SEKTÖREL › Bosch, düşük emisyona odaklandı...

Bosch, düşük emisyona odaklandı...

22 Eylül 2011 / 02:04 Bosch teknoloji paketlerinin yaklaşık yüzde 30 yakıt tasarrufu sağlayarak, karbon emisyonunu düşüreceği iddia ediliyor

Bosch, düşük emisyona odaklandı...
AB Komisyonu’nun karbon emisyonunu düşürme hedefi doğrultusunda yenilikçi teknolojisini sunan Bosch, farklı paketlele hem benzinli hem de dizel motorlarda yaklaşık yüzde 30 oranında yakıt tasarrufuna ve karbon emisyonunda azalmaya olanak tanıyacak.

Bosch Dizel Sistemler bölümü Binek Otomobiller Başkan Yardımcısı Dr. Marcus Heyn, AB Komisyonu hedeflerine ulaşmayı hedefleyen otomobil üreticilerine Bosch teknoloji paketlerinin sunduklarını açıkladı:  “2020 yılı öngörüleri doğrultusunda, bugün 71 milyon olan yeni araç pazarı 103 milyona çıkacak ve bunun yaklaşık 100 milyonu içten yanmalı motora sahip olacak. Benzinli ve dizel motorların yakıt tüketimini ve karbon emisyonunu düşürmeye yardım eden otomotiv teknolojileri de büyük önem kazanacak. AB Komisyonu, 2009’da binek araçlarda ortalaması kilometrede 146 gr olan karbon salımını, üye ülkelerine 2015’de 130 gram ve 2020’de 95 gram’a düşürme hedefi koydu. 2025’te ise bu hedef, 100 kilometrede yaklaşık 3 litre benzin ve 2,6 litre dizel tüketimine tekabül ediyor.  Bosch teknoloji paketleri ise yaklaşık yüzde 30 yakıt tasarrufuna ve bununla ilişkili olarak karbon emisyonunda azalmaya olanak tanıyacak.”

Bugün kullanılmakta olan standart otomotiv teknolojisine kıyasla, otomotiv üreticilerinin aldığı ilave önlemlerle de tüketim ve karbon emisyonları toplamda yarı yarıya azalacak. Bosch tekonoloji paketleri ise ekonomik benzinli ve dizel motorlar için boyut küçültme uygulaması ve güç aktarma organında enerji tasarruflu yardımcı üniteler ile yakıt tüketimini ve karbon emisyonunu aşağı çekecek.

Bosch, bu doğrultuda; 2011’in sonundan itibaren ortak teşebbüsü Bosch Mahle Turbo Sistemleri ile binek otomobiller ve ticari araçların yeni benzinli ve dizel motor konseptleri için özel olarak tasarlanan modern turboşarj sistemleri üretecek. Benzinli motorlarda boyut küçültmeye gidilerek daha önce sadece dizel motorlarda mümkün bir durum olan düşük motor devirlerinde bile etkileyici derecede yüksek tork değerlerine ulaşılacak. Dizel motorlarda ise turboşarj sayesinde enjeksiyon basıncı artırılarak daha fazla dizel yakıt enjekte edilecek ve daha iyi güç randımanına ulaşılacak.

Bosch mühendisleri, benzinli ve dizel motorlarda uygulanan teknik önlemlerin tümünü, alternatörler ve radyatör fanları gibi daha verimli yardımcı sistemlerle de tamamlayacak. Aracın genel verimini iyileştirecek bu uygulamalardan biri de Bosch’un start-stop sistemi olacak. Kırmızı ışıkta motoru durdurup, yeşil yandığında yeniden çalıştıran sistem, şehir içinde yüzde 8’e kadar yakıt tasarrufu sağlayacak.

Avrupa’da 2010 yılında ortalama bir otomobilin yakıt maliyetinin, 2020’de üretilecek otomobillerle kıyaslandığında; 3 yıllık süre zarfında tasarrufun 1000 ila 1500 Avro arasında olacağı öngörülüyor. Başka bir deyişle sürücülerin kullanım tasarrufu; 2020’de otomobillerini daha ekonomik yapmak için satın almak zorunda kalacakları, ekstra teknolojinin maliyetini karşılamaya yeterli olacak. Bir aracın kullanım ömrünün yaklaşık 12 yıllık olduğu düşünülürse, toplamda 4000 ila 6000 Avro’luk bir yakıt tasarrufu ve 6 ila 11 metrik ton arasında karbon emisyonu düşüşü sağlanacak.

ÇOK OKUNANLAR