SEKTÖREL › Mercedes-Benz otobüsleri ve güvenlik!

Mercedes-Benz otobüsleri ve güvenlik!

24 Ekim 2011 / 02:42 Mercedes-Benz'in 'Güvenli Sürüş Günü'nde otobüslerdeki güvenlik teknolojileri uzmanlar tarafından tanıtıldı

Mercedes-Benz otobüsleri ve güvenlik!
Mercedes-Benz otobüslerinde sunulan en güncel güvenlik teknolojileri ve bu güvenlik sistemlerinin kullanımlarında dikkat edilmesi gereken hususlar,  “Güvenli Sürüş Günü”nde Daimler AG ve Mercedes-Benz Türk A.Ş. uzmanları tarafından uygulamalı olarak tanıtıldı.

Mercedes-Benz Güvenli Sürüş Gününde bir konuşma yapan Direktörler Kurulu Başkanı Wolf-Dieter Kurz, güvenliğin Mercedes-Benz marka değerlerinin başında yer aldığını belirterek Hoşdere Fabrikasında üretilen şehirlerarası otobüslerinin %80’inin ihraç edildiğini ve bu araçların standart güvenlik donanımlarının yurtiçi pazarı için üretilenlerle birebir aynı olduğunu açıkladı.

Mercedes-Benz Türk Pazarlama ve Satış Direktörü Süer Sülün ise güvenliğin ürünlerin kalitesi ve donanımı ile başladığını, bilinçli ve sorumlu hareket eden ve her an üreticinin desteğini alan kullanıcılarla devam ettiğini belirterek, kamu yönetiminin de her aşamada gerekli denetimi yapmasının önemini vurguladı.

Mercedes-Benz Türk uzmanları, güvenli bir sürüş için mutlaka dikkat edilmesi gereken, yapılması ve yapılmaması önerilen noktaları şu şekilde sıralıyorlar:
-Mercedes-Benz Türk’ ün verdiği tanıtım ve eğitimlere katılın.
-Aracınızdan en yüksek verimi almak için eğitimlerde ve işletme talimatlarında anlatıldığı gibi kullanın.
-Yola dinlenmiş olarak çıkın, yasayla belirlenmiş sürelerde mutlaka sürücü değiştirin.
-Yorgun olmasanız da sürüş esnasında mutlaka dışarıdan araç içine temiz hava girmesini sağlayın.
-Koltuğunuzu doğru ayarlayın.
-Trafik kurallarına ve hız limitlerine mutlaka uyun. Aracınızı yol ve hava şartlarına uygun kullanın.
-Lastiklerinizin basıncını ve diş derinliğini sık sık kontrol edin.
-Ön düzen ayarlarınızı kontrol ettirin ve yaptırın.
-Farlarınızın ayarlarını mutlaka yaptırın.
-Otobüslerinizin bakım ve onarımlarını zamanında, orijinal yedek parçalar kullanılarak ve yetkili servislerde yaptırın.
-İşletme talimatlarında belirtilen işletme sıvılarını (yakıt, yağ, antifriz, fren hidroliği, akü suyu vb.) kullanın.
-Otobüsünüz ile birlikte teslim edilen 6 kg.lık yangın tüpünün de bakımını düzenli olarak yaptırın.
-Bagajınızda yanıcı / parlayıcı malzemeler taşımayın.
-Aracınıza üretici firmanın onaylamadığı donanımları ve serbest bırakmadığı ebatta lastikleri takmayın.
-Aşınmış ve diş derinliği kalmamış lastikleri çeker aksta iç tarafa da olsa takmayın, ön lastiklere kaplama yaptırmayın.
-Aracınızın yakıt boruları, egzoz spiralleri, turbo gibi kritik aksamında kesinlikle kaynak veya lehim ile onarım yaptırmayın.
-Sigortalarınızı değiştirirken öngörülenden yüksek amper değerli sigorta takmayın, sigorta yerine telle bağlantı yapmayın.
-Aracınızın tekstil aksamını yenilerken, araçlarda kullanımı uygun olmayan ev tekstili kullanmayın.

Mercedes-Benz’in Hezarfen Havaalanı’ndaki Güvenli Sürüş Günü’nde teorik ve uygulamalı olarak tanıtılan güvenlik sistemleri;
•    Mesafe Ayarlayıcı – Proximity Control
Telligent Mesafe Ayarlayıcı, otoyollarda ve şehirlerarası yollarda sürücünün daha rahat ve güvenli yolculuk yapmasını garanti altına alır. Sistem önde daha yavaş giden bir araç algıladığında, sürücü tarafından önceden seçilmiş bir takip mesafesine tekrar ulaşılana kadar aracı azami frenleme ivmesinin %20’sine kadar bir ivmeyle frenler. Aracın önü açıldığında mesafe ayarlayıcı otomatik olarak araç hızını tekrar önceden ayarlanmış hıza çıkarır. Bu sistem aynı zamanda yeni Aktif Fren Asistanı (Active Brake Assist) sisteminin temelini oluşturur.

•    Aktif Fren Asistanı – Active Brake Assist
Güvenlik alanındaki yeniliklerin en günceli olan Aktif Fren Asistanı bugüne kadar araçlarda ilk olarak Mercedes-Benz Actros kamyonlarda kullanılmıştır. Mesafe ayarlayıcı baz alınarak üretilen sistem, hareket etmekte olan bir engelle çarpışma tehlikesi oluştuğunda araç durana kadar otomatik frenleme yapar. Böylece Aktif Fren Asistanı, bir çarpışmayı kesin olarak önlememekle birlikte sistem sayesinde çarpışma hızı önemli ölçüde düşürüldüğünden kazanın sonuçlarını da çok büyük ölçüde hafifletir. Aktif Fren Asistanı, Takip Mesafesi Ayarlayıcı’da yer alan üç radar sensörünün sinyallerinden yararlanır. Sistem, olası bir çarpışma tehlikesi          algıladığında sürücüyü önce görsel olarak, sonra da sesle uyarır. Sürücü tepki vermezse önce azami fren gücünün yaklaşık %30’u ile kısmi bir frenleme, ardından da tam frenleme yapar.

•    Denge Regülatörü  (ESP) – Electronic Stability Control
Elektronik Stabilite Programı (ESP), fizik kuralları çerçevesinde otobüsün savrulmasını engeller. Sensör, araçta savrulma veya kayma gibi bir tehlike belirlediğinde, aracı şeridinde tutmak için önce motor gücünü azaltır, ardından da gerekli tekerlekleri ayrı ayrı frenler.

•    Şerit Takip Yardımcısı – Lane Assistant

Aracın istem dışı olarak şeridinden çıkma tehlikesi karşısında sürücüyü uyarır. Şerit Takip Yardımcısı bir kamera vasıtasıyla sürekli olarak aracın, bulunduğu şeridin çizgilerine olan mesafesini kontrol eder. Aracın, şerit çizgisini aşması durumunda, sürücü titreşimle ve sesli olarak uyarılır.

•    Sürekli Frenleme Limitörü / Tempomat – Continuous Action Brake
Bu sistemle otobüslerin hızı rampa inişlerde de otomatik olarak korunur.

•    Ön Çarpışma Koruyucusu – Front Collision Guard
Aracın ön taraftan çarpışma şeklinde yapacağı bir kaza durumunda darbeyi azaltarak kaza anında sürücü ve ön koltuklarda oturan yolcuları koruyan pasif güvenlik sistemidir.


ÇOK OKUNANLAR