YENİ MODELLER › Citroen'in çevreci hafif ticari ailesi genişliyor

Citroen'in çevreci hafif ticari ailesi genişliyor

18 Haziran 2021 / 01:44 Hidrojen depoları 3 dakikada dolan e-Jumpy Hydrogen 400 km'nin üzerinde menzil sunuyor

Citroen'in çevreci hafif ticari ailesi genişliyor

Citroën, hafif ticari araç portföyünü hidrojen teknolojisiyle tamamlıyor. Citroën’in yakıt hücresi ve şarj edilebilir bataryaya sahip ilk elektrikli van modeli ë-Jumpy Hydrogen yılın ikinci yarısında yollarla buluşmaya hazırlanıyor. Yeni teknolojiyi bünyesinde barındırırken, yükleme hacmi ve yükleme kapasitesi gibi kullanım özelliklerini koruyan ë-Jumpy Hydrogen, 400 km’nin üzerinde bir sürüş menzili sunuyor. Menzili, bataryanın yanında, ön koltukların altında bulunan üç adet 700 barlık karbon fiber hidrojen deposu desteklerken, depoları doldurmak için sadece 3 dakika yetiyor. 

Tamamen elektrikli bir araç olan ve iki farklı enerji kaynağından beslenen ë-Jumpy Hydrogen, gücünü hidrojeni tüketerek elektrik üreten 45 kW’lık yakıt hücresi ve 50 km’lik rezerv görevi gören ve hidrojen deposu boşaldığında devreye giren 10,5 kWh’lik bir bataryadan alıyor. Hidrojen yakıt hücresi menzil sağlarken, batarya hızlanma veya ekstra güç gereksinimi olan durumlarda devreye giriyor. Bu iki enerji kaynağı, motora yakıt ve aktarma organlarına güç sağlamak için birleşiyor. Yavaşlama anında enerjiyi geri kazanan batarya, hidrojen yakıt hücresi tarafından üretilen elektriği kullanılarak otomatik olarak şarj ediliyor. Batarya ayrıca kablo ile şarj noktalarında da şarj edilebiliyor. Fransa’daki SevelNord fabrikasında üretilen Jumpy, Stellantis Grubu’nun Almanya, Rüsselsheim’da bulunan hidrojen yakıt hücresi araştırma ve geliştirme merkezinde dönüştürülecek. M (4.95 m) ve XL (5.30 m) olmak üzere iki gövde uzunluğu ile sunulacak ë-Jumpy Hydrogen’in 2021 sonbaharında yollara çıkması hedefleniyor.

93047fd9a07ae15b146593c51eb57e0f_0.jpg

2021 yılı sonuna kadar hafif ticari araç ailesinin tümünü elektriklendirme stratejisi izleyen Citroën, bu alanda ilk olarak ë-Jumpy’yi yollarla buluşturmuştu. Marka yılın ikinci yarısında ise My Ami Cargo, ë-Berlingo Van, ë-Jumpy Hydrogen ve ë-Jumper modellerini satışa sunacak. 

Konuyla ilgili bilgiler veren Citroën Ürün ve Strateji Direktörü Laurence Hansen; “ë-Jumpy Hydrogen, hafif ticari araç ürün gamımızı tamamlıyor. Hidrojen yakıt hücresi ve bataryayı birleştiren mimarisiyle hafif ticari aracımız her iki teknolojinin en iyi özelliklerini bir arada sunuyor. Bileşenlerin zekice uygulanması sayesinde yükleme hacmi veya taşıma kapasitesinden ödün vermek gerekmiyor. Bu profesyoneller için çok önemli bir faktör. ë-Jumpy Hydrogen, 400 km’nin üzerinde menzil, dış sıcaklığın menzil üzerindeki azaltılmış etkisi, sadece üç dakikalık şarj süresi ve yavaşlama sırasında daha fazla enerji geri kazanma özelliği ile profesyonellerin gereksinimlerine yanıt veriyor” değerlendirmesinde bulundu.

ÇOK OKUNANLAR