LANSMAN › Renault Twizy Türkiye'de...

Renault Twizy Türkiye'de...

10 Haziran 2014 / 05:22 Renault'nun sıra dışı elektrikli aracı Twizy, bir scooter alternatifi olarak Türkiye pazarına sunuluyor...

Renault Twizy Türkiye'de...

Çevre dostu teknolojilere ciddi yatırımlar yapan Renault, elektrikli ürün gamındaki en sıra dışı aracı 26 Haziran'dan itibaren ülkemizde de satışa sunuyor. Scooter’lara alternatif olarak gösterilen Twizy, farklı tasarımıyla dikkat çekerken, iki kişilik kabini ve yukarı doğru açılan plastik kapılarıyla, özellikle şehir içi kullanımı düşünülerek geliştirildiğini gözler önüne seriyor.

Renault tarafından UDO, yani Unidentified Driving Object (Tanımlanamayan Ulaşım Aracı) olarak tanımlanan Twizy, arka arkaya yerleştirilmiş iki adet koltuğa sahip. 2.34 metrelik uzunluğu ve 1.24 metrelik genişliğiyle çok küçük alanlara dahi sığabilen Twizy, bu yönüyle tam bir şehir aracı. Küçük sınıf bir otomobilin sığabileceği bir alana dik bir şekilde, yan yana üç Twizy park etmek mümkün. Ayrıca kapılarının yukarı doğru açılıyor olması da iniş binişlerde büyük bir kolaylık sağlıyor. 3.4 metrelik dönüş yarıçapıyla yüksek bir manevra kabiliyeti sunan aracın altyapısı Renaltsport tarafından geliştirilmiş. Bu da son derece eğlenceli, ancak biraz sert bir sürüş karakteri ortaya çıkarıyor.

Twizy, tek motor ve versiyonla Türkiye yollarına çıkıyor. Life adındaki versiyonuyla sunulan Twizy’de 13 kWh, yani 17 bg gücünde elektrikli bir motor görev yapıyor. Bu üniteyi besleyen 6.1 kw/s’lik bataryaları 3,5 saatte dolan Twizy, pilleri tam doluyken 100 km’lik bir menzil sunuyor. Günlük kullanımda 2.5 TL’lik bir maliyetle 70-80 km’lik bir mesafe kat etmek mümkün. Twizy’nin en önemli özelliklerinden biri de 220 W’lik ev tipi prizlerden şarj olabilmesi. Böylece herhangi bir hızlı şarj noktasına ihtiyaç duyulmuyor. 0-50 km/s hızlanmasını 6.5 saniyede tamamlayabilen Twizy’nin ulaşabildiği maksimum hız ise 80 km/s olarak açıklanıyor.

Son derece minimalist bir araç olan Twizy, 31 litrelik bir bagaj ve kabininde de toplam hacmi 8.3 litre olan iki adet eşya gözü sunuyor. Araçta standart olarak yan camlar bulunmuyor, ancak plastik camlar 860 TL’lik bir opsiyon olarak alınabilecek. Twizy, 13.700 euroluk bir fiyat etiketine sahip ve bu fiyata piller de dahil. Avrupa’da piller kiralık olarak sunulurken, bizde otomobille birlikte satılma yoluna gidilmiş ve bu sistem uzun vadede alıcı için daha avantajlı görünüyor. Twizy’de klima veya ABS gibi donanımlar mevcut değil. Bazı opsiyonlar sunuluyor, ancak bunlar da daha çok görünümle ilgili. Metalik renk, renkli kişiselleştirme seçenekleri ve 13 inçlik renkli jantlar, Twizy’nin fiyatını 14.400 euroya çıkarıyor.

Twizy motosiklet ehliyetiyle kullanılabilen bir araç. Bununla birlikte yakında yapılacak yeni düzenlemeyle birlikte B sınıfı ehliyeti olanlar da Twizy'nin direksiyonuna geçebilecekler. Twizy’yi özellikle tatil yörelerinde sıkça görebilirsiniz.

Yazı: Bahadır Bektaş

ÇOK OKUNANLAR