LANSMAN › KPMG, otomotiv sektöründe oyunun kurallarının değiştiğini açıklıyor

KPMG, otomotiv sektöründe oyunun kurallarının değiştiğini açıklıyor

10 Mart 2016 / 15:55 “KPMG Türkiye Otomotiv Yöneticileri Araştırması 2016” sektörde gelecekte karşılaşılabilecek risk ve fırsatları ortaya koyuyor

KPMG, otomotiv sektöründe oyunun kurallarının değiştiğini açıklıyor

Geçtiğimiz yılı ihracat, üretim ve iç pazarda rekorla kapatan otomotiv sektörü yöneticilerinin önümüzdeki beş yıla dair öngörülerini içeren “KPMG Türkiye Otomotiv Araştırması 2016 - Geleceğin İş Modelleri” araştırması yayımlandı. Denetim, vergi ve danışmanlık hizmetleri sunan ve sektöründeki en büyük dört uluslararası şirketten biri olma özelliğini taşıyan firmanın yaptığı bu araştırma, pazara dair ihracat, satış, üretim ve kapasitesi rakamlarını analiz edip araştırmaya katılan yöneticilerin beklentilerini ortaya koyuyor. Araştırmada ayrıca KPMG uzmanlarının geleceğin iş modellerine yönelik yorumlarıyla otomotiv sektörünün geleceğine ışık tutuluyor.

Genel merkezi Hollanda’da yer alan ve tüm dünyada 155 ülkede 174.000 çalışanı ile firmalara hizmet sağlayan KPMG’nin Türkiye’de otomotiv sektörüne ışık tutan bu araştırmasında altı önemli başlık öne çıkıyor. KPMG Türkiye Otomotiv Sektör Lideri ve Şirket Ortağı Ergün Kış, ilk olarak Türkiye otomotiv yöneticilerinin fikirlerini değiştirdiklerini ve artık başarılı olamayan BRIC (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin) üreticilerinin Avrupa pazarına gireceklerine inanmadıklarını açıklıyor. Araştırmanın ikinci başlığı, pazarda büyümenin artık vergilerde yaşanacak azalmaya değil, milli gelirde yaşanacak artışa bağlı olduğunu gösteriyor.

Araştırma sonucunda ortaya çıkan bir başka gerçek ise karlılıklarını yetersiz bulan yetkili satıcıların internet üzerinden ikinci el araç satışına yönelmiş olması. Yetkili satıcıları etkileyen en önemli dış faktörler arasında, yoğun rekabette değişen tüketici beklenti ve davranışlarının dikkatle izlendiğini aktaran Ergün Kış, finansal risklerle karşı karşıya kalan ve yoğun rekabet içinde olan yetkili satıcılar nezdinde ikinci el pazarının internet üzerinden büyümesinin beklendiğini ifade ediyor.

Yapılan çalışma sonucunda, bazı üreticilerin Türkiye’de yapmayı planladıkları yatırımlar ile birlikte üretim ve kapasite açıklamalarının beklentileri aştığını ve beş yıl sonrası için beklenen tahminlerin yakalandığını açıklayan Kış, bir başka ana başlık olarak ise İran’ın global ekonomiye açılıyor olmasının Türk otomotiv sektörü için belirleyici olabileceğinin altını çizdi.

KPMG’nin yaptığı “Türkiye Otomotiv Yöneticieri Araştırması 2016”nın son ana başlığı ise, elektrikli, hibrit veya yakıt hücreli otomobiller, otonom sürüş teknolojileri ve bağlanabilirlik teknolojilerin gelecekte kritik öneme sahip olacağını ortaya koyuyor.

KPMG Türkiye ise İstanbul merkez ofisinin yanı sıra Ankara ve İzmir ofisleriyle, 1982 yılından beri 1.000 çalışanıyla her sektörden yaklaşık 4.000 firmaya sektörler özelinde hizmet verirken, rekabette ihtiyaç duydukları endüstriyel trendler hakkında değer yaratan çözümler sunuyor.

Haber: Ege Geçyatan

ÇOK OKUNANLAR