KONSEPT › Peugeot HX1 Concept

Peugeot HX1 Concept

02 Eylül 2011 / 22:43 Peugeot, tek hacimli yeni konsept otomobili HX1'i Frankfurt Otomobil Fuarı'nda sergileyecek

Peugeot HX1 Concept
Peugeot, tüm ihtiyaçlara cevap vermeyi amaçlayan,çevreci ve şık HX1 konseptini duyurdu.1990 mm'lik genişlik ve 4954 mm'lik uzunluk ölçüleriyle dev bir MPV olan HX1, 1373 mm olan yüksekliğiyle aynı zamanda bir spor otomobil çizgisine de sahip. Bu tasarım, rüzgar sürtünme katsayısının düşük tutulmasına katkı sağlamış ve 0.28 Cd'lik bir sürtünme katsayısı ortaya çıkarmış. Bu rakamın elde edilmesinde otomobildeki hareketli parçaların da etkisinin olduğu açıklanıyor. Türbin şeklinde tasarlanarak, düz bir disk yüzeyi elde edilecek şekilde açılan yedi jant kanatçığı ile  bagaj kapağı üstünde yer alan ve 100 km/s hızın üzerinde açılan spoiler ve iki yan kanatçık aerodinamik yapıyı iyileştiren hareketli parçalar olarak tasarlanmış.

Katlanır koltuk mekanizmasıyla altı kişiye kadar ulaşım imkanı sunan HX1'de, yukarı doğru asimetrik şekilde açılan kapılara yer verilmiş. Dijital ve dokunmatik ekranların da etkisiyle fütüristik bir tasarım sunan kabinde bol miktarda deri ve metale yer verilmiş. Kokpitin fütüristik çizgileri tıpkı ön yüzde olduğu gibi Peugeot'nun daha önce tanıttığı HR1 konseptine gönderme yapıyor.

Otomobilin arka bölümünde, yolcuların donanım ve konforuna azami özen gösterilmiş. Orta kol dayama bölümünde bir dizi kumanda düğmesi yer alırken orta konsolaysa Peugeot tarihine anlamlı bir gönderme yapan bir kahve makinesi yerleştirilmiş. El yapımı beyaz Carrara mermer ile süslenen bu konsol, seçkin ve modern bir iç mekan ambiyansı yaratıyor.

HX1 konseptinin kalbindeyse hibrit bir sistem yatıyor. 508 GT’de kullanılan 2.2 litrelik HDi dizel motor, 204 beygirlik gücü ön tekerleklere aktarırken, 95 beygir gücündeki elektrikli motorsa arka tekerlekleri tahrik ediyor.Toplam 299 beygir güç üreten konseptin lityum-iyon bataryaları 220V'lik prizle şarj edilebiliyor. Elektrik modunda 30 km mesafeye kadar yol alabilen konsept, 3.2 lt/100 km'lik yakıt tüketimi ve 83 g/km'lik emisyon değeriyle tutumluluk konusundaki iddiasını da ortaya koyuyor.

HX1'de yolcular kadar sürücünün rahatı da düşünülmüş. Sürücüye daha fazla kullanım konforu sağlamak için  “cruising = uzun yol" modunda direksiyon simidi otomatik olarak sertleşiyor. Ayrıca, çok işlevli merkezi ekran bir bölümünde sadece önemli bilgileri görünür bırakacak şekilde kendi ekseni etrafında dönebiliyor. Gösterge paneli ile gözü yoldan ayırmadan tüm bilgilerin göz hizasında görüntülenmesini sağlayan "head-up" sistemi de araca tam hakimiyet sağlayacak şekilde tasarlanmış.

Haber: Kerem TOKMAK

ÇOK OKUNANLAR