KONSEPT › Mercedes-Benz "Concept EQT"yi tanıttı

Mercedes-Benz "Concept EQT"yi tanıttı

11 Mayıs 2021 / 00:46 Concept EQT, 2022’de sunulacak olan T-Serisi’nin elektrikli versiyonuna dair ipuçları veriyor

Mercedes-Benz

Mercedes-Benz, yeni hafif ticari modeli T-Serisi hakkında ipuçları taşıyan tamamen elektrikli Concept EQT'yi tanıttı. Seri üretime yakın bir görünüm sunan EQT konsepti, yedi kişiye kadar oturma kapasitesine sahip çok yönlü bir yaşam alanı ve geniş bir bagaj sunuyor.

3172e0e1605e1540c0928d0cadff89be_2.jpg

Beş metreye yakın (4945 mm) uzunluğu, 1863 mm'lik genişliği ve 1826 mm'lik yüksekliğiyle heybetli bir forma sahip olan EQT, dengeli gövde oranları ve heyecan uyandıran yüzey tasarımıyla dikkat çekiyor. Otomobilin LED ön farlara sahip karakteristik siyah ön paneli kusursuz bir şekilde motor kaputuyla bütünleşiyor ve "Yıldız" deseniyle ışıldıyor. Ön panelden, parlak 21 inçlik hafif alaşım jantlara ve panoramik cam tavandan arkada yer alan elektrikli kaykaya kadar aracın her bir yanında 3D efektine sahip farklı boyutlu yıldızlar göze çarpıyor. Ayrıca hem önde hem de arkada LED aydınlatmaları birbirine bağlayan birer ışık şeridi de bulunuyor. Bu detay aracın Mercedes-EQ ailesinin bir üyesi olduğunu vurguluyor.

4b18615417b9a1c8591a7f8d3c28f3fd_4.jpg

Concept EQT, üçüncü sırada yer alan iki tam boy koltuğa rahatlıkla erişim sağlamak üzere her iki tarafta da sürgülü arka kapılarla donatılmış. Üçüncü koltuk sırası daha fazla alana ihtiyaç duyulduğunda katlanabiliyor ya da araçtan tamamen çıkarılabiliyor. Konsept araç, bagaj bölmesine entegre elektrikli kaykay ile oldukça sıra dışı bir fonksiyonellik seviyesi sunuyor. Elektrikli kaykay, alüminyum bir çerçeveye yerleştirilen ve bagaj zemini ile aynı hizada olan pleksiglas bir zeminin altındaki çift katmanlı bir bölmede gizleniyor. Bu kaykay, alüminyumdan yapılmış olup üzerindeki Yıldız desenleriyle şık bir görünüm sergiliyor.

Konseptin ikinci koltuk sırasına ise yan yana üç adet çocuk koltuğu yerleştirilebiliyor. İçine lazerle yıldızlar işlenen panoramik cam tavan, iç mekanı ışıkla dolduruyor. Cam tavanının önden arkaya doğru daralan zarif şişe tasarımı, aracın daha uzun görünmesini sağlıyor. 

4b18615417b9a1c8591a7f8d3c28f3fd_1.jpg

Concept EQT’nin iç mekanında yer verilen siyah ve beyaz renkler son derece zarif bir kontrast oluşturuyor. Koltuklar, beyaz nappa deri ile kaplanmış. Koltuk merkezlerindeki örgülü uygulamalar ise geri dönüştürülmüş deriden üretiliyor. Parlak siyah yuvarlak havalandırma ızgaraları, galvaniz süslemeler ve dokunmatik kumanda yüzeylerine sahip çok fonksiyonlu direksiyon simidi kabin içindeki kalite algısını ve modern görünümü güçlendiriyor. Orta konsol, kapılar ve ayak boşluğunda yer alan aydınlatmalar da şık bir ortam yaratıyor.

Mercedes-Benz, MBUX bilgi-eğlence sistemi (Mercedes-Benz Kullanıcı Deneyimi) ile yenilikçi işletim ve ekran konseptini hafif ticari araç segmentine uyguluyor. Sistem, bağımsız merkezi dokunmatik ekran, direksiyon simidindeki dokunmatik kumanda düğmeleri ve isteğe bağlı olarak sunulan, “Hey Mercedes” sesli asistanı ile kontrol edilebiliyor. Bünyesinde barındırdığı yapay zeka ile gelişmiş öğrenme yeteneği sergileyen MBUX, öngörüye dayalı davranışlar yardımıyla sürücünün bir sonraki adımda ne yapmak istediğini tahmin edebiliyor. MBUX ayrıca Mercedes me connect üzerinden canlı trafik bilgisi ve havadan güncelleme gibi çözümler de sunuyor.

524e78f0e1a426b2b570c957d5f07cc0_4.jpg

Bilgi-eğlence sistemin yüksek çözünürlüklü ekranın ana menüsündeki EQ bölümü, belirli ekranlara ve ayarlara erişim için merkezi bir nokta görevi görüyor. Burada; şarj akımı, hareket süresi, enerji akışı ve tüketim grafikleri gibi bilgiler gösteriliyor. Bilgi-eğlence sistemi ekranı aynı zamanda navigasyon veya sürüş modlarına erişim için de kullanılabiliyor. Mercedes me connect üzerinden ayrıca; şarj noktaları, elektrikli sürüş menzili, şarj seviyesi, hava durumu veya trafik koşullarını dikkate alarak optimize edilmiş rota planlaması gibi elektrikli araçlara özgü navigasyon hizmetleri ve işlevleri de sunuluyor.

2022 yılında pazara sunulacak olan yeni T-Serisi, ticari olarak konumlandırılan ve bu yıl tamamen elektrikli bir versiyonla tanıtılacak olan Citan ile birlikte markanın hafif ticari araç pazarındaki ürün gamını tamamlıyor. İçten yanmalı motora sahip T-Serisi'ni bireysel kullanıcılar için tamamen elektrikli EQT takip edecek.

ÇOK OKUNANLAR