TEST MERKEZİ › Test: Mazda3 Sedan

Test: Mazda3 Sedan

11 Eylül 2014 / 08:59 Mazda3 çekici tasarımı, kaliteli iç mekanı ve makul yakıt tüketimiyle dikkat çekiyor

Test: Mazda3 Sedan

Mazda’nın 90’lardaki görkemli günleri ne yazık ki geride kaldı. Markanın bir dönem çokça tercih edilen 323, 626 gibi modelleri sokaklardaki yerini hâlâ koruyor, ancak Japon üreticinin yeni modelleri artık ne yazık ki sıkça karşımıza çıkmıyor. “Mazda neden artık eskisi kadar çok satmıyor?” sorusunun net cevabını geçtiğimiz günlerde test ettiğim Mazda3’ü teslim alana kadar ben de bilmiyordum. Eğer dilerseniz otomobil hakkında konuşmaya başlamadan önce bu soruyu cevaplamak istiyorum: Mazda artık eskisi kadar çok otomobil üretmiyor ve ürettiği otomobillerin öncelikle daha büyük pazarlarda satmayı hedefliyor. Japonya Türkiye’ye Almanya üzerinden ithal edilen yeni modellerin de öncelikli olarak Avrupa’da satılmasını istiyor. Bu nedenle Mazda Türkiye’ye sınırlı sayıda araç geliyor ve Mazda Türkiye yetkilileri de bu araçları satmakta herhangi bir sıkıntı yaşamıyor. Eldeki kotalar kısıtlı olunca Japon üreticinin Türkiye ayağı ellerindeki ürünü satmak için diğer pek çok markanın aksine sık sık reklam vermek zorunda bile kalmıyor. Bu nedenle otomobil bu sektörü takip edenler dışında çok az biliniyor.

Mazda, üçüncü jenerasyon Mazda3’ü geçtiğimiz yılın yaz aylarında 2014 model yılına sahip bir otomobil olarak tanıttı. Japon üreticinin CX-5 ve Mazda6 modellerinin ardından KODO tasarım dili kullanılarak tasarlanan üçüncü modeli olan Mazda3 tıpkı diğer iki model gibi oldukça şık bir tasarıma sahip. Japon tasarımcı Koichi Tabata otomobilin özellikle boyut ve çizgileri konusunda oldukça iyi bir işe imza atmış. Bulunduğu sınıf göz önünde bulundurulduğunda dışarıdan tam olması gereken büyüklükte görünen otomobil, ayrıca hangi açıdan bakarsanız bakın gözünüze güzel görünmeyi başarıyor. Dizdiğim methiyelerden de tahmin edeceğiniz gibi otomobilin tasarımını gerçekten beğendim.

Mazda otomobilin dışında yakaladığı şıklığı iç mekanda da devam ettirmeyi başarmış. Kapıyı açıp sürücü koltuğuna oturduğunuzda karşınıza aldığınız çok fonksiyonlu direksiyon üzerinde bulunan pek çok tuşa rağmen şık kalmayı başarmış, direksiyonun ardında ise devir saatinin ortaya konumlandırıldığı okunaklı ve sportif gösterge paneli yer alıyor. Şu anda satışta olan en yüksek donanım seviyesi olan Power donanıma sahip test aracımızda gösterge panelinin üstüne yerleştirilmiş head-up display bulunuyor. Mazda orta konsol ve infotainment sistemi konusunda ise sanki biraz hile yapmış gibi görünüyor. Infotainment sisteminin yedi inçlik ekranı Mercedes-Benz’de sunulan ekranı andırırken (bu ekran sahip olduğu daha ince çerçeveyle daha şık görünüyor), orta konsolda vitesin altına konuşlandırılmış kumanda grubu akıllara BMW’yi hatırlatıyor. Bu kumanda grubunun hemen sağında yer alan küçük ses ayar kumandası ise akıllara Audi’nin multimedya sistemini getiriyor. Mazda mühendis ve tasarımcıları adeta Almanya’nın üç büyüğünün multimedya sistemlerinin en iyi yanlarını alarak birleştirmiş, ortaya çıkan ürün ise oldukça başarılı olmuş. İç mekan ile ilgili dikkat çekici bir başka unsur ise burada kullanılan malzemelerin gayet kaliteli ve lüks hissettiriyor oluşu. Elinizi konsolda gezdirip plastiğin yumuşaklığını yokladığınızda pişman olmazken, klima ayarı veya multimedya sistemi için kullandığınız kumandaları kullanırken de “bunlar acaba 1-2 seneye ne olur?” diye düşünmüyorsunuz. Yüksek donanım ile birlikte satın aldığınız Bose ses sistemi sürüşlerden alınan keyfi kesinlikle arttırıyor. Bu lüks hissiyatının yanı sıra otomobilin arka koltuklarında sahip olduğu yeterli diz mesafesi ve 419 litrelik bagaj hacmi ise kullanışlılığın da geri planda olmadığı anlamına geliyor.

Mazda3’ün yeniliklerinden bir tanesi ise kaputun altında yer alıyor. Mazda’nın 1.5-litre hacmindeki SKYACTIV-G dört silindirli atmosferik motoru 120 bg güç ve 150 Nm tork üretiyor. Model gamının zirvesinde yer alan Power donanımda sadece 6-ileri geleneksel otomatik şanzıman ile eşlenebilen bu motor alışılmışın aksine oldukça makul yakıt tüketimine sahip. Fabrika tarafından 5.5 lt/100km olarak verilen ortalama tüketim değerini yakalamak her ne kadar İstanbul koşullarında pek de mümkün olmasa bile, testimiz boyunca yakaladığım 7 lt/100km’lik ortalama tüketim değeri benzinli bir otomobil gayet makul. Ancak anladığım kadarıyla bu makul tüketim değerini elde etmek amacıyla Japon mühendisler sportiflikten vazgeçmişler, çünkü otomobil ile seri bir sürüş yapmak istediğiniz zaman adeta sahip olduğunuz 120 bg’yi sağ ayağınızın altında hissetmiyorsunuz. Ağırlığı iyi ayarlanmış bir direksiyon ve tatlı-sert süspansiyona sahip olan Mazda3’ün sportiflik konusunda motorundan yeterince yardım almaması eksi hanesine yazılabilecek en önemli şey gibi görünüyor.

Bence Japon üretici Mazda3’ü geliştirirken oldukça başarılı bir işe imza atmış. Otomobilin ülkemizde yalnızda benzinli motor seçeneğine sahip olması dizel otomobil arayışı içerisinde olan otomobil severler için kötü olsa bile, Mazda3’ün gerek 55.500 TL’lik baz fiyatı, gerekse otomatik şanzıman ile bile sahip olduğu makul yakıt tüketimi oldukça etkileyici. Mazda’nın yeni Mazda2’de ilk defa kullanacağı 1.5-litre SKYACTIV-D dizel motorun önümüzdeki yıl Mazda3’teki yerini de alacağını da eklemeden geçmemek gerek. Gönül ister ki yeterli sayıda Mazda3 Türkiye’ye gelebilse de, bu şık otomobili sokaklarda daha fazla görebilsek…

Yazı: Ege Geçyatan / Fotoğraflar: Alp Emre Göksel

ÖZELLİKLER

Motor: Sıralı 4-silindir, 1496 cc

Güç: 120 bg @ 6000 d/d

Tork: 150 Nm @ 4000 d/d

0-100 km/s: 11.6 sn (fabrika verisi)

Maks hız: 185 km/s (fabrika verisi)

Ortalama tüketim: 5.5 lt/100 km (fabrika verisi / otomatik)

CO2: 128 g/km (otomatik)

Baz fiyat: 55.500 TL (Soul - Eylül 2014)

ÇOK OKUNANLAR