LANSMAN › Yeni Toyota Yaris Türkiye’de…

Yeni Toyota Yaris Türkiye’de…

25 Kasım 2020 / 02:05 Yeni Yaris, sportif tasarımı, ileri teknoloji güvenlik donanımları ve hibrit versiyonuyla öne çıkıyor

Yeni Toyota Yaris Türkiye’de…

Toyota, tamamen yenilenen Yaris modelini 209.100 TL’den başlayan fiyat etiketleriyle Türkiye pazarına sundu. Dördüncü neslinde birçok ilke imza atan Yaris, tasarım dili, sürüş dinamikleri, teknolojisi ve güvenlik özellikleriyle ses getirmeye hazırlanırken, hibrit motor seçeneğiyle de segmentinde farklı bir yere konumlanıyor. Toyota’nın TNGA platformu üzerine geliştirdiği yeni Yaris’in şehir içi yakıt tüketimini 2.2 lt/100 km’ye kadar düşüren hibrit teknolojili versiyonu 299.200 TL’den başlayan fiyat etiketleri taşıyor.

bfc3ea8218eacd023517e3f87731afa2_0.jpg

Yaris’in geçmişi başarılarla dolu. İlk nesli Avrupa’da Yılın Otomobili ödülünü alan otomobilin ikinci nesli de segmentinde Euro NCAP çarpışma testlerinden 5 yıldız alan ilk model olmuştu. Üçüncü nesil Yaris ise, segmentinde ilk kez sunulan hibrit motoru ile öne çıkmayı başarmıştı. Otomobilin dördüncü nesli de iddialı özelliklere sahip. Segmentinde ilk olmak üzere; ön-orta hava yastıkları ve Kavşakta Çarpışma Önleyici Sistem gibi özellikler sunan Yaris, yüksek güvenlik teknolojileriyle SAFETYBEST 2020 ödülünü kazandı.

Pratikliği, çeviklik ve duyulara hitap eden bir tasarımda buluşturduğu açıklanan yeni Yaris, koşmaya hazırlanan atletlerden ve ileri atılmaya hazır güçlü bir boğadan ilham alınarak tasarlanmış. Büyük ve alçak ön ızgarası, LED ön farları, LED sinyalleri, dinamik jant tasarımları, alçak tavan çizgisi ve araç boyunca uzanan bumerang formuyla dikkat çekici bir görünüm sunan otomobil, yeni GA-B platformunun bir getirisi olarak eskisinden daha geniş bir yaşam alanına sahip. Yaris 4 metreden daha kısa bir gövdeye sahip olmasına rağmen, selefinden 50 mm daha uzun bir dingil mesafesi sunuyor. İç hacmi artıran bu değişimin yanı sıra; otomobilin genişliği de 50 mm artmış. Bu değişime paralel olarak iz genişliğindeki 57 mm’lik artış ve yükseklikteki 40 mm’lik azalma ile birlikte Yaris artık çok daha sportif bir duruşa kavuşmuş. 

44f328d8b62ef3f66d805d899790dd51_3.jpg

Yaris'in boyutları ve tasarımı gibi gövde yapısı da geliştirilmiş. Selefinden daha iyi dinamiklere, daha alçak bir ağırlık merkezine ve daha iyi gövde dayanımına sahip olan otomobil, TNGA platformu sayesinde, bir önceki modele göre yüzde 37 daha sert bir şasiye ve 12 mm daha düşük bir ağırlık merkezine sahip.

44f328d8b62ef3f66d805d899790dd51_2.jpg

Yeni Toyota Yaris’in kabini, dış tasarımdaki dinamik tarzı içeride de sportif bir yaşam alanıyla buluşturacak şekilde tasarlanmış. Daha geniş ve rahat koltuklara sahip olan otomobil, yumuşak dokulu kaplamalar, mavi ambiyans aydınlatması, birbirine uyumlu çizgiler ve teknolojik donanımlarıyla albenili bir kabin sunuyor. Sürücü odaklı bir kokpite sahip olan otomobilde görüş açılarını daha da iyileştirmek adına A sütunları geriye alınmış ve ön konsol da daha alçak konumlandırılmış. Artan genişliğin de etkisiyle sürücü ve ön yolcu arasındaki mesafe 20 mm artırılarak kabin konforu ileriye taşınmış. Selefinden daha geniş ve ferah bir kabin sunan Yaris’in bagaj hacmi ise 286 litre olarak veriliyor.

44f328d8b62ef3f66d805d899790dd51_1.jpg

Yeni Yaris’te bulunan Apple CarPlay ve Android Auto akıllı telefon bağlantı sistemlerine sahip 8 inçlik Toyota Touch multimedya ekranı tüm versiyonlarda standart olarak sunuluyor. Çok fonksiyonlu TFT gösterge ekranı da sunan Yaris’in tüm donanım seçeneklerinde kablosuz akıllı telefon şarj özelliği ve geri görüş kamerası da standart donanım olarak yer alıyor. Bununla birlikte daha üst donanım seçeneklerinde akıllı giriş sistemi, parçalı deri koltuklar, renkli head-up display, çift bölgeli otomatik klima, bi-tone çift renkli gövde ve siyah tavan seçenekleri yer alıyor. Yaris’in üç farklı donanım paketiyle sunulan hibrit versiyonunda ise Toyota Safety Sense güvenlik teknolojileri de standart olarak bulunuyor. Yaris’i sınıfının en güvenli otomobili yapan bu teknolojiler, Dream ve Flame donanım seviyeleri ile sunulan benzinli versiyonda ise X-Pack paketiyle satın alınabiliyor.

44f328d8b62ef3f66d805d899790dd51_0.jpg

Toyota, Yaris’e Toyota Safety Sense 2.5’i, yani son nesil güvenlik teknolojilerini adapte etmiş. Kamera ve radar sistemiyle çalışan bu yeni nesil teknolojideki yenilikler arasında; yaya ve bisiklet algılama özelliğine sahip Ön Çarpışma Önleyici Sistem, Kavşaklarda Çarpışma Önleyici Sistem ve Acil Durum Yönlendirme Desteği yer alıyor. Otomobilde yer verilen Kavşak Dönüş Asistanı, karşı şeritten bir araç geliyorsa veya bir yaya yolun karşısına geçiyorsa, sağa veya sola dönen sürücüyü uyarıyor ve gerektiğinde otomatik frenleme yapıyor. Buna ek olarak yeni Yaris’te, 0-205 km/s arasındaki hızlarda çalışan Akıllı Şerit Takip Sistemi de yer alıyor. Yeni Yaris’te sürücü yardımcılarının yanı sıra, segmentinde bir ilk olarak ön orta hava yastıkları da yer alıyor. 

b247194e740186fa0a4e61f41e74c0fb_0.jpg

Yeni Toyota Yaris 1.5 litre hibrit ve 1.5 litre benzinli motor seçenekleriyle satın alınabiliyor. Hafif ve daha verimli olan dördüncü nesil Toyota Hybrid teknolojisine sahip olan Yaris’in bu versiyonunda görev yapan 1.5 litrelik Hybrid Dynamic Force sistemi; daha fazla güç, şehir içinde toplam sürüşe göre daha fazla elektrikli sürüş ve bir önceki modele göre yüzde 20 daha az yakıt tüketimi sağlıyor. Hibrit sistemde, değişken supap zamanlamasına sahip, üç silindirli Atkinson çevrimi benzinli motor yer alıyor. Avrupa yollarına uyacak şekilde geliştirilen hibrit sistem, yüzde 16 artışla 116 beygir gücüne ulaşmış durumda. Lithium-ion bataryaları sayesinde sadece elektrik motoruyla yapılan sürüşlerde 130 km/s hıza çıkabilen Yaris, ayrıca elektrikli motorunu şehir içi yollarda artık daha fazla kullanabiliyor. Hibrit sistemdeki geliştirmeler sonucu CO2 emisyonu 86 g/km’ye düşürülürken, WLTP çevrimine göre yakıt tüketimi de yüzde 20 iyileştirilerek 2.8 lt/100 km olarak ölçülmüş. Tüketimdeki bu iyileşmenin yanı sıra Yaris Hybrid’in 0-100 km/s hızlanması da önceki nesle göre 2.3 saniye geliştirilerek 9.7 saniyeye düşürülmüş. Bunun yanında aracın, 80-120 km/s arasındaki esneklik süresi de 2 saniye iyileşerek 8.1 saniyeye gerilemiş. Yani Yaris Hybrid artık hem daha verimli hem de daha performanslı bir otomobil.

Yaris, hibrit motorun yanı sıra 1.5 litrelik Dynamic Force benzinli motor seçeneğiyle de tercih edilebiliyor. 125 bg güç ve 153 Nm tork değerleri sunan 3 silindirli bu motor, 6-ileri manuel veya W-CVT şanzıman ile tercih edilebiliyor.

b247194e740186fa0a4e61f41e74c0fb_1.jpg

“YENİ YARIS İLE HİBRİT ÜRÜN GAMI TAMAMEN YENİLENDİ”
Online olarak gerçekleştirilen lansman ile birlikte Türkiye pazarına sunulan Yeni Yaris ile ilgili değerlendirmeler yapan Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış A.Ş. CEO’su Ali Haydar Bozkurt, özellikle B segmentinin Avrupa başta olmak üzere Türkiye’de de hızla artan bir satış grafiği çizdiğini belirterek şunları söyledi; ”Baştan sona en küçük parçası dahi yenilenen Yaris ile birlikte bu segmentte iddiamızı yine çok güçlü bir şekilde ortaya koyacağız. Bu sınıfta tasarımı, donanımı, teknolojisi, sürüş keyfi ve güvenlik özellikleriyle öne çıkacak olan yeni Yaris, Toyota’nın itici gücü olacaktır. Tamamen yenilenen Yaris’in benzinli ve hibrit versiyonuyla daha düşük yakıt tüketimi ve emisyon değerlerine ulaşıldı. Dördüncü nesil hibrit motora sahip yeni Yaris, şehir içinde daha fazla elektrikli sürüş olanağı sunarken, bir önceki modele göre yüzde 20 daha az yakıt tüketimi sağlıyor. Bunun yanında ayrıca yeni Yaris Hybrid ile birlikte tüm hibrit ürün gamımız da tamamen yenilenmiş oldu. Bu verimlilik çok yüksek rekabetin bulunduğu bu sınıfta hem markamıza hem de yeni Yaris’i tercih eden kullanıcılara büyük avantaj sağlayacaktır.” Bozkurt, Türkiye’de bugüne kadar yaklaşık 64 bin adetlik Yaris satışı gerçekleştirdiklerini de sözlerine ekleyerek “2020 yılı için 400 adetlik yeni Yaris satış hedefimiz bulunuyor. 2021 yılında ise benzinli ve hibrit olmak üzere 2100 adetlik yeni Yaris satışı gerçekleştirmeyi öngörüyoruz ” şeklinde konuştu.

ÇOK OKUNANLAR