TEST MERKEZİ › Chevrolet Trax

Chevrolet Trax

18 Kasım 2013 / 21:15 Chevrolet, Captiva ile yakaladığı başarıyı yeni crossover modeli Trax ile de sürdürmek istiyor

Chevrolet Trax

Chevrolet’nin yeni crossover modeli Trax ortak bir projenin ürünü olarak Opel Mokka ile aynı platformu ve motorları paylaşıyor. Ancak bu önemli benzerliklere rağmen, Trax’in hem tasarımında hem de kabininde büyük farklar var. Trax, Mokka ile benzer boyutlara sahip, ancak kaba hatlarından, yüksek omuz çizgisinden, kaslı çamurluklarından ve küt ön tasarımından dolayı daha iri bir otomobil olduğu izlenimini yaratıyor. Görüntüsü, Chevrolet’nin güncel tasarım çizgisiyle oldukça uyumlu; tıpkı kabini gibi. İçeride Spark ve Aveo’dan hatırladığımız dijital gösterge tablosuyla karşılaşıyoruz. Malzeme kalitesi ve işçilik seviyesiyse bu iki otomobilden daha iyi. Ancak Opel Mokka’daki kalite hissinin biraz daha yüksek olduğunu söylemeliyiz. Aslında bu çok da garipsenecek bir durum değil, çünkü Mokka aynı motor-şanzıman seçeneğinde, Trax’tan daha yüksek bir fiyat etiketi taşıyor.

Trax’in kabini, eşya gözü ve kullanışlılık açısından ise iyi bir noktada. Ayrıca hacim yönünden de küçük SUV sınıfının beklentilerini zorlanmadan karşılayabiliyor. Pek çok rakibinden farklı olarak 230V’luk bir elektrik prizi sunan aracın torpidosunun hemen üzerinde ikinci bir kapaklı bölmeye yer verilmiş. Bu bölmedeki soketi kullanarak akıllı telefonunuzu araca bağlayabiliyor ve üst donanımda sunulan 7 inç dokunmatik ekranlı ‘Chevrolet MyLink’ teknolojisiyle telefonunuzdaki müziklere, fotoğraf galerinize, videolarınıza ve rehberinize ulaşabiliyorsunuz. Ayrıca BringGo uygulamasıyla navigasyondan faydalanabilir ve eğer telefonunuz bir iPhone ise ellerinizi direksiyondan ayırmadan Siri’ye, Türkçe olmamak kaydıyla sesli komutlar verebilirsiniz.

Trax ülkemizde, şimdilik sadece manuel şanzımanla alınabilen iki farklı benzinli motor seçeneğiyle satılıyor. 115 beygir gücündeki 1.6 litrelik seçenek önden çekişli versiyonda, test aracındaki 140 beygirlik 1.4 turbo motorsa dört tekerlekten çekişli Trax’ta sunuluyor. Her iki motorda da otomatik Start/Stop özelliği mevcut. Otomatik şanzıman içinse biraz beklemek gerekiyor, şayet yakında 1.4 litrelik benzinli seçenekte otomatik şanzıman da sunulacak.

Trax, genel olarak rahat bir sürüşe sahip, ancak bu haliyle, yani manuel şanzımanla bu rahatlık biraz törpüleniyor. Çünkü 6-ileri manuelde bazı vitesler �"özellikle 5’inci vites- biraz zor geçiyor. Trax’in, sert ayarlı süspansiyonlarına rağmen, aynı platformu paylaştığı Opel Mokka kadar dinamik hissettirmediğini de belirtmeliyiz. Trax’in sürüşündeki bir diğer detay da yüksek sürüş pozisyonu. B-SUV sınıfındaki en yüksek sürüş pozisyonlarından birini sunması, trafiği yüksekten izlemeyi seven SUV kullanıcılarını memnun edecektir.  

Trax’in 1.4 turbo motoru performans açısındansa herhangi bir eksiklik hissettirmiyor, şehir içindeki çekiş gayet yeterli. Ancak 6.4 lt/100 km olarak verilen ortalama yakıt tüketimine ulaşmak öyle pek kolay görünmüyor. Tüketimi 7.5 litrenin altına indirebilmek için önünüzdeki trafiğin hiç durmaması gerek. Aksi taktirde 9 litreye yaklaşan bir tüketimle karşılaşıyorsunuz.  Trax normal şartlarda önden çekişli olarak yol alıyor ve 4x4 sadece gerektiğinde, yani tutunma azaldığında devreye giriyor. 4x4 özelliği, Trax’ın en önemli avantajlarından biri, çünkü bu sınıftaki rakiplerin bir kısmı 4x4 özelliğine sahip değil ve sahip olanlar da daha yüksek fiyat etiketleri taşıyor.

Yazı: Bahadır Bektaş / Fotoğraf: Alp Emre Göksel

ÖZELLİKLER
Motor: Sıralı 4-silindir, 1364 cc, turbo
Güç: 140 bg @ 4900 d/d
Tork: 200 Nm @ 1850 d/d
0-100 km/s: 9.8 sn (fabrika verisi)
Maks hız: 194 km/s (fabrika verisi)
Ortalama tüketim: 6.4 lt/100 km (fabrika verisi)
CO2: 156 g/km
Fiyat: 59.640 TL (1.4 Turbo - Kasım 2013)

ÇOK OKUNANLAR