LANSMAN › Yeni Civic Hatchback dizelle geldi!

Yeni Civic Hatchback dizelle geldi!

22 Nisan 2013 / 02:37 Honda'nın yepyeni 1.6 litrelik dizel motoru, yeni Civic Hatchnack ile Türkiye'de...

Yeni Civic Hatchback dizelle geldi!
Honda yeni nesil Civic Hatchback modelini 48.900 TL'den başlayan fiyat etiketleriyle ülkemizde satışa sundu. Özellikle dizel motor seçeneği büyük merak konusu olan bu otomobili Bodrum'da gerçekleştirilen test sürüşü organizasyonunda yakından inceleme fırsatı bulduk. İki farklı motor seçeneği bulunan Civic Hatchback'in benzinli versiyonu 100 bg gücünde 1.4 litrelik motorla sunulurken, çok merak edilen dizel versiyondaysa 120 bg gücünde 1.6 litrelik i-DTEC ünite görev yapıyor. Otomobilin her iki motor seçeneği de şu an için sadece manuel şanzımanla sunuluyor.

Son derece sportif bir görünüm sunan ve tarz olarak selefinin izinden giden yeni Civic Hatchback'in pekçok noktasında önemli iyileştirmeler gerçekleştirilmiş. Artık göre daha uzun, geniş ve biraz daha alçak bir gövdeye sahip olan otomobil, selefine göre daha aerodinamik ve sağlam bir gövde yapısı sunuyor. Civic Hatchback'in rüzgar sürtünme katsayısı yüzde 12,6 oranında azaltılarak 0.27 Cd'ye düşürülürken, gövdedeki yüksek dayanımlı çelik kullanımınınsa yüzde 11 arttığı bildiriliyor.

DAHA FONKSİYONEL BİR CIVIC
Civic Hatchback'in kabiniyse artık daha geniş ve fonksiyonel. Özellikle öndeki omuz mesafesinin artırıldığı söyleniyor. Bunun yanında baş mesafesiyse çok iddialı sayılmaz. Sürücüyü saran bir ön konsol tasarımına sahip olan Civic Hatchback, malzeme kalitesi ve ergonomi açısından da artık daha iyi bir noktada. Fonksiyonellik ise arkadaki "Sihirli Koltuklar" sayesinde bu sınıfta adeta rakipsiz. Bu koltuklar yatırıldığında bagajda düz bir zemin elde ediliyor, ancak asıl farklılık, koltuk minderlerinin tıpkı Jazz'da olduğu gibi yukarı doğru katlanmasıyla ortaya çıkıyor. Böylece dik yerleştirilmesi gereken yükler artık Civic Hatchback'le de taşınabiliyor. Bununla birlikte otomobil çok kullanışlı bir bagaja da sahip. 407 litrelik bagaj hacmi arka koltuklar yatırıldığında 1378 litreye kadar çıkabiliyor.

SESSİZLİK İÇİN DAHA İYİ BİR YALITIM
Civic Hatchback'teki bir diğer gelişim de yalıtımda gerçekleşmiş. Kapı fitilleri, çamurluk içi kaplamaları ve "Aktif Ses Yalıtımı" özelliği sayesinde daha sessiz bir Civic ile karşı karşıyayız. Aktif ses yalıtımı, araç içindeki düşük frekanslı gürültüleri azaltmak için kapı içlerindeki hoparlörlerden ters frekanslı sesler yayan bir sistem. Bu sayede gürültü seviyesinin 10 dB azaltıldığı açıklanıyor.

Yalıtımın yanısıra otomobilin konfor ve yol tutuş karakterinde de iyileşmeler olduğu görülüyor. Özellikle arka süspansiyona odaklanılmış ve daha büyük negatif kamber açısıyla yol tutuş iyileştirilmiş. Sıvı dolgulu burçlar ise konforu artırarak daha yumuşak bir sürüş karakteri elde edilmesini sağlamış. Otomobilin yol tutuş becerisinin yüksek olduğunu ve hassas direksiyonuyla keyifli bir sürüş sunduğunu söyleyebilirim.

KEYİFLİ VE EKONOMİK DİZEL SEÇENEK
Her ne kadar pekçok açıdan önemli gelişimler kaydetmiş olsa da Civic Hatchback'teki en önemli gelişim, onun artık dizel motor seçeneği de sunabiliyor olması. Otomobilde, markanın 'Earth Dreams' Technology' motorlarından ilki olan 1.6 litrelik i-DTEC ünite görev yapıyor. 120 bg güç ve 2000 d/d'den itibaren  300 Nm tork değerleri sunan bu motor, yalıtımın da etkisiyle sessiz ve bir dizele göre titreşimsiz bir çalışma karakteri sunuyor. Sürtünmenin yüzde 40 azaltılarak benzinli motor seviyesine yaklaştırıldığı açıklanmakta. Euro 6 normlarını karşılayabilen i-DTEC ünite, vites geçişleri sportif bir his sunan 6-ileri manuel şanzımanla kombine edilmiş. Bu kombinasyon Civic Hatchback'i 0'dan 100 km/s hıza 10.5 saniyede çıkarırken, maksimum 207 km/s hıza ulaşmasını sağlıyor. Performansını özellikle 2000 d/d'nin üzerinde sunan motordan verim alabilmek için kısa bir devir bandı yeterli oluyor.

100 KM'DE 3.6 LİTRELİK TÜKETİM
Tüm dünyada özellikle hibrit teknolojisine önem veren Honda'nın ülkemizdeki ilk dizel Civic'i de ekonomik yönüyle beğeni toplayacak gibi görünüyor. ECON moduna, otomatik stop/start sistemine sahip olan otomobilin 100 km'deki ortalama yakıt tüketimi 3.6 litre olarak verilmekte ve bu da 94 g/km'lik CO2 emisyonu anlamına gelmekte. Otomobilin şehir dışı 3.3 litre, şehir içi tüketiminin ise 4 litre olarak açıklandığını belirtelim.

DİZELİN FİYATI 61 BİN TL'DEN BAŞLIYOR!
Honda, dizel motoru şimdilik sadece Civic Hatchback ile sunuyor. Ülkemizde üretilen Civic Sedan'da ise, motor bölümündeki farklılıktan dolayı bu motor sunulamıyor. Honda, ülkemizde 1 yıl içerisinde toplam 1500 adet Civic Hatchback satmayı planlarken, bunların 2/3'ünün dizel versiyon olacağını tahmin ediyor. Dizelin başlangıç fiyatıysa 61.000 TL olarak verilmekte. Bu rakam rakiplerle karşılaştırıldığında çok avantajlı görünmüyor, ancak Honda Türkiye yetkilileri, rakiplerle bir karşılaştırma yapılırken özellikle donanım özelliklerine dikkat edilmesi gerektiğinin altını çiziyorlar.

Bahadır Bektaş / Bodrum

ÇOK OKUNANLAR