MOTORSPORLARI › Formula E’de güvenlik ondan sorulacak!

Formula E’de güvenlik ondan sorulacak!

05 Nisan 2021 / 23:53 Yüzde 100 elektrikli MINI Pacesetter, Formula E şampiyonasının yeni güvenlik aracı oldu

Formula E’de güvenlik ondan sorulacak!

MINI JCW’den ilham alınarak tasarlanan %100 elektrikli MINI ELECTRIC Pacesetter Münih’te tanıtıldı. ABB FIA Formula E Dünya Şampiyonası'nın yeni güvenlik aracı olarak hazırlanan Pacesetter, markanın elektrikli geleceğini John Cooper Works’ün başarı dolu hikayesiyle birleştiriyor.

e7671b6332bedbe428e7e7d6a141c1b4_1.jpg

MINI Design, BMW Motorsport, FIA ve Formula E'nin arasında gerçekleşen eşsiz iş birliğinin parçası olan Pacesetter'ın ön tarafında, dairesel farlar ve altıgen radyatör ızgarası gibi klasik MINI simgeleri göze tanıdık gelirken, aynı zamanda otomobilin iz genişliğine uyarlanan tekerlek kemerleri ve derin ön rüzgarlık gibi John Cooper Works imzalı parçalar sportif görüntüye katkıda bulunuyor. Karartılmış radyatör ızgarası ve MINI ELECTRIC logosu, güvenlik otomobilinin elektrikli oluşuna atıfta bulunuyor. Izgaranın üst tarafı, motor soğutmasına ihtiyaç duymadığı için ön taraf aerodinamiğe yardımcı olması amacıyla büyük ölçüde kapatılmış. Güvenlik otomobilinin beyaz yanıp sönen ışıkları, motor kaputuna uyumlu bir şekilde entegre edilirken, karakteristik MINI kaput şeritleri tavandan arka uca kadar uzanıyor.

e7671b6332bedbe428e7e7d6a141c1b4_3.jpg

MINI Electric ile sürüş keyfinin elektrikli mobiliteyle ne kadar iyi kombine edildiğini daha önce deneyimlemiştik. Ancak JCW’den ilham alan MINI ELECTRIC Pacesetter çıtayı bir adım daha yukarıya taşıyor ve JCW’nın performans karakterini elektrikli mobilite ile harmanlıyor. MINI ELECTRIC’in bu ekstrem versiyonu Formula E için tasarlandığından dolayı günlük hayatımızda trafikte görebileceğimiz bir otomobil olmayacak. Ancak bu yeni güvenlik aracı, JCW’nin elektrifikasyona açık olduğunun sinyalini veriyor.

e7671b6332bedbe428e7e7d6a141c1b4_0.jpg

MINI ELECTRIC Pacesetter’ın kabini, ağırlık tasarrufu sağlamak için yeniden tasarlanmış. Kabinde, hem yarış hem de yol kullanımı için onaylı altı noktalı kemere sahip sertifikalı koltuklar, minimalist tasarımlı karbon fiber darbe emiciye sahip bir direksiyon simidi ve bir de dijital gösterge grubu bulunuyor. Merkezi bilgi ekranında, ağırlığı azaltmak için karbon fiber kaplama kullanılırken, vites kolu, el freni ve sinyal kolları için de karbon fiber malzemelerden yararlanılmış. Aynı şekilde geri dönüştürülmüş karbon fiber, kapı panellerinde de kullanılırken, kapıların kapatılmasını kolaylaştırmak amacıyla kumaş kayışlara yer veriliyor. İç mekanın bir diğer özelliği ise güvenliği en üst düzeye çıkaran kaynaklı takla kafesi oluyor. 

e7671b6332bedbe428e7e7d6a141c1b4_2.jpg

Bu güçlü tasarımın arkasında BMW Motorsport’un uzmanlığının yer aldığını tahmin edersiniz. Hafif tasarım ilkelerine sıkı sıkıya bağlı olan otomobil, trafikte karşılaştığımız bir MINI Cooper SE’ye göre 130 kg daha hafif. Ayrıca 135kW ve 280 Nm'lik güç ve tork değerleriyle MINI Cooper SE, 0'dan 100 km/s hıza 7.3 saniyede ulaşırken, JCW’den ilham alınan MINI Electric Pacesetter ise aynı hıza çıkmak için sadece 6.7 saniyeye ihtiyaç duyuyor. Bunun yanında bir güvenlik otomobili için daha önemli olan ara hızlanmalardır. Pacesetter da 80-120 km/s arasındaki hızlanmasını 4.3 saniyede tamamlıyor.  

Maksimum go-kart hissi için yarış tipi coilover süspansiyonlarla donatıldığı açıklanan Pacesetter'da dört pistonlu frenler ve 245/40 R18 boyutunda Michelin Pilot Sport lastikler yer alıyor. MINI Electric Pacesetter'ı ilk kez, Formula E'nin 10 Nisan'da Roma'da gerçekleştirilecek olan ikinci etkinliğinde göreceğiz. Resmi FIA Formula E güvenlik aracının sürücüsü Bruno Correia olacak. 

Haber: Nazlı Deniz Gül

ÇOK OKUNANLAR