LANSMAN › Crossover’da hibrit farkı!

Crossover’da hibrit farkı!

13 Aralık 2016 / 07:11 C-HR, ilgi çekici tasarımı, avantajlı hibrit versiyonu ve donanım özellikleriyle segmente iddialı bir giriş yapıyor

Crossover’da hibrit farkı!

Son zamanlarda insanımızın en fazla merak ettiği ve hakkında en fazla soru sorduğu otomobillerin başında Toyota C-HR geliyor. Ülkemizde üretilmesi ve daha da önemlisi hibrit bir versiyona sahip olması C-HR’ı bir crossover satın almayı düşünenler için ilgi çekici bir otomobile dönüştürüyor. Bunun yanında sadece Türk tüketiciler değil, Avrupalılar da C-HR’ı merakla bekliyor olmalı, çünkü Madrid’de gerçekleştirilen basın test sürüşü organizasyonunda İspanyolların da onu meraklı gözlerle süzdüklerine tanık oluyoruz.

C-HR’ın gördüğü ilgide tasarımının büyük bir payı bulunuyor. 4360 mm’lik uzunluğuna rağmen, coupe formundaki tasarımı sayesinde olduğundan daha küçük görünen C-HR, aslında kompakt SUV’ler ile benzer boyurlarda olan bir otomobil. Son derece dinamik ve sportif bir tasarıma sahip olan crossover, Toyota’nın gelecekteki modellerinin tasarım çizgilerinin nasıl olacağı hakkında da fikir veriyor. Profil çizgileri, kaslı çamurluklar, agresif bakışlar, sportif spoyler ve Madrid yollarında kullandığımız versiyonun 18 inçlik jantları, Toyota’nın gelecekte daha sportif otomobiller yaratacağının sinyallerini veriyor. C-HR’ın coupe benzeri formunda yüksekte tasarlanan arka kapı kollarının, yatık arka camının ve arkaya doğru yükselerek C-sütununun daha kalın görünmesini sağlayan cam çizgisinin önemli bir payı bulunuyor. Bu tasarım her ne kadar arka koltuklarda biraz klostrofobik bir ortam yaratsa da, çok dinamik bir görünüm ortaya çıkardığı bir gerçek.

C-HR’ın kabini de tıpkı dışı gibi çok modern ve sportif çizgilere sahip. Ayrıca kullanılan farklı materyaller sayesinde kalite hissiyatı da oldukça yüksek. Sürücü odaklı bir ön konsola sahip olan otomobil, malzeme kalitesi yönünden de iyi bir noktada. Kapı içerindeki kaplamalar, ön konsoldan kapılara uzanan renkli hat ve tavandaki desenler şık ve keyifli bir kabin ortaya çıkarıyor. Ön konsolda dokunmatik kumandalara sahip renkli bir multimedia ekranına yer verilmiş. Bu ekran öyle ustaca yerleştirilmiş ki, sürüş sırasında herhangi bir görüş sıkıntısı yaşanmıyor.

C-HR iki farklı motor seçeneğine sahip. Baz motor seçeneği olarak sunulan 1.2 litrelik turbo benzinli ünite 116 bg güç ve 185 Nm maksimum tork üretiyor. Bu versiyon 4x2 ve 4x4 aktarma seçenekleriyle alınabiliyor. 4x2 versiyon hem manuel hem de Multidrive S şanzımanla sunulurken, 4x4’te ise sadece Multidrive S CVT şanzıman görev yapıyor. C-HR’ın diğer motor seçeneği olan hibrit versiyon ise sadece 4x2 aktarma ve CVT şanzımanla alınabiliyor. Madrid yollarında kullandığımız hibrit versiyon 1.8 litrelik VVT-i benzinli motora ve bataryaları arka koltuğun altında bulunan elektrikli bir güç ünitesine sahip. Sadece elektrikli motoru kullanarak gidebilmesini sağlayan bir EV modu da sunan C-HR Hybrid, bataryaları dolu olduğu sürece yol ve sürüş şartlarına bağlı olarak 50 km/s hıza kadar sadece elektrik motoruyla ilerleyebiliyor. Bataryalar ise frenleme anlarında veya ayağınızı gaz pedalından çektiğinizde şarj oluyor. Tüm bu aksiyonu göstergeden takip etmek mümkün oluyor. Vites kolundaki B seçeneğinde ayağınızı gaz pedalından çektiğinizde ortaya çıkam motor freni etkisiyle birlikte piller daha hızlı şarj edilebiliyor. Oldukça iyi bir performansa sahip olan C-HR Hybrid’in tüketim verileri ise dizel motorlu otomobilleri tarihe gömecek seviyede. Öyle ki; 18 inçlik janta sahip üst donanımlı versiyonun ortalama yakıt tüketimi 3.9 litre, şehir içi tüketimiyse 3.5 litre olarak veriliyor. Sport modu da sunan otomobil, tatlı sert karakterli süspansiyonlarıyla dinamik bir karaktere de sahip, ancak CVT şanzımanın sportif sürüş hissini biraz törpülediğini söylemek zorundayız.

C-HR donanım yönünden de çok iddialı. Giriş seviyesi olarak sunulan Advance’de; 17 inçlik alüminyum alaşımlı jantlar, çift bölgeli otomatik klima, 8 inç Toyota Touch 2 multimedya sistemi, geri görüş kamerası, yağmur sensörü, Cruise Control, otomatik yanan farlar, LED gündüz farları ve elektronik park freni gibi donanım özellikleri bulunuyor. Toyota C-HR’ın Diamond ve Dynamic adıyla sunulan ve aralarında sadece bir takım stil farkları olan üst donanım seviyelerinde ise ek olarak; ısıtmalı koltuklar, akıllı giriş sistemi, karartılmış yan ve arka camlar, yarı parçalı deri koltuklar, Kolay Akıllı Park Destek Sistemi (S-IPA), 18 inç alüminyum alaşımlı jantlar ve çift renkli gövde gibi özellikler de bulunuyor. Kullandığımız otomobildeki JBL müzik sistemi ve navigasyon özelliği ise opsiyonel olarak sunulmakta.

Toyota C-HR’ın en büyük avantajlarından biri ise fiyat etiketi. Öyle ki; hibrit otomobiller için getirilen ÖTV avantajı direkt olarak bu otomobile yarıyor ki, bu da özellikle hibrit versiyonun çok mantıklı bir fiyat etiketine sahip olmasını sağlıyor. C-HR Hybrid lansmana özel 101.337 TL’den başlayan fiyat etiketleri taşıyor. Otomobilin 1.2 litrelik versiyonu ise tabii ki daha uygun bir etikete sahip. Manuel şanzımanlı 4x2 versiyon  86.719 TL’den başlayan lansman fiyatlarıyla sunuluyor.

Haber: Bahadır Bektaş / Madrid

ÇOK OKUNANLAR