TEST MERKEZİ › Test: Hyundai i30 1.6 CRDi

Test: Hyundai i30 1.6 CRDi

31 Aralık 2017 / 15:11 Hyundai i30, Ajansotomobil'e en donanımlı hali ve tanıdık 1.6 turbo dizel motoruyla konuk oluyor

Test: Hyundai i30 1.6 CRDi

Yeni Hyundai i30 sitemize ilk olarak 1.4 litrelik yepyeni turbo benzinli motor seçeneğiyle konuk olmuştu. Şimdi ise i30’un dizel versiyonunu, en donanımlı haliyle ağırlıyoruz.

Selefinden daha pürüzsüz, olgun ve Avrupai bir tasarıma sahip olan yeni i30, ayrıca 4 cm artan uzunluğuyla artık daha iri bir otomobil. Genişliği 15 mm artan, yüksekliği ise aynı ölçüde azalan i30, boyutlarındaki değişimin etkisiyle daha hacimli bir kabin ve 17 litre daha fazla bagaj hacmi sunuyor. Bu iyileştirmelerin yanı sıra i30’da gövde sertliği yüzde 20 arttırılıp, toplam ağırlık ise 28 kg azaltılmış.

Hyundai, kompakt hatchback modelinin kabin tasarımını da baştan aşağıya yenilemiş. Yatay çizgilerle şekillenen ön konsol, eskisinden daha ciddi bir tasarım sunuyor, ancak konsolun her yerinde benzer renk plastikler kullanılmış olması, kabinin Avrupalı rakipler kadar ilgi çekici olmasını engelliyor. Bu arada daha önce kullandığımız i30’un ön konsolunda küçük bir ekran bulunuyordu, ancak bu sefer aracımızda PLUS paketi yer alıyor ki, bu da konsola 8 inçlik, dokunmatik bir ekran ekleyerek, kabini daha cazip bir ortama dönüştürüyor. Apple CarPlay ve Android Auto desteği sunan ve çok iyi çalışan bu ekranın yanı sıra PLUS paketinde ayrıca akıllı telefonlar için kablosuz şarj özelliği, elektrikli sürücü koltuğu, ön ve arka park sensörleri, parçalı deri döşeme, navigasyon ve etkili bir aydınlatma sunan full LED farlar da bulunmakta. Test aracında ayrıca, bir başka opsiyon olan SMART paketi de yer alıyor. Bu paket dahilinde ise otomobile, kör nokta uyarı sistemi, yorgunluk tespit sistemi, uzun far asistanı, adaptif hız sabitleyici gibi sürüş destek teknolojileri ve paddleshift vites kulakçıkları ekleniyor.

Dizel-otomatik i30’daki 136 bg gücündeki 1.6 CRDi ünite bize pek yabancı değil, bu motoru daha önce de kullanmıştık. Çift kavramalı 7-ileri DCT şanzıman eşliğinde i30’u 0’dan 100 km/s hıza 10.6 saniyede çıkaran ünite, 4.1 lt/100 km olarak verilen, pratikte ise 5.5 litre seviyelerinde seyreden bir ortalama yakıt tüketim verisi sunuyor. Bu kombinasyon performans açısından herhangi bir sıkıntı yaşatmıyor, ancak DCT şanzıman piyasadaki diğer çift kavramalılar kadar seri vites değiştirmiyor ki, bu da performansı bir miktar törpülüyor. DCT şanzımanla birlikte i30’da; Eco, Normal ve Sport’tan oluşan üç farklı mod sunuluyor. Bu modlar vites geçişlerine etki ediyor, ancak bu değişim de diğer markaların sürüş modlarında olduğu kadar belirgin değil. Vitesleri PLUS paketiyle gelen paddleshift ile değiştirmek ise oldukça keyifli. Her ne kadar tanıdık bir ünite olsa da, i30’un dizel motorunun sesi artık daha az duyuluyor. Bunun, otomobilin iyileştirilen yalıtımı sayesinde olduğu bir gerçek. Motor sesinin dizel VW Golf’ten bile daha az duyulduğunu düşünüyorum. Sürüş kalitesinde hissedilir bir iyileşme olduğu görülen i30, sürüş keyfi açısından da selefinden daha ileride. Yani iyileşme otomobilin sadece donanım ve gövde yapısıyla sınırlı kalmamış.

Yazı: Bahadır Bektaş / Fotoğraf: Alp Emre Göksel

ÖZELLİKLER

Motor.............Sıralı 4-silindir, 1582 cc, turbodizel

Güç................136 bg @4000 d/d

Tork...............300 Nm @1750-2500 d/d

0-100 km/s.....10.6 sn

Maks hız.........200 km/s

Test Tüketim,...4.1 lt/100 km

Ağırlık..............1516 kg

ÇOK OKUNANLAR