LANSMAN › Yeni Honda Civic Sedan yollarda...

Yeni Honda Civic Sedan yollarda...

09 Ocak 2012 / 03:00 Honda’nın dokuzuncu nesil Civic'i, 42.735 TL’den başlayan fiyatlarla satışa sunuldu

Yeni Honda Civic Sedan yollarda...
Honda’nın 40 yıllık bir geçmişe sahip olan Civic modeli yenilendi. Dokuzuncu nesli Civic, önceki 3 neslinde olduğu gibi yine Honda’nın Şekerpınar’daki fabrikasında üretilecek. Dream, Premium ve Elegance olarak adlandırılan 3 farklı donanım paketi ve 1.6 litrelik i-VTEC benzinli motorla sunulan yeni Civic Sedan’ın test sürüşü Antalya’da gerçekleştirildi. Ajansotomobil olarak katıldığımız organizasyonda hem yeni Civic’i kullanma fırsatı bulduk hem de satış hedefleriyle ilgili önemli bilgiler edindik. Önce otomobildeki yeniliklere bir göz atalım...

Yeni tasarım, artan izolasyon
Her ne kadar 4545 mm’lik uzunluğu yerini aldığı modelle aynı olsa da yeni Civic’in tasarımı tamamen yeni. Honda’nın daha keskin hatlardan oluşan yeni ön tasarım çizgisini taşıyan Civic Sedan’ın arkası da önceki modele hiç benzemiyor. Gövdesinde kullanılan yüksek dayanımlı çelik oranının artırıldığı ve gövde ağırlığının yüzde 7 oranında azaltıldığı açıklanan otomobilde izolasyona da eskisinden daha fazla önem verilmiş. Gövdenin alt bölümünde, kapı içlerinde ve konsolun arkasında yer verilen izolasyon malzemeleriyle konfor seviyesi artırılmış. Bunun yanında Civic’in görüş açıları da artık daha iyi. Yüzde 9 oranında inceltilen A sütunları sayesinde çapraz görüş açıları iyileştirilen otomobilin yeni konsol tasarımı da ön görüşü olumlu yönde etkilemiş.

Fütüristik kabin tasarımı korunmuş
Civic Sedan’ın kabini yeni bir tasarıma sahip, ancak içerideki fütüristik çizgiler aynen korunmuş. Otomobilin tıpkı dışı gibi ön konsol tasarımına da sert çizgiler hakim. Göstergeler de bir önceki Civic’te olduğu gibi iki bölüme ayrılmış. Sürücü odaklı ön konsoldaki en dikkat çekici yeniliğinse, i-MID olarak adlandırılan 5 inçlik bilgi ekranı olduğunu söyleyebilirim. Direksiyondaki kumandalardan kontrol edilen bu ekrandan yol bilgisayarı ve müzik sistemiyle ilgili bilgiler alınabilirken, ayrıca cep telefonu ya da taşınabilir bir bellekten aktarılan fotoğraflar da görülebiliyor. Artırılan omuz mesafesiyle rahat bir iç mekan sunan yeni Civic Sedan’ın bagaj hacmi de artık daha fazla. Önceki model, bagaj hacmi konusunda eleştiri oklarına hedef oluyordu, ancak yeni model, küçük boy olmayan yedek lastiğin de etkisiyle 440 litrelik bir bagaj hacmi sunuyor. Bagaj kapağının üzerinde bir açma butonuna yer verilmemiş olmasıysa bir eksiklik olmaya devam ediyor.

Tanıdık i-VTEC motorda daha düşük tüketim
Honda Civic’te motor olarak yine 1.6 litrelik i-VTEC üniteyi tercih edilmiş. 125 bg güç ve 152 Nm tork değerleri aynı olsa da bu motorda hem sürtünmeyi hem de emisyonları azaltan ve yakıt tasarrufunu artıran kapsamlı değişiklikler yapıldığı açıklanıyor. Bunun yanında mevcut şanzıman da iyileştirilmiş. Civic yine 5-ileri manuel ya da 5-ileri otomatik şanzıman seçenekleriyle sunuluyor. Kullandığımız otomatik versiyon, geleneksel bir şanzımana sahip olsa da hızlı ve sarsıntısız vites geçişleri sunuyor. Bunun yanında Sport modu da mevcut ve direksiyondaki kulakçıklarla keyifli bir manuel kullanıma da olanak tanıyor. Civic Sedan hızlı bir otomobil sayılmaz, ancak i-VTEC ünitenin devirlenme isteği tam olarak bir Honda motorundan beklendiği gibi.

Yakıt tüketiminin eskiye oranla yüzde 10 düşürüldüğü açıklanan yeni Civic’te bir diğer yenilik olarak ECON moduna da yer verilmiş. Direksiyonun solundaki yeşil düğme ile aktif olan bu mod, klimanın güç yönetimine ve otomatik şanzımanın vites geçişlerine etki ederek tüketimi düşürmek için çalışıyor. Yakıt tüketimini düşürmeye yönelik bir diğer özellik de göstergede yer alıyor. Dijital hız göstergesinin iki yanında yeşil renk ışıklar bulunuyor ve bu ışıklar gaza fazla basıldığında maviye dönerek sürücüyü uyarıyor.

Dizel motor henüz yok
Civic Sedan’ın dizel motor seçeneğinin olup olmayacağı en fazla merak edilen konuların başında geliyor. Ancak maalesef Honda’nın yeni 1.6 litrelik dizel motorunun henüz bu otomobilde sunulmayacağı belirtiliyor. Dizel motor, ilk olarak Civic Hatchback’te yer alacak ve daha sonra diğer Honda modellerine de yayılacak. Civic Sedan’da sunulmamasının sebebiyse bu gövdeye adapte edilememesi olarak açıklanıyor. Honda Türkiye, daha fazla yakıt ekonomisi isteyenler için, otomobilin 6 yıl/150.000 km’lik garanti kapsamını bozmayan LPG opsiyonu sunuyor.

Sürüşü daha tok ve keyifli
Yeni Civic’in sürüşü çok yumuşak, rahat ve selefinden daha tok. Ayrıca daha dengeli hissettiriyor. Süspansiyonları, yoldaki bozuklukları daha iyi absorbe eden otomobilin yeni direksiyon sistemi de övgüyü hak ediyor. Harekete duyarlı elektrikli direksiyonun tepkileri kompakt sınıf bir sedan için oldukça net. 

Fiyatı avantajlı, donanımı zengin
Civic Sedan’ın baz versiyonu 42.735 TL’lik bir etikete sahip. Kullandığımız otomatik şanzımanlı ve üst donanımlı modelse 49.385 TL’lik özel lansman fiyatıyla sunuluyor. Otomobilin donanım listesi de eski modele oranla çok zengin. Ön, yan ve perde hava yastıkları, ABS, EBD, VSA (Araç Denge Kontrol Sistemi), harekete duyarlı direksiyon sistemi, yokuşta kalkış desteği, direksiyondan kumandalı radyo-CD-MP3 çalar, ECON fonksiyonu, renkli i-MID ekranı, yol bilgisayarı, polen filtreli otomatik klima, gündüz farları, ısıtmalı ve elektrikli yan aynalar ve ön sis farları, Civic’in tüm donanım seviyelerinde standart olarak sunuluyor. 7 renk seçeneği bulunan Civic Sedan'da bordo, lacivert ve buz mavisinden oluşan 3 yeni renk seçeneği de mevcut.

Hedef, C Sedan segmentinde % 13’lük pazar payı
Honda Türkiye Genel Müdürü Hideto Yamasaki, yeni modelle ilgili olarak çok umutlu olduklarını söyledi. Honda Civic'in kendini kanıtlamış yüksek teknoloji i-VTEC motoru ile C Segment Sedan modellerinin en çok satan benzinli otomobili olduğuna dikkat çeken Hideto Yamasaki, 2012 yılı binek otomobil pazarının 450.000 adet olarak gerçekleşeceğini tahmin ettiklerini ve 15.000 adetlik Civic Sedan satışı ile C segmentinde %13'lük bir pazar payına ulaşmayı hedeflediklerini söyledi.

Bahadır BEKTAŞ / Antalya

ÇOK OKUNANLAR