LANSMAN › Skoda Yeti Greenline Türkiye'de...

Skoda Yeti Greenline Türkiye'de...

29 Şubat 2012 / 00:17 Skoda, Yeti’nin çevre dostu Greenline teknolojisine sahip versiyonunu Türkiye pazarına sundu

Skoda Yeti Greenline Türkiye'de...
Skoda’nın SUV segmentindeki modeli Yeti’nin doğa dostu Greenline teknolojisine sahip versiyonu şimdi Türkiye yollarında. Common-rail enjeksiyonlu 105 bg gücünde 1.6 TDI turbodizel motora sahip olan Yeti Greenline, start-stop teknolojisi ve fren enerjisi geri kazanım özelliğiyle donatılmış. 100 kilometrede ortalama 4.6 litre yakıt tükettiği ve 119 g/km’lik emisyon değerine imza attığı açıklanan çevreci otomobil, 52.000 TL’den başlayan fiyat etiketleri taşıyor.

Skoda’nın Greenline teknolojisine sahip motorları, çevreye zararlı atıkların azaltılması için farklı temel özelliklere sahip. Start&Stop sistemi, fren enerjisi geri dönüşüm özelliği, dönme direnci düşük lastikler, aracın alt bölümünde yapılan aerodinamik değişikliklerle (yerden yükseklik 25 mm azaltılmış) 0,361'e düşürülen hava sürtünme katsayısı (cx) sayesinde Yeti Greenline, sıradan dizel motora sahip bir SUV'den daha düşük tüketim ve emisyon değerleri sunuyor. Otomobilde ayrıca yedek lastik yerine lastik tamir kitine yer verilerek ağırlık tasarrufu yapılmış.

Fren Enerjisi Geri Kazanım Özelliği
Yeti Greenline’ın sahip olduğu fren enerjisi geri kazanım özelliğinde, aracı yavaşlatmak amacıyla frene basıldığında fren disklerinde ortaya çıkan kinetik enerji, elektrik enerjisine dönüşüyor. Böylelikle araç içerisindeki elektrikli cihazların ihtiyacı olan enerji karşılanıyor ve artan enerji aküde biriktirilerek aracın alternatörü daha az çalışıyor. Bu sayede yakıt tasarrufu yapılırken CO2 salımı da 3/4 g/km azalıyor.   

Start-Stop Sistemi
Eğer sürücü belirli bir süre boyunca arabayı durdurmuş ve vites konumunu boşa almışsa ayağını debriyajdan kaldırdığı an motor kendiliğinden çalışmayı durduruyor. Bu şekilde 100 km'de ortalama tüketimde 0,4 litreye kadar, şehiriçi kullanımda ise 0,9 litreye kadar yakıt tasarrufu sağlanabiliyor.

Yeti Greenline için Sapanca’da düzenlenen basın toplantısında konuşan Skoda Genel Müdürü Mahmut Kadirbeyoğlu; müşterilerin her talebine cevap verecek geniş bir ürün yelpazesine sahip olma hedeflerine Yeti Greenline ile bir adım daha yaklaştıklarını dile getirerek, sözlerine şöyle devam etti: “Sizlerin de iyi bildiği gibi tüm sektörlerde çevreci yaklaşımlar önem kazanıyor. Yaşadığımız dünyayı nasıl daha güzel bir hale getiririz diye düşünüyoruz. Hizmet verdiğimiz sektörde de karlılık ikinci planda kalarak, doğaya saygılı, çevreye daha az zarar veren modellerin nasıl üretilebileceği konusunda çalışmalar yapılıyor. Bugün Sapanca’ya kadar kullanma fırsatı bulduğunuz YETI Greenline, Türkiye’nin en eski ithal modellerinden bir tanesi olarak halkımızın her zaman sempati ile baktığı bir marka olan Skoda’nın bu çalışmalarının göstergesidir. Skoda’nın dizel motorlarda Greenline adını verdiği bu teknoloji benzinli araçlarda GreenTec adı altında hem yakıt ekonomisi hem de çevreye duyarlı CO2 salınımı sağlamış oluyor. Skoda Auto’nun şu anda 130 gr’dan daha az CO2 yayan 40 üzerinde motor ve şanzıman versiyonu bulunmaktadır. Hatta bunların 12 tanesi 110 gr/km’nin altında bulunmaktadır. Gördüğünüz gibi Skoda markası olarak yakın gelecekte düşük CO2 emisyonu oranlarına göre yapılacak olan vergilendirme sistemine de hazır durumdayız.”

Pratik ve donanımlı bir otomobil
Skoda Yeti, pratik kullanımı ve donanım özellikleriyle de dikkat çeken bir otomobil. Ferah bir kabine sahip olan Yeti’nin 416 litrelik bagajı, VarioFlex teknolojisi (Birbirinden bağımsız olarak katlanabilen veya çıkarılabilen parçalı 3 arka koltuk) sayesinde 1.760 litreye kadar çıkabiliyor. Ayrıca bagaj bölmesinin yan taraflarındaki saklama alanları ve kayar kancalar, yük sabitleme açısından büyük kolaylık sağlıyor. 6’lı CD değiştiricinin de içinde bulunduğu dokunmatik ekranlı bir müzik sistemi de sunan otomobilde ayrıca adaptif bi-xenon farlara da yer verilmiş. Ayrıca donanım seviyelerine bağlı olarak olarak sunulan ESC, ABS, MSR, ASR ve EBV fren sistemleri, Hill Holder (Yokuş kalkış desteği) fonksiyonu, sürücü ve yolcu ön-yan-perde hava yastıkları da Yeti’nin güvenlik donanımları arasında yer alıyor.  

Donanımlar ve fiyatlar
Active:      52.000 TL
Ambition:  56.000 TL
Elegance:  61.000 TL

Bahadır BEKTAŞ / Sapanca

ÇOK OKUNANLAR