LANSMAN › Tam zamanında geliyor!

Tam zamanında geliyor!

10 Ekim 2012 / 13:55 Peugeot, global sedan modeli 301’i 29.900 TL’den başlayan fiyatlarla Kasım ayında satışa sunuyor

Tam zamanında geliyor!
Peugeot, yeni global modeli 301 ile sedan pazarında büyük bir atak gerçekleştirmek niyetinde. Ülkemizde Renault Symbol, Hyundai Accent Blue ve Fiat Linea gibi otomobillerle rekabet edecek olan 301, özellikle uygun fiyat etiketiyle dikkat çekiyor. 1 Kasım’da İstanbul Autoshow’daki halka yönelik dünya prömiyerinin ardından satışa sunulacak olan 301’in başlangıç fiyatı 29.900 TL olarak belirlenmiş. İç hacmi, geniş bagajı ve donanım özellikleriyle iddialı bir sedan olan 301’in basın test sürüşü de farklı pazarlardan 600 kadar gazetecinin katılımıyla Antalya’da gerçekleştiriliyor.

ŞIK TASARIM, GENİŞ HACİM VE BAGAJ
Peugeot 301, küçük sınıf sedanlar arasındaki en şık modellerden biri. Markanın SR1 konseptinden izler taşıyan otomobil, Peugeot’nun yeni tasarım çizgisiyle şekillenmiş. Uzunluğu 4.44 metre olan araç, 2.65 metrelik bir dingil mesafesine sahip. 301, her ne kadar küçük sınıf bir sedan olsa da, kompakt sınıfa yaklaşan özellikler sunuyor. Uzun dingil mesafesiyle elde edilen 121 mm’lik arka koltuk diz mesafesi de bunlardan biri. Bunun otomobilin bagaj hacmi de, bagaj halısının altındaki 35 litrelik hacimle birlikte 506 litre olarak açıklanıyor.
 
Şu an yollarda olan diğer küçük sınıf sedanların aksine şık bir ön konsol tasarımına sahip olan 301, donanıma bağlı olarak sunulan parlak siyah kaplamalarıyla da kaliteli hissettiriyor. Bunun yanında kabinde diğer pekçok B sedanda olduğu gibi yine sert plastikler tercih edilmiş. Yüksek ve heybetli bir konsol tasarımı sunan 301’de cam açma-kapama düğmeleriyse kapı içlerine değil, orta konsola yerleştirilmiş.

ÜÇ FARKLI MOTOR SEÇENEĞİ
Motor gamıyla da iddialı olan 301’de biri dizel olmak üzere üç farklı motora yer verilmiş. Şimdilik manuel şanzımanla sunulan (2013 yılında gama bir robotize şanzıman da eklenecek) 72 bg gücünde 1.2 litrelik üç silindirli VTi benzinli motor, 208’in ardından Peugeot model gamında ikinci defa karşımıza çıkıyor. Ortalama yakıt tüketimi 5.3 lt/100 km olarak verilen bu motor ayrıca 124 g/km’lik emisyon değeri sunuyor. 301’in diğer benzinli seçeneği de manuel ve otomatik şanzıman seçenekleri sunan 115 bg’lik 1.6 VTi oluyor. Otomobilin dizel versiyonundaysa sadece manuel şanzımanla sunulan 92 beygirlik 1.6 HDi ünite görev yapıyor.

ESP STANDART DONANIMDA
Peugeot 301, donanım açısından da B-segmenti sedan sınıfına yeni standartlar getiriyor. ESP’nin standart donanımda sunulduğu araçta ABS, EBD, EBA (acil fren yardımı) veya ani bir frenajda otomatik yanan flaşörler de sunuluyor. Aynı şekilde, 301 ile sayıları 4’e varan hava yastığı (ön hava yastıkları ve öndeki sürücü ve yolcu için kafa/göğüs yan hava yastıkları) ile aktif ön gergili ön emniyet kemerleri sunuluyor. Arka yan koltuklarda iki Isofix bağlantısı ile çocuklar da unutulmamış. Donanıma bağlı olarak; manuel veya elektronik klima, sıcak ülkeler için ‘AC Max’ butonu, elektrikli ve ısıtmalı dikiz aynaları, sesli ve görsel ikazlı arka park yardımı, hız sabitleyici/sınırlayıcı, MP3 uyumlu radyo-CD çalar, USB ve iPod bağlantıları ve ‘bluetooth’ eller serbest kiti de 301’de sunulan özellikler arasında.

FARKLI YOL VE İKLİM ŞARTLARINA UYGUN
301’in tasarımı farklı yol koşullarında, sıcak, soğuk veya nemli iklim şartlarının ağırlaştırdığı ortamların üstesinden gelmek üzere tasarlanmış ve böylece süspansiyon aksamı bütün versiyonlarda farklı yol şartlarına göre adapte edilmiş. Soğuğa karşı en iyi davranışı sağlayan malzemeden üretilen çamurluklar 14 cıvata ile sabitlenmiş. Ayrıca toz, nem ve bu iki elementin yarattığı gürültüyle mücadele için kapılara bir çift sızdırmazlık duvarı konulmuş. “Çok soğuk” olarak tabir edilen ülkeler için mevcut olan yenilikçi bir ön cam altı ısıtma sistemi yoğun donma durumunda cam sileceklerinin yapışık kalmasını önlüyor. Aynı şekilde, ısıtıcı elektrik rezistansları iç mekanın daha hızlı ısıtılmasını sağlıyorlar. Sıcak ülkelerin beklentilerin karşılamak içinse, cephedeki havalandırma menfezlerinin yeri ve boyutları iç mekanda serin havanın daha iyi ve daha hızlı dağılımını sağlamak üzere özel olarak etüt edilmiş.

İLK ÖNCE TÜRKİYE YOLLARINA ÇIKIYOR
Avrupa’da Vigo (İspanya) Fabrikası’nda üretilen yeni Peugeot 301’in uluslararası basın için ilk gösterimi ve tanıtımı dünya prömiyerinde Paris Otomobil Fuarı’nın Basın Günleri’nde yapıldı. Halka yönelik dünya prömiyeri ise 1 Kasım 2012 tarihinde Türkiye’de düzenlenecek İstanbul Auto Show Fuarı’nda gerçekleştirilecek. Aynı anda Türkiye’de ve ardından Orta ve Doğu Avrupa, Rusya, Ukrayna, Yunanistan, Mağrip, Orta Doğu, Körfez ve Afrika ülkeleri ile bazı Güney Amerika pazarları gibi çok sayıda başka ülkede satışa sunulacak. İkinci bir aşamada Çin planlanıyor.
 
TAM ZAMANINDA SATIŞA SUNULUYOR
Peugeot 301, ülkemizde çok iyi bir zamanda satışa sunuluyor. Şayet; en önemli rakiplerden biri olan Symbol’de şu an dizel motor seçeneği bulunmuyor ve makyajlanmış olmasına rağmen Linea’nın yüzü de eskimeye başladı. Bunun yanında 301, Skoda Rakip ve Seat Toledo gibi diğer rakiplerden önce yollara çıkmış olacak. 29.900 TL’lik baz fiyatını da unutmamak lazım.

Bahadır Bektaş / Antalya

ÇOK OKUNANLAR