YENİ MODELLER › Yeni Skoda Fabia iddialı geliyor!

Yeni Skoda Fabia iddialı geliyor!

05 Mayıs 2021 / 15:13 Model gamını hızla yenileyen Skoda, küçük sınıf temsilcisi Fabia’nın dördüncü neslini de tanıttı

Yeni Skoda Fabia iddialı geliyor!

Model gamını yeni modellerle genişleten Skoda, B segmentindeki temsilcisi Fabia'nın dördüncü neslinin de tanıtılmasıyla yepyeni bir ürün gamına sahip oldu. Online olarak gerçekleştirilen dünya prömiyeriyle tanıtılan yeni Fabia, artırılmış konfor özellikleri, gelişmiş güvenlik sistemleri ve geniş iç hacmiyle artık daha iddialı bir otomobil. Beş farklı benzinli motor seçeneğiyle üretilen dördüncü nesil Fabia Kasım ayında Türkiye yollarında olacak.

Modüler MQB-A0 platformu üzerine geliştirilen yeni Fabia, daha büyük boyutlara ve markanın mevcut tasarım diliyle şekillenmiş yepyeni bir forma sahip. Atletik duruşu, sportif çizgileri ve keskin far ve stoplarıyla birlikte daha dinamik bir görünüme kavuşan Fabia'nın LED teknolojisine sahip keskin farları, daha büyük ön ızgarayla birlikte otomobile kendinden emin ve dikkat çekici bir ifade kazandırmış.

d17ecf818e364b709ddd52831c90841f_0.jpg

Ağırlığının selefiyle aynı olduğu açıklanan yeni Fabia, buna karşılık daha büyük boyutlar sunuyor. 4.108 mm'lik uzunluğu ile ilk kez dört metre sınırını aşan otomobil, mevcut Fabia'ya göre 111 mm daha uzun bir gövdeye sahip. Aks aralığı 94 mm artarak 2.564 mm'ye ulaşırken, 1780 mm'lik genişlikte de 48 mm'lik artış olduğu gözleniyor. Boyutlardaki değişimle birlikte iç mekan genişliği de artan otomobilin bagaj hacmi ise 50 litrelik artışla 380 litreye ulaşmış. Fabia'nın bagajı, arka koltuklar katlandığında ise 1.190 litrelik hacim sunuyor. Öncekine nesle göre 94 mm daha uzun aks aralığıyla yeni Fabia özellikle arkadaki yolcular için daha fazla yaşam alanı sunuyor. İçerideki ferahlık hissiyatının yenilenen kabin detaylarıyla birlikte daha da ileriye taşındığı açıklanıyor. 

d17ecf818e364b709ddd52831c90841f_1.jpg

Skoda, yeni Fabia'yı daha sessiz ve akıcı hale getirmek için kapsamlı aerodinami çalışmaları gerçekleştirmiş. Aerodinamik olarak optimize edilen jantlar ve ön tamponun altında aktif olarak ayarlanan soğutma panjurlarıyla yeni Fabia, 0.28 Cd'lik rüzgar direnci kat sayısına ulaşmayı başarmış. Akıllı soğutma panjurlarının 120 km/s sabit hızda yakıt tüketimini 100 kilometrede 0.2 litre düşürdüğü açıklanıyor.

DAHA GENİŞ VE KONFORLU KABİN
Yeni Fabia'nın kabin tasarımı diğer yeni nesil Skoda modelleriyle benzerlik gösteriyor. Yatay formlu ön konsol şık ve kaliteli bir görünüm sunarken, dijital uygulamalarla günümüz beklentilerine de cevap verebiliyor. Fabia'da boyutu 9.2 inçe kadar çıkabilen dokunmatik multimedya sistemi ve 10,25 inç olarak tercih edilebilen djital gösterge paneline de yer verilmiş. “Dijital Gösterge Paneli” sayesinde sürücüler beş farklı temadan kendi tarzlarına uyanı seçebilecekler. 

Daha üst segment araçlarda bulunan ısıtmalı ön cam ve ısıtmalı direksiyon gibi birçok özellik artık Fabia'da da tercih edilebilecek. Yeni nesil Fabia'da ayrıca çift bölgeli Climatronic klima da yer alacak. 

d17ecf818e364b709ddd52831c90841f_3.jpg

43 "SIMPLY CLEVER" ÖZELLİĞİNE SAHİP
Yeni Fabia, "Simply Clever" çözümleriyle pratikliği de destekliyor. Otomobilde beş tanesi tamamen yeni ve sekiz tanesi de Fabia'da ilk kez olmak üzere 43 akılcı çözüm sunuluyor. Bir Skoda klasiği olan yakıt depo kapağındaki lastik derinlik ölçerli buz kazıyıcı, A sütununda otopark bileti tutucu, sürücü kapısının içerisinde şemsiye gibi detayların yanı sıra otomobilde tamamen yeni özellikler de yer alıyor. Orta konsolda kredi kartı veya otopark bileti için bir klips ve kalem tutması için bir elastik bant yer alıyor. Ön koltukların arasında yer alan çıkarılabilir bardaklık ise daha fazla esneklik sağlarken, şanzıman tünelinin üzerindeki alan arkadaki yolcular için küçük eşyalar için saklama gözü olarak kullanılabiliyor. Bagajda esnek ve katlanan bölmeler, opsiyonel panoramik tavan için katlanabilir güneş vizörü, akıllı telefon saklama gözleri, iç dikiz aynasında USB-C girişleri de kullanışlılığı artıran özellikler arasında yer alıyor.

d17ecf818e364b709ddd52831c90841f_4.jpg

DÜŞÜK HACİMLİ VERİMLİ MOTORLAR
Yeni Fabia'da EVO nesli beş motor seçeneği yer alacak. Her biri Euro 6d emisyon standartlarına uygun olan motorlar, 1.0 litre ve 1.5 litre hacminde. 3 silindirli 1.0 litre motorlar, 65 bg, 80 bg, 95 bg ve 110 bg güçlerinde tercih edilebilecek. 1.5 litrelik dört silindirli motor ise 150 bg güç ve 250 Nm torka sahip olacak. Yeni Fabia motor seçeneklerine göre 5-ileri manuel, 6-ileri manuel veya 7-ileri DSG çift kavramalı otomatik şanzımanla eşleştirilecek. Fabia ayrıca opsiyonel 50 litrelik yakıt deposuyla alınabilecek ve bu sayede WLTP çevrimine göre 900 kilometreden fazla menzil kat edebilecek.

59b5a28de1f662674dc3eebf36395dbd_0.jpg

Yeni Skoda Fabia birçok aktif ve pasif güvenlik önlemi sunuyor. Fabia'da Seyahat Asistanı, Park Asistanı ve Manevra Asistanı ilk kez yer alıyor. Seyahat Asistanı otomatik yönlendirme desteği sağlarken sadece tek tuşla aktif hale getirilebiliyor. 210 km/s hıza kadar çalışabilen Adaptif Hız Sabitleyici, öndeki araca göre hızını otomatik olarak ayarlıyor. Şerit Asistanı, Fabia'nın gerektiğinde otomatik yönlendirmeyle şeritte kalmasına yardımcı oluyor. Geliştirilmiş Kör Nokta Algılama Sistemi, 70 metre uzakta olan araçlara karşı sürücüyü uyarıyor. Park Asistanı ise 40 km/s hıza kadar çalışıyor ve direksiyonu otomatik olarak yönlendiriyor. Manevra Asistanı, park sırasında aracın önündeki ve arkasındaki engelleri tespit ederek otomatik fren uygulayabiliyor. Tüm bu özelliklerin yanı sıra Trafik İşaretleri Tanıma, Yaya ve Bisikletli Algılamalı Ön Asistan da Fabia'nın yeni güvenlik donanımları arasında yer alıyor. Fabia, sürücü ve ön yolcu, perde hava yastıkları ve ön yan hava yastıklarını standart olarak sunuyor. Opsiyonel sürücü diz ve arka yan hava yastıkları ile güvenlik seviyesi daha ileriye taşınıyor.

ÇOK OKUNANLAR