TEST MERKEZİ › Test: Renault Megane Sport Tourer

Test: Renault Megane Sport Tourer

28 Aralık 2014 / 19:07 Renault’nun beğenilen modeli Megane’ı station wagon gövdesi ve EDC şanzımanı ile test ettik

Test: Renault Megane Sport Tourer

Son zamanlarda sık sık station wagon gövdeli otomobillerin direksiyonunun başına geçiyorum. Renault’nun beğenilen ve ülkemizde pek çok kullanıcı ve firma tarafından tercih edilen modeli Megane’ın station wagon versiyonu Megane Sport Tourer da bu otomobillerden bir tanesi. Öncelikle fotoğrafta gördüğünüz Megane ST’nin GT Line donanıma sahip olduğunu söylemem gerekiyor. Çünkü GT Line donanıma sahip Megane ST, standart “Touch” donanıma sahip otomobile göre daha sportif tasarım, daha fazla teknolojik donanım ve EDC çift kavramalı otomatik şanzımanı ile dikkat çekiyor.

Megane ST GT Line, gücünü Renault’nun kendini kanıtlamış 1.5-litre hacimli dCi turbo dizel motorundan alıyor. Renault-Nissan birlikteliğinin birçok ürününde karşımıza çıkan bu motor sizin de bildiğiniz gibi 110 bg güç ve 240 Nm tork üretiyor. Yukarıda bahsettiğim gibi EDC çift kavramalı otomatik şanzıman ile eşlenen bu ünite ürettiği güç ve torku ön tekerlekleri üzerinden yere aktarıyor. 6-ileri şanzımanın vites geçişleri hem seriliği hem de konforu bir arada sunuyor. Çift kavrama ise diğer örneklerde olduğu gibi ortalama yakıt tüketiminin manuel şanzımana kıyasla daha az olmasına yardımcı oluyor. 6-ileri manuel şanzıman ile fabrika verisine göre 4.4 lt/100km’lik ortalama yakıt tüketimine sahip olan Megane ST, 6-ileri EDC şanzıman ile eşlendiğinde ise 4.2 lt/100km’lik ortalama yakıt tüketimi vaat ediyor. Bu değerleri İstanbul içerisinde yaptığınız bir sürüşte elde etmek pek mümkün değil, ancak 5.5-6 lt/100km’lik ortalama tüketim değerleri pratikte daha ulaşılabilir.

GT Line donanımlı test aracımıza dışarıdan baktığınızda, gözleriniz ilk olarak otomobilin 17 inçlik Celsium alaşım jantlarına takılıyor. İkiz kardeşindeki 16 inçlik jantlardan sadece bir inç daha büyük olan bu jantlar, çok kollu kendine has tasarımı sayesinde otomobilin tek yumurta ikizi kardeşinden çok daha farklı görünmesini sağlıyor. Bünyesinde LED gündüz farlarını barındıran daha sportif ön tampon ve yine daha sportif olacak şekilde tasarlanan arka tampon sportifliğin genel olarak yakalanmasına yardımcı oluyor. Sürücü kapısını açıp direksiyonun başına geçtiğinizde ilk olarak kırmızı dikişleri ile birlikte daha sportif (Megane RS’te de aynı direksiyon yer alıyor) direksiyon ile karşılaşıyorsunuz. Direksiyon elinize tam istediğiniz gibi otururken, otomobilin ön tekerleklerinin yol ile olan ilişkisini size anlatma konusunda başarılı. Sportif hava kadranda da devam ediyor, Renaultsport kadran standart donanımlı otomobilin dijital kadranından daha şık ve daha sportif. Orta konsoldan torpidoya doğru uzanan GT Line amblemli detay ise şıklığı ve sportifliği tamamlıyor. 2500 TL’lik bir opsiyon olarak sunulan R-Link multimedya sisteminin ekranı orta konsolun daha modern görünmesine yardımcı olurken, yine 2500 TL karşılığında satın alınabilen Urban Paket’in geri görüş kamerasının görüntülerine de ev sahipliği yapıyor. Urban Paket bünyesinde geri görüş kamerasının yanı sıra, Renault Visio System’i de barındırıyor. Renault Visio System sahip olduğu şerit takip sistemi ile sürücünün şeridini takip etmesine yardımcı olurken, otomatik uzun-kısa farlar ise sürücüye özellikle uzun yolda kolaylık sağlıyor.

Renault Megane ST, GT Line donanımı ile 110 bg’lik 1.5-litre dCi EDC motor-şanzıman ikilisi veya 130 bg’lik 1.6-litre dCi 6-ileri manuel motor-şanzıman ikilisi ile birlikte satın alınabiliyor. Fransız üretici her iki versiyonun da fiyatını aynı olacak şekilde ayarlamış (2014 model yılı için 79.600 TL, 2015 model yılı için ise 86.100 TL). Ancak talep kısıtlı olsa bile, segmentte Skoda Octavia Combi veya Seat Leon ST gibi rekabetçi rakipler olduğunu unutmamak gerek.

Yazı: Ege Geçyatan / Fotoğraflar: Alp Emre Göksel

ÖZELLİKLER

Motor: Sıralı 4-silindir, 1461 cc, turbo dizel

Güç: 110 bg @ 4000 d/d

Tork: 240 Nm @ 1750 d/d

0-100 km/s: 11.9 sn (fabrika verisi)

Maks hız: 190 km/s (fabrika verisi)

Ortalama tüketim: 4.2 lt/100 km (fabrika verisi / otomatik)

CO2: 110 g/km (otomatik)

Baz fiyat: 79.600 TL (2014 model yılı) / 86.100 TL (2015 model yılı) / (GT Line - Aralık 2014)

ÇOK OKUNANLAR