En performanslı Junior'ı pistte kullandık
12 Temmuz 2024 / 10:11 Alfa Romeo'nun ilk elektrikli modeli Junior'ın "VELOCE 280" versiyonu pistte tanıtıldı
Alfa Romeo’nun tamamen elektrikli motor seçeneğine sahip ilk modeli olan Junior, çok yakında Türkiye'de olacak. 136 beygir gücünde 1.2 litrelik 48V hibrit ve 156 beygirlik tamamen elektrikli motor seçenekleriyle Ekim ayında Türkiye yollarıyla buluşmaya hazırlanan Junior'ın en sportif versiyonu olan ve Alfa Romeo’ya özel teknolojilerle donatılan 280 beygir gücündeki VELOCE versiyonuyla markanın Balocco'daki test pistinde buluştuk.
Markanın DNA’sını ve sportif duruşunu elektrikli otomobil dünyasına taşıyan Junior VELOCE 280, yeni nesil Alfisti’ye hoş geldin mesajı veren başarılı bir Alfa olarak karşımıza çıkıyor. 4C, 8C, Giulia & Stelvio Quadrifoglio, Giulia GTA gibi benzersiz projeler yaratan Alfa Romeo ekibi tarafından tasarlanan Junior VELOCE, 207 kW yani 280 HP güç ve 345 Nm tork sağlayan yeni M4+ elektrik motoru, TorSen "D" mekanik sınırlı kaydırmalı diferansiyel kilidi, özel viraj denge çubukları, 20 inçlik jantları ve 380 mm'lik fren diskleriyle performans ve çeviklik açısından elektrikli otomobil pazarına yeni bir soluk getiriyor. Junior VELOCE 280'nin performans verileri etkileyici. 0'dan 100 km/s hıza sadece 5,9 saniyede ulaşan otomobil, 200 km/s’nin üzerine çıkabiliyor.
1.590 kg'lik ağırlığıyla segmentinin en hafif aracı olan Junior VELOCE 280, aynı zamanda segmentindeki en iyi direksiyon oranı (14.6) ve 20 mm alçaltılmış süspansiyonlarıyla da hem üst düzey bir çeviklik hem de sınıfının en iyi yol tutuşunu sunuyor. Önden çekişli bir elektrikli araçta ilk kez kullanılan TorSen "D" mekanik sınırlı kaydırmalı diferansiyel kilidi, 2006 yılında 147 Q2’nin öncülük ettiği sistemin daha hafif ve verimli olacak şekilde gelişmiş evrimi niteliğinde. Yeni sistem özellikle, sürüş koşullarına ve yol şartlarına göre torkun ön tekerlekler arasında dinamik ve dengeli bir şekilde dağıtılmasını sağlıyor.
Junior'da Stellantis'in 54 kWh kapasiteye sahip batarya paketi yer alıyor. Bu batarya ile tek şarjla 410 km'ye varan menzil sunan Junior 280 VELOCE hızlı şarja da uyumlu. Junior’ı, yüzde 10'dan yüzde 80'e kadar şarj etmenin, 100 kW DC hızlı şarj istasyonlarında 30 dakikadan az sürdüğü açıklanıyor.
Alfa Romeo'nun diğer modellerinde yer alan Alfa D.N.A. sistemi Junior VELOCE'de de mevcut. Yol tutuşu ve performansı optimize eden sürüş modları Alfa D.N.A. aracılığıyla seçilebiliyor. Junior 280 VELOCE'de "Dinamik" mod güç ve tork maksimizasyonu sağlarken, direksiyon ve pedalların hassasiyetini artırıyor. Ek olarak, tamamen mekanik frenleme genel sportif karaktere de katkıda bulunuyor. "Doğal" (Natural) sürüş modu maksimum gücü ve hızı sınırlıyor ve ESP sistemi, performanstan ödün vermeden günlük kullanımda enerji ve tüketim tasarrufu sağlayacak biçimde daha ölçülü kullanılıyor. "Gelişmiş Verimlilik" (Advanced Efficiency) modunda, tork en yüksek enerji verimliliği için 300 Nm ile sınırlandırılıyor. Ayrıca Junior 280 VELOCE’deki "B-modu" tuşu sayesinde gaz pedalı her bırakıldığında daha yoğun ve ileri düzey rejenerasyon için yük ön aksa aktarılıyor ve böylece yol tutuşu artırılarak, aracın menzili iyileştiriliyor.
Junior’ın kabini de dış tasarımı gibi oldukça sportif. Bu bölümde özgün İtalyan stili, sportif kimlik ve detaylardaki titizlik öne çıkıyor. Otomobil ayrıca kompakt boyutlarına rağmen 400 litre ile sınıfının en büyük bagaj hacmine sahip. 180° arka kamera ve 360° park sensörleri, aracın giriş ve çıkış manevralarını kendisi tamamlayan yenilikçi ve pratik bir yarı otonom park sistemi için çevredeki alanı izliyor. Junior 280 VELOCE’de, eller serbest elektrikli bagaj kapağı ve anahtarsız giriş sistemi de sunuluyor.
Junior 280 VELOCE, direksiyon başında sürüş keyfinden ödün vermeden maksimum güvenliği sağlamak amacıyla hızlanma, frenleme ve şeritte kalma işlemlerinin otomatik olarak gerçekleştirilmesi için Seviye 2 otonom sürüşe yönelik yeni Gelişmiş Sürücü Destek Sistemleri (ADAS) ile donatılmış. Junior, aracın tüm çevresini yatay ve dikey olarak izlemek için "Akıllı Adaptif Hız Sabitleyici" (IACC) ve Şerit Takip Sistemini, ön kamera ile birleştirerek Seviye 2 otonom sürüş sağlıyor.
Junior, otomatik olarak “on air” yazılım güncellemelerini mümkün kılan yeni nesil bir elektronik mimarisine sahip. Yeni bilgi-eğlence sistemi, sürücünün dikkatini yoldan ayırmadan bir bakışta ihtiyaç duyduğu tüm bilgileri vermek ve akıllı telefon benzeri bir deneyim sağlamak için sofistike, akıcı ve çoklu görev yapabilen bir arayüze sahip. Gösterge panelinin ortasında, hızlı ve kolay “sürükle ve bırak” işlemi ile özelleştirilebilen, tamamen sezgisel etkileşim odaklı grafik bileşenlere sahip bir 10,25 inçlik dokunmatik ekran bulunuyor.
Junior'ın teknolojik yenilikleri arasında araç içi ses tanıma sistemine entegre edilmiş ChatGPT de yer alıyor. Ses kontrolü, Alexa aracılığıyla araçla uzaktan etkileşim için de kullanılabiliyor. Bu özellik, Amazon Alexa’ya şarj ve/veya yakıt seviyesi hakkında soru sorma, aracın son konumunu bulma ve uzaktan kilitleme/ kilidi açma komutları gibi fonksiyonları da sağlıyor.
- Fiat 600 rekabetçi fiyatlarla geldi Fiat'ın yeni B-SUV modeli 600, tamamen elektrikli ve 48V hibrit motor seçenekleriyle satışa sunuldu
- Chery'den yeni bir ürün gamı: LEPAS Chery, başarılı genç nesilleri hedefleyen LEPAS ürün gamını tanıttı
- MG'ye Kristal Elma Ödülü MG, Türkiye’de çekilen reklam filmiyle Kristal Elma Ödülü’ne layık görüldü