LANSMAN › Yeni 5-serisi kusursuzluğun peşinde...

Yeni 5-serisi kusursuzluğun peşinde...

14 Mayıs 2017 / 15:47 Yeni BMW 5-serisi sportiflik ile konforu optimum düzeydi bir araya getiriyor...

Yeni 5-serisi kusursuzluğun peşinde...

BMW için her geçen nesilde daha önemli bir model haline gelen 5-serisi satış adetleri sürekli olarak artan bir otomobil. Öyle ki; geçtiğimiz yıl ülkemizde satılan her 5 BMW’den biri F10 kodlu altıncı nesil 5-serisi olmuş. Ülkemizdeki toplam satış adeti 41.105’e ulaşan F10 5-serisi şimdi yerini, çok iddialı özelliklerle karşımıza çıkan G30 kodlu altıncı nesline bırakıyor. Sportiflik ile konforu bir arada sunduğu belirtilen, bu yüzden de sınıfının en sportif business sedanı olarak lanse edilen yeni 5-serisi ile Dalaman havaalanında buluşuyoruz.

Her ne kadar yerine geçtiği modele benzediği izlenimini yaratsa da, yeni 5-serisi aslında çok daha sportif bir forma ve yeni 7-serisini hatırlatan bir yüze sahip. Daha geniş tasarlanan ön ızgarası ve daha iri farları sayesinde önden adeta bir 7-serisi gibi görünen otomobilin profil çizgileri ve arka bölümü de dinamizmi destekleyen bir forma kavuşmuş. Profil hattı, eğimi artan tavan çizgisi ve eğimli bagaj kapağı sayesinde coupe benzeri bir görünüm elde edilmiş ki, bu da 5-serisi tarihinin en dinamik tasarımını karşımıza çıkarıyor.

G30 kodlu yeni 5-serisi, güncel 7-serisinde kullanılan CLAR isimli mimari üzerine geliştirilmiş. Alüminyum yoğunluğu sayesinde bir önceki mimariye göre 75 kg’lik tasarruf sağlayan söz konusu platformun haricinde, BMW mühendislerinin süspansiyonlarda, frenlerde, jantlarda ve elektrik tesisatında yaptığı iyileştirmelerle birlikte 25 kg daha tasarruf edildiği, bu sayede de yeni 5-serisinin selefinden tam 100 kg daha hafif bir otomobil oduğu açıklanıyor. Otomobildeki hafiflemenin mimarı olan alüminyumun bir diğer avantajı da artan rijitlik olarak karşımıza çıkıyor. Yeni 5-serisinde ayrıca aerodinamik açıdan da çok ciddi bir gelişme söz konusu. Tıpkı 7-serisinde olduğu gibi burada da aktif ön ızgaralara yer verilmiş. Bu özellik sayesinde ızgaralar sadece ihtiyaç olduğu anda açılırken, diğer zamanlarda ise kapalı kalarak aerodinamik verimliliği arttırıyor. Bu özelliğin ,otomobilin 0.22 Cd’lik sürtünme katsayısına katkısı çok büyük.

Yeni 5-serisinin boyutlarında çok ciddi değişimler yaşanmamış. Uzunluğu 29 mm, dingil mesafesi ise sadece 0.6 mm artan otomobilin yüksekliği ise ise selefinden 15 mm daha az. Buna karşılık G30 5-serisi yerine geçtiği modelden daha dinamik bir tasarıma sahip olmasına rağmen, kabinin biraz genişlediği fark ediliyor. Arka koltuğu artık daha ferah olan otomobilin 530 litrelik bagaj hacminde de 10 ltrelik bir artış bulunuyor.

d133504dc560b36dabfdf1ea60ffc0d2_0.jpg

Tıpkı bakışları gibi yeni 5-serisinin kabini de markanın en lüks modeline benziyor. Kalite hissiyatı ve işçilik seviyesi üst düzeyde olduğu gibi, benim kullandığım Sport donanımlı versiyonda, lüks bir sedan için sportiflik de oldukça ön planda.

BMW, yeni 5-serisini teknolojik açıdan da sınıfının en iyisi yapmaya odaklanmış gibi görünüyor. Bunu donanım listesinden ve kabindeki teknolojik özelliklerden de anlamak mümkün. Kullandığımız otomobilde yer alan 10.25 inç ölçüsündeki dokunmatik bilgi-eğlence sistemi bakımından güncel BMW model ailesinin en gelişmişi olan G30 5-serisinin ekranını, tıpkı 7-serisinde olduğu gibi dokunmatik olarak veya iDrive kumandası ile kontrol etmek mümkün. Ekrandaki menülerin kişiselleştirilebiliyor olması, küçük ama önemli bir detay. Ayrıca Gesture Control isimli sistem de, el hareketleri ile ses açıp kapama, kanal değiştirme veya çağrı kabul etme gibi işlemleri yapmanızı sağlıyor. Yeni 5-serisinde 7-serisinden alınan bir diğer teknoloji de dijital anahtar olarak karşımıza çıkıyor. Bu anahtarın üzerindeki ekrandan menzili görmek, otomobili ve klimayı çalıştırmak, daha da önemlisi direksiyon başına geçmeden, otomobili park yerine yerleştirmek veya park yerinden çıkarmak mümkün. Tam renkli head-up display, çevre görüş kamera sistemi, otomatik park sistemi, masaj fonksiyonlu ön koltuklar, sekiz farklı koku seçeneği sunan parfüm özelliği ve rotayı daha hızlı hesaplayan yeni nesil navigasyon sistemi  otomobilin diğer dikkat çeken özellikleri arasında.

Yeni 5-serisi ayrıca pek çok akıllı sürüş asistanına da sahip. Adaptif hız sabitleme sisteminin yanı sıra, zorlu durumlardan kaçınma yardımı ve kavşak trafik uyarısı gibi yeni özelliklere sahip olan Şerit Değiştirme Asistanı ve aktif yandan darbe korumalı Şeritte Tutma Asistanı gibi teknolojiler, 5-serisini sınıfının en inovatif modellerinden biri yapıyor.

BMW mühendisleri yeni 5’in konfor ve yalıtım seviyesini de daha iyi bir noktaya taşımış. Öyle ki; otomobilin tavan döşemesine dahi entegre ses yalıtımı uygulanmış.

Otomobilin sürüş karakterini konfor ile sportiflik arasında değiştiren Sürüş Deneyimi Kontrolü sistemi, yeni 5-serisinde de yer alıyor. COMFORT, SPORT ve ECO PRO sürüş modlarının her birinde süspansiyon, motor ve şanzıman ayarları değişiyor. Bunların yanı sıra artık 5-serisinde, Dinamik Amortisör Kontrolü ve Professional Navigation Sistemi ile birlikte alınılabilen ADAPTIVE adında dördüncü bir seçenek de sunuluyor. Bu seçenek ise, direksiyonun, amortisörlerin ve şanzımanın, mevcut sürüş stiline ve otomobilin önündeki rotaya otomatik uyum sağlamasını sağlıyor. Yani anlayacağınız 5-serisi altıncı neslinde daha da akıllı bir otomobile dönüşmüş.

Gelelim yeni 5-serisinin motor gamına… Borusan Otomotiv G30 kodlu yeni 5-serisini ülkemizde ilk etapta; Sport, Prestige, Luxury ve M donanım paketleriyle ve 8-ileri otomatik şanzımana sahip olan 520d, 520d xDrive, 530i ve 530i xDrive versiyonlarıyla satışa sunuyor. Fiyat listesinde yer alan 530d xDrive ve 540i xDrive ise özel sipariş üzerine ve bir miktar bekleme süresinin ardından satın alınabiliyor.

Azalan ağırlık, doğal olarak 5-serisinin daha verimli bir otomobile dönüşmesini sağlamış. 1.6 litrelik motora sahip olan ve üçüncü çeyrekte ithal edilmesi beklenen 520i listeye eklenene kadar baz motor seçeneği olarak sunulan 530i’de 252 bg gücünde 2-litrelik dört silindirli turboşarjlı bir motor görev yapıyor. 0’dan 100 km/s hıza 6.2 saniyede çıkabilen bu versiyonun fabrika verisi ortalama tüketimi ise 5.5 lt/100 km olarak veriliyor. Lansmanda kullanma imkanı bulduğumuz 520d ise 190 beygir gücünde 2-litrelik dört silindirli turbo dizel motora sahip. Ortalama yakt tüketimi 4.2 lt/100 km olarak verilirken 0-100 km/s süresinin ise 7.7 saniye olduğu açıklanıyor. 530i seçeneğinde 326.900 TL’lik baz fiyat etiketi taşıyan G30 5-serisinin 520d versiyonunun başlangıç fiyatı ise 404.600 TL olarak veriliyor.

ÇOK OKUNANLAR