SEKTÖREL › Elektrikli Audi'lere özel ses!

Elektrikli Audi'lere özel ses!

13 Nisan 2012 / 12:52 Audi'nin akustik laboratuarında her e-tron modeline özgü motor sesi geliştiriliyor

Elektrikli Audi'lere özel ses!
Audi, elektrikli otomobillerin yayaların güvenliği için en büyük dezavantajlarından biri olan sessizlikle ilgili yaratıcı bir yol geliştirdi. Merkezi, markanın Almanya'nın Ingolstadt kentinde oluşturulan akustik laboratuarında, mühendisler ve müzik adamları, Audi'nin elektrikli otomobil teknolojisi e-tron için motor sesi besteliyor.

Bilim adamları yayalar için tehlike yaratan sessizlik sorununun çözümünü her bir e-tron modeli için farklı bir yapay motor sesi geliştirmekte buldu. Audi'nin e-tron modellerinde motor ses üretmediği için, bu eksik mühendisler ve müzik adamları tarafından gideriliyor. Uzmanlar, bilim kurgu filmlerindeki uzay mekiği seslerini andıran geleceğin motor sesini elde etmek için bilgisayar programlarından yararlanıyor.

E-tron'larda yer alan kontrol ünitesi, dışarıya verilecek sesi, aracın hızını, devrini, yük miktarını ve daha onlarca veriyi hesaplayarak oluşturuyor. Ses dışarıya, milisaniyeler içerisinde, aracın şasisine yerleştirilen hoparlörler yardımıyla veriliyor. Hoparlörler normal durumda 8 ile 10 Watt gücünde bir ses çıkışı sağlıyor. Bu rakam uç durumlarda 40 Watt'a kadar çıkabiliyor. Audi her e-tron modeli için, onun imzası olacak ve karakterini yansıtacak bir motor sesi geliştiriyor.     

ÇOK OKUNANLAR