TEST MERKEZİ › Test: Citroen C4 Picasso

Test: Citroen C4 Picasso

14 Şubat 2014 / 12:56 Citroen’in özgün tasarıma sahip MPV’si C4 Picasso’nun beş koltuklu versiyonunu test ettik

Test: Citroen C4 Picasso

Fransız otomobillerinin diğer otomobillerden farklı olduğunu düşünüyorum. Bu farklılık bazen pozitif, bazense negatif düşüncelere yol açabiliyor. Fransızlar özellikle tasarım anlamında yeniliklere oldukça açıklar ve akıllarına farklı, güzel bir fikir geldiği anda onu uygulamak için çalışmaya başlıyorlar.

Yeni Citroen C4 Picasso’nun tasarımına bir bakın… Otomobil özellikle ezber bozan burnu ve ön farlarıyla sanki gelecekten gelmiş gibi görünüyor. Açıkça söylemem gerekiyor ki otomobili ilk gördüğüm anda ben de sizlerin çoğu gibi, ‘Yok canım, farlar sanki daha geleneksel olabilirmiş’ diye düşünüyordum. Ancak insan her şeye alıştığı gibi, bu tarz büyük yeniliklere de alışıyor. Bir önceki nesil C4 Picasso MPV olduğunu bas bas bağırırken, yeni C4 Picasso çok şık bir binek otomobil gibi görünüyor.

Otomobilin şıklığını sağlayan tek kısmı tabii ki burnu değil. Otomobilin, özellikle üç boyutlu stoplarıyla birlikte, arka kısmı da gerçekten güzel görünüyor. Ben MPV’lerin kullanışlılıklarına gerçekten hayranım ve nispeten büyük bir aileye sahip olsam tercihimi ya station wagon bir otomobilden, ya da bir MPV’den yana kullanırdım. Citroen C4 Picasso ise işte bu noktada özellikle şık tasarımıyla rakiplerinden bir adım önünde gibi görünüyor.

Picasso’nun tek yeniliği tasarımında yapılan değişiklikler değil. Aslında otomobilin asıl yeniliği gövdesinin altında yatıyor. PSA grubunun EMP2 adını verdiği ve grubun bundan böyle en küçük otomobilinden minibüslerine kadar bütün araçlarını temellendireceği bu platform C4 Picasso’nun selefinden bu kadar farklı bir otomobil olmasında da büyük rol oynamış. Otomobilin toplam ağırlığının 140 kg azalmasına yardımcı olan yeni şasi, 115 bg maksimum güç üreten 1.6 litrelik e-HDi dizel motorun da yakıt tüketiminin azalmasına yardımcı olmuş. Her ne kadar (her zamanki gibi) kafası karışık otomatikleştirilmiş manuel şanzıman ile eşlenmiş olsa bile bu motor 4 lt/100km’lik ortalama yakıt tüketimi ve 104 g/km’lik CO2 salınım değeri ile oldukça verimli. Test süresince yakaladığımız 4.5 lt/100 km’lik tüketim verisi de bu değerlerin yakalanabilir olduğunu gösteriyor.

Otomobilin Citroen tarafından ‘Techno Space’ olarak adlandırılan iç mekanı da pek çok yeniliğe sahip. C4 Picasso’nun direksiyonuna geçtiğinizde öncelikle karşınıza çıkmayan gösterge paneli ile karşılaşıyorsunuz. Ancak bu durumdan korkmayın, çünkü otomobilin bütün bilgilerine orta konsolda bulunan 12 inçlik yüksek çözünürlüklü ekrandan zorlanmadan ulaşabiliyorsunuz. Bu 12 inçlik ekran yine orta konsolda bulunan 7 inçlik dokunmatik bir ekran tarafından desteklenmiş. Ekrana parmağınızla direkt olarak dokunarak hükmedebildiğiniz gibi, multimedya, klima gibi bazı fonksiyonlara Android telefonların alt tarafında bulunan menü tuşlarını hatırlatan dokunmatik tuşlarla ulaşıyorsunuz. Sistem rahat bir kullanıma sahip olsa bile, ne yazık ki özellikle sıkça değiştirilebilen klima ayarlarını yapabilmeniz için bazen gözünüzü yoldan ayırmanız gerekebiliyor.

Citroen’in yenilenen MPV’sindeki yenilikler bununla da sınırlı değil. Yenilenen otomobil pek çok konfor ve güvenlik sistemine de sahip olmuş. Emniyet kemerine titreşim göndererek sürücüyü uyaran Şerit İhlal Uyarısı, Işığa Duyarlı Akıllı Far Sistemi, Aktif Hız Sabitleyici, Kör Nokta Uyarı Sistemi gibi sistemler sürüş güvenliğini destekleyen sistemler arasında bulunuyor. Test aracımızda bulunan Anahtarsız Giriş ve Çalıştırma ve Otomatik Park Pilotu gibi sistemler ise konforu maksimize ediyor. Otomatik Park Pilotu değinmeden geçmek istemediğim bir nokta. Bu sistem araç ile belli bir hızın altında hareket ederken sizin için uygun park yeri bulup durmanız gereken yeri söylüyor. Bundan sonrasını otomobile bırakıyorsunuz ve sadece gaz ve fren pedallarına basarak otomobilin sizin için park etmesini izliyorsunuz. Otomobilleri kaldırıma olabildiğince yakın park etmeye dikkat eden biri olarak sistemin başarısı beni gerçekten etkiledi. Yani park etmeyi sevmeyenler için bu sistem kesinlikle hayat kurtarabilir.

Picasso teknolojilerinin yanında ayrıca çok geniş bir iç hacim de vaat ediyor. Arkada bulunan üç adet tek koltuğunda oturanlara 159 mm’lik diz mesafesi sunan otomobil, sürücü ile birlikte 5 yetişkini konfor içerisinde seyahat ettirmeyi vaat ediyor. Ayrıca arka koltuklar arka konumdayken sunulan 537 litrelik, arka koltuklar öne kaydırıldığında ise sunulan 630 litrelik bagaj hacmi de oldukça etkileyici.

C4 Picasso aslında bir MPV olmasına rağmen sürüşü kesinlikle öyle hissettirmiyor. Selefine göre virajlarda artık çok daha güven veren otomobili sürüşü de oldukça konforlu. Devasa ön camıyla etrafınızda olan biteni veya önünüzdeki virajı rahatlıkla görmenize yardımcı olan otomobil, ayrıca sunduğu 360 derecelik görüş açısıyla gerçekten keyif veriyor. Düşük yakıt tüketimine sahip motor sürücünün isteklerine karşılık verirken, şanzıman ne yazık ki PSA grubunun diğer otomobillerinde de olduğu gibi sürüş keyfini biraz olsun azaltıyor.

Özgün, şık tasarımı ve sahip olduğu teknolojiler ile Citroen C4 Picasso çocuklu aileler için oldukça iyi bir seçenek gibi görünüyor. Ancak bu otomobilin yalnızca ailelere hitap ettiğini düşünmeyin, trafikte başka hangi otomobil bu kadar gelecekten gelmiş gibi görünebilir ki?

Yazı: Ege Geçyatan / Fotoğraf: Alp Emre Göksel

ÖZELLİKLER
Motor: 
Sıralı 4-silindir, 1560 cc, turbodizel 
Güç: 115 bg @ 3600 d/d 
Tork270 Nm @ 1750 d/d    
0-100 km/s: 12.3 sn (farika verisi) 
Maks hız: 189 km/s (fabrika verisi) 
Ortalama tüketim4 lt/100km (fabrika verisi)
CO2: 104 g/km (fabrika verisi)
Fiyat: 80.600 TL (Dynamique - Şubat 2014)

ÇOK OKUNANLAR