GÜNDEM › Toyota'nın elektrikli geleceği şekilleniyor

Toyota'nın elektrikli geleceği şekilleniyor

06 Aralık 2022 / 20:38 Toyota, önemli yeniliklerini gösterdiği 2022 Kenshiki Forum’da elektrifikasyon planlarını da açıkladı

Toyota'nın elektrikli geleceği şekilleniyor

Toyota’nın hem fiziksel olarak Brüksel’de hem de online kanallarda gerçekleştirdiği Kenshiki Forum’da yenilikleriyle adeta gövde gösterisi yaptı. Yeni teknolojilerini ve gelecek modellerden izler taşıyan konseptlerini sergileyen Toyota’nın bu yıl Kenshiki’de öne çıkan yenilikleri arasında C-HR prologue konsepti, bZ Kompakt SUV konsepti ve yeni nesil Prius yer aldı. Marka ayrıca hidrojen tankına sahip Corolla Cross H2 konseptini de ilk kez Kenshiki’de gösterdi.

503eb19bfb492d1ab9616bc302986078_0.jpg

Markanın tasarımıyla öne çıkan kompakt SUV modeli C-HR yakında yenilecek. Kenshiki’de sergilenen C-HR prologue konsepti ise yeni modelin ön izlenimi niteliğinde. Mevcut C-HR’ın zaten cesur ve iddialı olan tasarımını daha da ileriye taşıyan C-HR prologue, modelin tasarım DNA’sına sadık kalınarak tasarlanmış. Modelin eğlenceli ve farklı yanını yansıtmaya devam eden C-HR prologue, daha büyük jantları ve daha kısa ön-arka çıkıntıları ile her açıdan daha güçlü ve sportif görünüyor. C-HR prologue’un kabin görselleri henüz paylaşılmamış olsa da, içerideki yaşam alanının artırılmasıyla yeni modelin daha fazla pratiklik sunacağı açıklanıyor.

503eb19bfb492d1ab9616bc302986078_1.jpg

Toyota C-HR prologue, statik çizgiler yerine keskin hatları akıcı bir hareketle devam ettiriyor. Bir köpekbalığı kadar keskin ve ileriye atılmaya hazır görünen C-HR, gövdenin tamamında bu etkiyi devam ettiriyor. Yenilikçi ve cesur bir görünüm sunan Toyota C-HR prologue, bi-tone yerine, üç renkli tri-tone renk opsiyonunu da ilk kez getiriyor. Metal gümüş ve geri dönüştürülmüş karbon siyahı üzerine üçüncü bir kükürt rengiyle modelin tasarımı daha da göz alıcı görünüyor. 

Yeni Toyota C-HR, güncel modelden daha geniş elektrifikasyon seçenekleri sunacak. Otomobil hibrit versiyonun yanı sıra Avrupa’da montajlanan bataryaya sahip plug-in hibrit seçeneğe de sahip olacak. Yeni C-HR, tıpkı güncel model gibi markanın Türkiye'deki tesisinde üretilecek ve böylece ülkemizde üretilen ilk PHEV model olacak.

503eb19bfb492d1ab9616bc302986078_2.jpg

Avrupa’da 2026 yılına kadar altı bZ modeli tanıtmayı planlayan Toyota, bZ Kompakt SUV Konsepti’ni de ilk kez Kenshiki Forum ile sergiledi. bZ stratejisi ve model hakkında yeni detaylar paylaşan Toyota, bZ ürün gamını bu konsept ile genişletecek. Avrupa’da tasarlanan ve C-SUV segmentinde yer alan tam elektrikli bZ Kompakt SUV Konsepti, sürdürülebilir materyallerle çevreye olan etkisini de minimuma indiriyor. Tasarım ekibi, Beyond Zero temasından yola çıkarak bitki bazlı ve geri dönüştürülmüş malzemelerden yapılan koltuklar gibi birçok çevreci dokunuşa imza atmış. 

503eb19bfb492d1ab9616bc302986078_3.jpg

Şık bir görünüme sahip olan bZ Kompakt SUV Konsepti, dinamik performans ve öncü teknolojileri de segmentine taşıyor. Konseptte yer alan araç içi kişisel asistan ise gelen komutlara yanıt vererek sesli ve görsel olarak sürücü veya yolcularla temas kurabiliyor.

Kenshiki Forum’da sergilenen beşinci nesil Toyota Prius da markanın en önemli yenilikleri arasında bulunuyor. 1997’de satışa sunulmasından bu yana küresel bir otomotiv ikon haline gelen Prius, yeni nesliyle bu imajını daha da güçlendiriyor. Yeni nesil Prius, Avrupa’da özel olarak plug-in hibrit motorla satışa sunulacak. Toyota’nın yeni nesil plug-in hibrit sistemini kullanan Prius, 19 g/km ile modelin şimdiye kadarki en düşük CO2 emisyon değerini sunuyor. 

503eb19bfb492d1ab9616bc302986078_4.jpg

Plug-in Prius, yeni nesil hibrit sistemiyle sürüş deneyimini her açıdan daha ileriye taşıyor. Daha fazla güce ve daha yüksek verimliliğe sahip yeni Prius’un TNGA 2.0 motoru 152 bg (120 kW) güç üretiyor.Yeni 163 bg’lik (111 kW) elektrik motoruyla birlikte ise toplamda 223 bg (164 kW) güce sahip.

3f5a354e95fd00aca1b3251256833963_0.jpg

Yeni Prius, daha dinamik sürüşler sağlayan güç artışının yanı sıra günlük sürüşlerin çoğunu tam elektrikli modunda gerçekleştirecek şekilde tasarlanmış. Yeni 13.6 kWh lityum iyon batarya sayesinde 69 kilometre elektrikli modda sürüş gerçekleştirebiliyor. Maksimum enerji verimliliği için temiz enerji tavandaki opsiyonel güneş panelleriyle de elde edilebiliyor. Maksimum verimlilik adına güneş panelleri her gün 8 kilometre elektrikli menzili üretebiliyor. Araç birkaç gün park edildiğinde ise paneller bataryayı tamamen şarj edebiliyor. Beşinci nesil Prius’un 2023 yılının ortasında Avrupa yollarına çıkması planlanıyor.

Hidrojenli Corolla Cross H2 Konsepti
Toyota, karbon nötr hedefiyle farklı pazar ve değişen müşteri ihtiyaçlarına göre ürünler geliştirmeye devam ederken bunlardan biri olan Corolla Cross Hydrogen de Kenshiki Forum’da gösterildi. GR Corolla’da kullanılan 1.6 litrelik 3 silindirli turbo motorla donatılan Corolla Cross H2 Konsepti, aynı zamanda Mirai’den elde edilen bilgi birikimiyle yapılan hidrojen tankına sahip. Geliştirmeleri devam eden Corolla Cross H2 prototipinin kış testleri de yakın zamanda Japonya’da başlayacak.

3f5a354e95fd00aca1b3251256833963_1.jpg

Mevcut içten yanmalı motor teknolojisinden yararlanan araç, aynı zamanda hızlı yakıt dolum süresi, beş kişilik yolcu kapasitesi, yüksek menzil ve lityum iyon/nikel gibi sınırlı elementlerin kullanımında azalma gibi avantajlar sunuyor. Günümüz teknolojilerinden yararlanarak hidrojeni kullanan araç, karbon emisyonunun hızlı bir şekilde azalmasına katkı sağlıyor. Şu anda motorsporlarında denenen bu teknolojinin yol otomobillerine de aktarılması değerlendiriliyor. Toyota motorsporlarında yaptığı çalışmalarla hidrojenli aracın yakıt dolum süresini beş dakikadan sadece 1 dakika 30 saniyeye indirirken, menzili de yüzde 30 civarında artırmış.

3f5a354e95fd00aca1b3251256833963_2.jpg

Woven City’nin detayları da açıklandı
Toyota, Kenshiki Forum’da Woven City’nin detaylarını açıkladı. Japonya’nın Fuji Dağı yakınlarında yapım aşamasında olan Woven City tamamlandığında inovasyonların gerçek hayata aktarılmasını hızlandıracak ve dünyanın gelecek mobilitesi açısından benzersiz bir rol üstlenecek. Woven City’de yer alan test pistinde mobilite teknolojilerinin, akıllı tarımın, temiz enerjinin ve sağlıklı yaşamın gelişimi hızlandırılacak. Toyota’nın bir mobilite şirketine dönüşümünde eşsiz bir role sahip olan Woven City, otonom araçların yer aldığı ve karbon nötr özellikleriyle geleceğin şehrinin gerçekten modellendiği bir dünya olarak öne çıkıyor.

ÇOK OKUNANLAR