunuyor. 308’in kabinindeki en çarpıcı yenilik ise EAT8 şanzımanlı versiyonlarda sunulan elektronik kontrollü vites kolu. İlk kez 3008’de karşımıza çıkan bu teknolojik vites kolu, 308’in i-Cockpit mimarisiyle de çok uyumlu bir tasarıma sahip. Ancak EAT6 şanzımanlı modellerde, mevcut 308’deki vites kolunun kullanılmaya devam edildiğini belirtelim.

308’deki yenilenme operasyonu, otomobile yeni sürüş destek sistemleri de eklemiş. Markanın 3008 ve 5008 modellerinde kullanılan tüm gelişmiş sürücü destek sistemlerine sahip olan 308’de, ayrıca PSA Grubu modellerinde ilk defa olmak üzere Adaptif Hız Sabitleme Sistemi’ne de yer veriliyor. Otomatik şanzımanlı versiyonlarda otomatik fren yaparak aracı durdurmayı da başaran sistem, manuel versiyonlarda ise 30 km/s üzerindeki hızlarda çalışıyor. Bu teknolojinin yanı sıra 308’de; aktif güvenlik freni ve güvenli takip mesafesi uyarısı, şerit takip sistemi, yorgunluk tespit sistemi, akıllı far sistemi, hız levhası tanıma sistemi, kör nokta uyarısı, VisioPark 1 ve park yardımcısı gibi teknolojiler de mevcut.

Gelelim motor gamına... 308’de bu yönde de yenilikler barındırıyor. Otomobilde Euro 6.c emisyon normuna uygun yeni motorlarla karşılaşıyoruz. NOx değerini düşürmek üzere ikinci nesil SRC katalizör ve dizel partikül filtresi DPF’yi devreye alan Peugeot, direkt enjeksiyonlu turbo benzinli motorlarda ise üç yollu katalizörün dışında benzin partikül filtresini de kullanıyor. Mevcut 1.2 PureTech 130 benzinli motorun yüzde 4 daha düşük yakıt tüketimine imza atan geliştirilmiş versiyonu, bir Peugeot modelinde ilk kez 308’de kullanılan 130 beygir gücündeki yeni 1.5 litrelik BlueHDi ve 180 beygir gücündeki 2-litrelik BlueHDi üniteler 308’in motor gamındaki yenilikler olarak karşımıza çıkıyor. Yeni PureTech 130 S&S motor 6-ileri manuel şanzımanla kombine edilirken, Japon şanzıman üreticisi Aisin tarafından geliştirilen 8-ileri EAT8 vites kutusu ise şu an sadece 2-litrelik BlueHDi motorla birlikte görev yapıyor. Avusturya yollarında kullandığımız 2-litrelik dizel versiyonun, EAT8 şanzımanın da etkisiyle yumuşak ve akıcı bir sürüş sunduğunu görüyoruz. EAT6’dan 2 kg daha hafif olduğu ve yüzde 7’ye varan bir yakıt ekonomisi sunduğu açıklanan EAT8 şanzıman, yumuşak geçişleriyle 308’in konforlu karakterine de destek oluyor. Bence bu yeni şanzımanın 308’e bir diğer katkısı da elektronik kontrollü vites kolu sayesinde kabindeki fütüristik havayı güçlendiriyor olması.

Yenilenen 308 Türkiye pazarına yılın son çeyreğinde ve ilk etapta şu an mevcut olan motor gamıyla sunulacak. Yeni motor seçeneklerinin 2018 yılında ülkemize pazarına sunulması için de görüşmeler yapıldığı açıklanıyor. Umuyoruz ki, Peugeot mühendisleri yeni EAT8 şanzımanı gelecekte 1.5 litrelik BlueHDi üniteye de entegre ederler.

Haber: Bahadır Bektaş / Avusturya

ÇOK OKUNANLAR