MOTORSPORLARI › Ferrari'nin yeni Formula 1 aracı görücüye çıktı

Ferrari'nin yeni Formula 1 aracı görücüye çıktı

14 Mart 2017 / 14:31 Ferrari, 2017 F1 sezonunda yarışacak olan SF70H kodlu yeni yarış aracını tanıttı

Ferrari'nin yeni Formula 1 aracı görücüye çıktı

2017 yılında kuruluşunun 70. yılını kutlayan Ferrari, yeni F1 sezonunda yarışacak olan SF70H kodlu yeni aracını özel bir etkinlikle tanıttı. Fiorano pistinde düzenlenen ve Fiat Chrysler Automobiles ve Ferrari CEO’su Sergio Marchionne’nin de katıldığı tanıtım etkinliğinde takım pilotları Kimi Raikkonen ve Sebastian Vettel toplam 100 km’lik bir test sürüşü gerçekleştirdi. Ferrari SF70H adını, motorsporlarında benzersiz bir geçmişe sahip markanın yetmiş yıllık tarihiyle birlikte, “Scuderia Ferrari” ismi ve gücün “Hibrit” formunu temsilen baş harflerinden almasıyla dikkat çekiyor.

Scuderia Ferrari tarafından Formula 1 Dünya Şampiyonası'na katılmak üzere tasarlanarak üretilen 63. tek kişilik otomobil unvanına sahip araç, F1 tarihinde emsali olmayan bir kural değişikliğinden doğuyor. Geçmiş yıllarda kurallar genellikle otomobilleri yavaşlatmaya yönelikken, bu yıl kural değişiklikleri aksi yönde ilerliyor ve otomobillerin daha yüksek bir aerodinamik bastırma kuvvetiyle daha fazla mekanik kavramaya sahip olmalarını gerektiriyor. 

12 ay süren çalışmanın ardından hayata geçirilen Ferrari SF70H, yaklaşık bin kişiden oluşan Gestione Sportiva ekibi ile gerçekleştirilen işbirliği sayesinde üretilen 56 bin parçadan meydana getirildi. Gestione Sportiva ekibi araç üzerindeki çalışmalarını, bastırma kuvveti ve aerodinamik direnç ile sürüklenme arasında doğru uzlaşma noktasını bulmaya yoğunlaştırmış. Öncelikle yeni Pirelli lastikleri geçmişe göre çok daha geniş tutulurken, önde 6'şar, arkada ise 8'er santimetre daha geniş lastikler kullanılmış. Bu da tıpkı ön kanat, zemin ve difüzörle ilgili 2017 spesifikasyonundan kaynaklanan, artan bastırma kuvveti gibi ileri harekette "fren" yapan ön alanı artırıyor. Bu etkiye karşılık bastırma kuvveti ve lastiklerin daha büyük olan izi, kavramanın / tutunmanın artmasını sağlayarak daha yüksek viraj hızlarının yolunu açıyor.

 

2017 kural yönetmeliği değişikliklerinde aracın motor dinamiğinde çok az değişiklik bulunuyor. En temel değişiklik, yarış sırasında her bir otomobil tarafından kullanılabilen yakıt miktarında göze çarpıyor. Performansta öngörülen artışla ve her turun daha büyük bir yüzdesinin tam devirde geçmesiyle, izin verilen yakıt miktarı 100 kg'den 105 kg'ye çıkarılmış, ancak akış oranı hala saatte 100 kg'ye sabitlenmiş durumda. Hibrit güç ünitesinin bazı mekanik aksamlarının yerleşiminde değişiklik yapılırken, diğer bölümler 2016 model araca benzer düzende devam etmektedir. Motorsporları kuralları cephesinde ise "Token" sisteminin kaldırılması, takımlara sezon boyunca gelişme gösterecekleri daha fazla alan tanıyor.

ÇOK OKUNANLAR