
Stellantis kârlı büyümeye odaklandı!
04 Ağustos 2025 / 00:23 Dünyanın en büyük mobilite şirketlerinden Stellantis N.V, ilk yarıyı 74,3 milyar Euro net gelirle kapattı

Dünyanın önde gelen otomotiv gruplarından Stellantis, 2025’in ilk yarısına ait finansal sonuçlarını yayımladı. Şirket, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13 düşüşle 74,3 milyar Euro gelir elde ettiğini duyurdu. Gelirlerdeki gerilemede Kuzey Amerika ve Avrupa pazarlarındaki yavaşlama etkili olurken, Güney Amerika bölgesi daha güçlü bir performans sergiledi.

Şirketin düzeltilmiş faaliyet kârı (AOI) 0,5 milyar Euro olurken, AOI marjı yüzde 0,7 olarak kaydedildi. Endüstriyel serbest nakit akışı 3 milyar Euro seviyesinde gerçekleşti. Döviz kurları, gümrük vergileri ve Avrupa'daki hafif ticari araç talebindeki daralma da finansal tabloyu etkileyen unsurlar arasında yer aldı. Şirketin stok seviyesi 1,2 milyon adete ulaşırken, yeni ürün lansmanlarının etkisiyle sevkiyatlarda yüzde 5 artış sağlandı.
Antonio Filosa'nın CEO olarak atanmasının ardından, şirketin liderlik yapısında da kapsamlı değişiklikler yapıldı. Yeni yöneticilerin görevine başlamasıyla birlikte, ikinci yarıda operasyonel iyileşme hedefleniyor. Filosa, mevcut ekonomik ortamın zorluklarına rağmen şirketin yeniden kârlı büyümeye odaklandığını belirtti.
2025’in ilk yarısında Stellantis, dört yeni model piyasaya sürdü. Citroën C3 Aircross, Fiat Grande Panda, Opel/Vauxhall Frontera ve Ram ProMaster Cargo BEV bu dönemde pazara giren modeller arasında yer aldı. Ek olarak, bazı popüler modellerde önemli güncellemeler yapıldı. Yılın ikinci yarısında ise STLA Medium platformlu üç modelin yanı sıra toplam altı yeni lansman daha planlanıyor.

Stellantis, 2025 yılı boyunca gümrük vergilerinin yaklaşık 1,5 milyar Euro’luk bir maliyet yaratmasını bekliyor. Bu maliyetin 0,3 milyar Euro’luk kısmı yılın ilk yarısında gerçekleşti. Şirket, bu süreçte hem yetkili kurumlarla görüşmelerine hem de uzun vadeli strateji çalışmalarına devam ediyor.
Finansal sonuçları değerlendiren Stellantis CEO’su Antonio Filosa, “Özellikle çalışanlarımızın gücü, enerjisi ve fikirleri, ayrıca da şu anda piyasaya sunduğumuz harika yeni ürünlerimiz ile, Stellantis'te doğru olan her şeyden faydalanarak başaracağız. 2025 yılı zorlu geçiyor, ancak aynı zamanda kademeli bir iyileşme yılı oluyor. 2025’in ilk yarısını 2024’ün ikinci yarısıyla karşılaştırdığımızda; dış etkenlerin giderek zorlaştığı bir ortam olmasına rağmen hacimlerde, net gelirlerde ve faaliyet kârında (AOI) iyileşme belirtileri görülüyor. Yeni liderlik ekibimiz, zorluklar konusunda gerçekçi olmakla birlikte, kârlı büyümeyi yeniden tesis etmek ve sonuçları önemli ölçüde iyileştirmek için gerekli zor kararları almaya devam edecek” dedi.
-
Makyajlı Peugeot 308 ikinci yarıda gelecek
Yenilenen 308, dört motor seçeneği ve güncellenen teknolojileriyle Türkiye pazarına hazırlanıyor
-
Toyota, iki yeni GR spor otomobilini tanıttı
Toyota, motor sporları deneyimiyle geliştirdiği GR GT ve GR GT3 modellerini tanıttı
-
Yeni C5 Aircross Türkiye yollarında...
Citroën’in ikinci nesil C5 Aircross modeli, 2.200.000 TL’den başlayan fiyatlarla Türkiye’de satışa çıktı
-
BYD ATTO 2 iddialı bir fiyatla geldi
BYD, tamamen elektrikli B-SUV modeli ATTO 2'yi 1.529.000 TL’den başlayan fiyatlarla satışa sundu
-
T10F’te 1 milyon TL’ye sıfır faiz fırsatı
Yılın son kampanyasında 1 milyon 900 bin TL’ye varan farklı kredi seçenekleri de kullanıcıları bekliyor
-
Nissan'da X-Trail ve Townstar fırsatları
Nissan Türkiye, X-Trail ve Townstar modellerini Aralık ayına özel avantajlarla sunuyor
-
TIGGO7 ve TIGGO8 İstanbul Park'ta tanıtıldı
Chery'nin makyajlı modelleri TOSFED İstanbul Park’ta gerçekleştirilen test sürüş etkinliğiyle tanıtıldı
-
Mokka GSE Şubat ayında Türkiye'de olacak
281 HP gücünde elektrikli motora sahip olan Mokka GSE, 0’dan 100 km/s hıza 5,9 saniyede ulaşıyor
-
Škoda Elroq 100 bin üretim adedini geçti
Skoda'nın Mladá Boleslav tesisinde üretilen 100 bininci Elroq, Mamba Green renginde bir Elroq RS oldu
-
ALJ Türkiye, ağaçlandırma seferberliğinin ilk adımını İzmir’de attı
Satılan her araç için 10 fidan dikilmesini içeren kampanya kapsamında İzmir Buca’da 310 bin fidan toprakla buluştu














FERRARI SF90 XX STRADALE FIORANO'DA!
AUDI ACTIVESPHERE CONCEPT
550 BEYGİR GÜCÜNDE YENİ BMW M3 CS