PARİS OTOMOBİL FUARI ÖZEL › Renault’nun yakıt cimrisi hibrit konsepti Paris’te gösterildi

Renault’nun yakıt cimrisi hibrit konsepti Paris’te gösterildi

03 Ekim 2014 / 17:04 Renault Eolab konsepti 1 lt/100km’lik ortalama yakıt tüketim değeri ile dikkat çekiyor

Renault’nun yakıt cimrisi hibrit konsepti Paris’te gösterildi

Renault, tıpkı diğer pek çok otomobil üreticisi gibi neredeyse yakıt tüketmeyen bir otomobil üretme çalışmalarını sürdürüyor. Markanın bu amaç uğruna geliştirdiği Eolab konsepti, geçtiğimiz ay internet üzerinden yapılan tanıtımının ardından Paris Otomobil Fuarı’nda ilk kez çıplak gözlerin karşısına çıktı.

Fütüristik tasarımının ardında 1-litrelik üç silindirli benzinli motorun, bünyesinde entegre olarak elektrikli bir motor barındıran kavramasız 3-ileri şanzıman ile eşlenmesiyle ortaya çıkan bir hibrit sistem barındıran konsept otomobilin geleneksel motoru 75 bg güç ve 95 Nm tork üretirken, elektrikli motor ise 68 bg güç ve 200 Nm tork üretiyor. Eolab konseptinin sahip olduğu 6.7 kWh’lik lityum-iyon piller ise konsepte 66 km’lik tamamen elektrikli menzil kazandırıyor. Motorlar birlikte çalıştığında ise otomobil 1 lt/100km’lik ortalama yakıt tüketim değeri sunuyor.

Renault 0.235 Cd’lik hava sürtünme katsayısına sahip olan konseptin, Clio ile aynı platformda yer almasına rağmen Clio’dan 400 kg daha hafif olduğunu söylüyor. Bu etkileyici ağırlık farkı ise gövdenin 130 kg, aksesuar ve ekipmanların 90 kg, süspansiyonun 70 kg, aktarma organlarının 60 kg, elektrik ekipmanlarının ise 20 kg hafifletilmesi ile birlikte elde edilmiş. Hibrit aktarma organları ise konsept otomobilin 145 kg almasına neden olarak kuru ağırlığın 955 kg olmasına neden olmuş.

Fransız üretici, Eolab konseptinin seri üretim versiyonunun olmayacağını ancak otomobil ile geliştirilen ve otomobilde kullanılan teknolojilerin gelecekte üretilecek seri üretim otomobillerinde kullanılacağını söylüyor.

Haber: Ege Geçyatan / Fotoğraf: Bahadır Bektaş

ÇOK OKUNANLAR