TEST MERKEZİ › Test: Honda Civic Hatchback

Test: Honda Civic Hatchback

02 Mayıs 2018 / 12:48 182 bg'lik motoru ve çevik karakteriyle sınıfının en sportif seçeneklerinden biri konumunda...

Test: Honda Civic Hatchback

Hemen hemen  her neslinde kendine has bir tasarıma sahip olan Civic Hatchback, her ne kadar arada garip formlarla karşımıza çıkmış olsa da, genelde hep beğeni toplayan çizgiler sundu. Otomobil, yeni neslinde ise bizce bugüne kadarki en iyi formuna bürünmüş durumda. Üstelik sadece görüntü anlamında değil; yürüyen aksam ve motor konusunda da bugüne dek hiç olmadığı kadar iddialı  bir Civic ile karşı karşıyayız. Sedan gövdeli Civic RS’de karşımıza çıkan 182 beygir gücünde 1.5 litrelik turbo VTEC motorla  sunuluyor olması, yeni Civic Hatchback’i bu sınıfta pek çok rakibinin ilerisine taşıyor. Sonuçta bu otomobil bir hot hatch değil, ancak 182 bg’lik gücün geçmişteki pek çok hot hatch’den daha yüksek olduğu da bir gerçek.

6920d6ce1f0dd64216a428ef5d91f677_0.jpg

Tıpkı bir önceki nesilde olduğu gibi Civic Hatchback yine çok maskulen bir tasarıma sahip. Özellikle bazı detayların kadınlar için biraz fazla sert olduğu bir gerçek. Agresif bakışlar, siyah ön ızgara, kaslı çamurluklar, tam ortada yer alan çift egzoz çıkışı ve siyah bölümlerle adeta bir pist yarışçısından alınmış gibi duran tamponlar, Civic Hatchback’e daha önce hiç olmadığı kadar agresif bir görünüm kazandırıyor. Otomobilin proporsiyonları ise bu sefer çok daha iyi ayarlanmış. Eski modelin kısa motor kaputunun aksine bu sefer daha uzun ve basık bir ön bölüm ile karşı karşıyayız. Ayrıca arka cam da artık çok daha şık bir eğime sahip. Otomobilin az da olsa alçalmış olması ise daha dinamik bir form ortaya çıkarıyor.

6920d6ce1f0dd64216a428ef5d91f677_1.jpg

Civic Hatchback’in kabini tıpkı dış tasarım detaylarında olduğu gibi bu sefer Civic Sedan ile daha  büyük benzerlikler gösteriyor. Önceki modelin sıra dışı kabinine karşılık bu sefer daha geleneksel çizgiler ve yatay bir konsol tasarımı tercih edilmiş. Malzeme kalitesi  belirgin şekilde iyileşen kabinde, ön konsola entegre bir multimedya birimi bulunuyor. Görüntü açısından kabine şıklık ve bütünlük katan yeni ekran, kapsamlı menüsüyle de kullanıcı dostu. Ancak biraz yavaş çalıştığını ve ekran çözünürlüğü açısından türünün en iyileri arasına giremediğini belirtmek zorundayız. Civic Hatchback’in kabini hacim açısından ise çok cömert. Koltukların daha aşağıda yer alması baş mesafesine katkı sağlarken, arkadaki diz mesafesinin de çok iyi olduğu görülüyor. 420 litrelik bagaj hacmi de fazlasıyla yeterli.

6920d6ce1f0dd64216a428ef5d91f677_3.jpg

Honda yeni Civic Hatchback’in sadece tasarımına değil, gövde yapısına da odaklanmış. Yüksek mukavemetli çelik malzeme yoğunluğunun artırılması ile 16 kg hafifleyen, buna rağmen %41 daha rijit hale gelen Civic’in toplam gövde direnci ise %65 oranında artırılmış. Yani mühendislik açısından önemli gelişmeler söz konusu. Tüm bunlara ek olarak, ağırlık merkezinin 34 mm alçalmış olması da çeviklik anlamında ciddi beklentiler yaratıyor.

Honda, Civic Hatchback’in gövde yapısında gerçekleştirdiği değişimi, yeni bir süspansiyon mimarisiyle desteklemiş. Önceki modelin arka kısmında torsiyon çubuklu mimari kullanılırken, yeni modelde ise daha gelişmiş bir sistem olan çok noktadan bağlantıya geçiş yapılmış. Bu yeni mimari de, Civic’in arkasının hem daha konforlu hem de kontrollü olmasını sağlamış. Honda’nın yeni Civic Hatchback’i Type R modelini de düşünerek hazırlaması, otomobilin daha önce hiç olmadığı kadar kıvrak ve çevik olmasını sağlamış. Direksiyon netliği ve gövde kontrolü bu sınıfın en iyileri arasında. Virajlarda kendine güveni tam olan otomobilin ayrıca süspansiyon konforu da kompakt sınıf bir otomobil için çok iyi. Sürüş pozisyonunun selefinden daha aşağıda olması da yeni modelde sportifliği çok daha fazla ön plana çıkarıyor. Zaten bunu yüksek motor gücünden de anlıyoruz.

6920d6ce1f0dd64216a428ef5d91f677_2.jpg

Civic Hatchback’in 1.5 litrelik turbo VTEC motoru bir ilk olma özelliğine sahip. Şöyle ki; Type R’ı bir kenara koyacak olursak, bugüne kadar sadece atmosferik motorlarla yürüyen Civic Hatchback, ilk defa turbodan faydalanmış oluyor. 182 bg güç, 220 Nm tork üreten 1.5 litrelik dört silindirli ünite, değişken supap zamanlaması ile turboyu bir araya getiriyor. Motorun geniş bir banda yayılan maksimum tork devri sayesinde homojen bir hızlanma karakteri söz konusu ki, bu da sürüşü son derece akıcı kılıyor. Honda, bu motoru CVT şanzımanla birlikte sunuyor. Her ne kadar CVT şanzımanları pek tercih etmesek de, Civic’teki ünite motorla gayet uyumlu bir karaktere sahip. Ayrıca direksiyondaki vites kulakçıklarını kullanarak sürüş yapmak da oldukça keyifli. 0’dan 100 km/s hıza 8.2 saniyede ulaşan Civic, kompakt hatchback sınıfındaki en sportif otomobillerden biri konumunda. Yani hot hatch arenasının en iyilerinden olan Type R’ın temelini oluşturan standart Civic de kendi rakiplerinin arasından sıyrılmayı başarıyor.

6920d6ce1f0dd64216a428ef5d91f677_4.jpg

Civic Hatchback’in turbo benzinli motoru tüketim açısından ise ortalama değerler sunuyor. Ortalama tüketim değeri 6.1 lt/100 km olarak verilen otomobil, göstergede yaprak figürüyle kendini belli eden ECON modu tercih edildiğinde 7.5 litre dolaylarında bir günlük kullanım tüketimi ortaya koyuyor. Bu rakam 182 beygirlik sportif bir otomobil için fena sayılmaz.

Gelelim bir başka güzel detaya… Yeni Civic Hatchback tüm bu saydıklarımızı, yani çevik sürüş karakterini, iddialı tasarımı ve 182 beygir gücünü sadece 121.650 TL’ye (Mayıs 2018) sunuyor. Bu rakam da bu otomobili oldukça makul kılıyor. Ne de olsa bu sınıfta bu kadar gücü ve böylesine bir sportifliği bu kadar düşük bir fiyatla sunabilen başka bir otomobil daha yok. Civic ayrıca donanım açısından da adeta eksiksiz bir paket sunuyor.

Yazı: Bahadır Bektaş / Fotoğraf: Alp Emre Göksel

ÖZELLİKLER

Motor.............Sıralı 4-silindir, 1498 cc, turbo

Güç................182 bg @6000 d/d

Tork...............220 Nm @1700-5500 d/d

0-100 km/s.....8.2 sn

Maks hız.........200 km/s

Ort. tüketim.....6.1 lt/100 km

Ağırlık..............1411 kg

Fiyat (Mayıs 2018): 121.650 TL

ÇOK OKUNANLAR